A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Örülj neki, hogy alacsony a vérnyomásod!

Azok az emberek, akiknek alacsony a vérnyomásuk, bizonyára sokszor hallották már a mondatot, örülj neki, sokáig fogsz élni. S ez bizonyára így van. Azonban alacsony vérnyomással élni csöppet sem kellemes. Az alacsony vérnyomás önmagában általában nem jelent súlyos egészségügyi problémát, kellemetlen tünetei azonban vannak. S ezekkel sem könnyű együtt élni.

Fotó: Shutterstock.com

Az alacsony vérnyomásról általában akkor beszélünk, amikor a vérnyomás értéke az egészséges tartomány alá esik, és tüneteket okoz.

Mikor alacsony

Az általánosan elfogadott normál vérnyomás tartomány 100/60 Hgmm és 120/80 Hgmm között van. Idősebb korban az ennél kicsit alacsonyabb, vagy magasabb érték is elfogadható. Persze csak akkor, ha nem okoz panaszt. Minden ember más, minden élethelyzet különböző, ezért míg néhány embernél az alacsonyabb vérnyomásértékek normálisak lehetnek, míg másoknál tüneteket okozhatnak.

Alacsony vérnyomásról általában akkor beszélünk, ha a szisztolés érték tartósan 100 Hgmm alatt van. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy míg az alacsony vérnyomásra nem, a magasra mindig fontos odafigyelni. A120/80-s értéknél húsz százalékkal magasabb vérnyomásnál orvoshoz kell fordulni.

Lehet, hogy a normál vérnyomás értékeknél sokkal alacsonyabb, vagy magasabb értékeket életmód-változtatással korrigálni lehet. Azonban nem minden esetben. Ilyenkor az orvos gyógyszert ír, illetve nagyon alacsony vérnyomás esetén kivizsgálást javasolhat.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 2. számának 42. oldalán!)

Címkék: hidratálás, alacsony vérnyomás, szisztole, diasztole

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!