A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Öt karikás maratonra készülve

Vajon mit él át egy olyan sportoló, akinek lehetősége van kijutni az olimpiára, részt venni egy ilyen eseményen? Hogyan készül fel, milyen körülmények várják Papp Krisztina olimpiai futót?

Papp Krisztina
Fotó: Europress/Getty Images

De egyáltalán mi visz rá arra egy nőt, hogy profi sportoló legyen? Hiszen egyébként se mindig könnyű a nők helyzete, hát még, ha olyan tevékenységben keresik a sikert, ami egyértelműen férfiasnak számít.

„Egyszer én is ott leszek az olimpián”
„Mindenkinek más a története. Különböző motiváció hajt minket. Nekem nagy kitörési lehetőség volt. A nagyon régi edzésnaplóim lapjain ott van az olimpiai öt karika, a gimiben is álmodoztam róla, hogy egyszer én is részt veszek az olimpián. Szóval valahol az álmokkal kezdődik minden, aztán elkezdesz érte dolgozni” – mondja Papp Krisztina olimpikon maratonfutó. 

Ráadásul az még kevés, hogy valaki élsportoló, hiszen az olimpiára csak a legjobbak mehetnek. Ehhez pedig sokat kell küzdeni, többet, mint hinnénk. „A legtöbb élsportoló már gyerekkorában bekerül a körforgásba, bár az atlétákat ilyenkor még nem terhelik le annyira, így én is mindent kipróbálhattam.Aztán gimnázium után kezdődik az egyre profibb és profibb munka, a heti 12-14 edzés sem ritka egyeseknél. Sok edzés, rengeteg türelem szükséges.”

Nem mindegy, mit eszik
A kiemelkedő sportteljesítmény egyik alappillére a megfelelő étkezés. Az olimpiai felkészülésnél az elégetett energia visszaszerzése a legfontosabb.

„A maratonnál a felkészülés alatt is fontos, hogy visszapótoljuk azt a rengeteg energiát, amit elégetünk – oszlatja el a tévhitet Krisztina, amely szerint a szikár, vékony futók bizonyára koplalnak. – Ez nálam arról szól, hogy rengeteget eszem.

A szénhidrát mellett fontos a fehérjebevitel is, amit táplálékkiegészítőkkel is pótolunk. Tészta (teljes kiőrlésű és normál tészták felváltva), rengeteg zöldség, gyümölcs, magok (dió, mandula) és sok hal. A verseny hetében megy a szénhidrátfeltöltés: tésztát tésztával eszem.”

Irány Brazília
„Nagyjából 8 nappal a versenyem előtt utazom ki, ha jó állapotban vagyok, ez elég arra, hogy átálljak" – válaszol Krisztina arra a kérdésre, hogy mikor jó a helyszínre érkezni. De hogyan készülnek fel a helyi körülményekre? Egy futó esetében ez különösen fontos, hiszen nem mindegy a hőmérséklet, a páratartalom, az útviszonyok, a domborzat.

„A helyi klímára edzeni itthon nem igazán tud az ember – mondja a sportoló. – Rióban tél lesz, tehát 27 fok körüli a hőmérséklet, és 97% is lehet a páratartalom. Ez azt jelenti, hogy a verseny közbeni folyadékbevitelre jobban oda kell figyelni.

A frissítést (például egy-egy falat zselét) is ügyesen kell beosztani, hiszen a szervezet nagyobb terhelésnek van kitéve. A párás levegő nehezebb, ezt mindenki érzi itthon is, ha esik, utána meg süt a nap. A maratonistáknak ilyenkor különösen fontos, hogy tudatosan tervezzék meg a távot, és ne kapkodjanak, tartalékolni tudják az erejüket a verseny végéig, a hajrára.”

Címkék: olimpia, futás, felkészülés, maratonfutó, atlétika

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!