A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Olyan rossz a gyomrom!

A halál a bélben lakozik, mondta a híres német orvos, Paracelsus. S bár ez nyilván túlzás, az igaz, hogy egészségünk alapja a jó emésztés. A rohanó életvitel, a helytelen étkezés, a stressz és a kevés mozgás miatt, különösen tél végén sokan küzdenek emésztési panaszokkal.

Fotó: Shutterstock.com

A gyomor- és bélrendszeri problémákat a hajszolt életmód, a gyorséttermi ételek, a tartósított élelmiszerek, vagyis a helytelen táplálkozás is okozhatja. De a panaszok hátterében állhatnak komolyabb problémák, gyomorfekély, reflux, vagy más. Ezért ha gyakran puffadunk, émelygünk, vagy a fajansz körül vannak gondjaink, érdemes megfigyelni, mikor, milyen étel fogyasztása után jelentkeznek, és mik is pontosan a panaszok.

Az a fránya bélflóra

Az emésztési problémák gyökerét a bélflórában kell keresni. Valószínűleg kevesen tudják, hogy a bélnyálkahártya 400 négyzetméteres felületén kétkilónyi, több mint 400-500-féle baktérium él. A bélflórát alkotó mikroorganizmusok szoros szimbiózisban élnek szervezetünkkel, és képesek megakadályozni a bélnyálkahártyán lévő vírusok, gombák, paraziták szaporodását, egyensúlyt teremtve a bélflórában.

A normálisan működő bélflóra távol tartja a veszélyes baktériumokat, felel a tápanyagok zavartalan felszívódásáért, immunrendszerünk hibátlan működéséért is. Antibiotikum-kúrák után azonban gyakori, hogy hasfájás, puffadás, hasmenés jelentkezik, mivel a készítmények a betegséget kiváltó kórokozók mellett a hasznos baktériumokat is eltávolítják a szervezetből.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 2. számának 44. oldalán!)

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!