A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nyitottak, haladók, szerelmesek és lázadók - az igazi nő 6 arca

Hány és hány jelző jut eszünkbe, ha arra gondolunk, milyen is az igazi nő? "Olyan akarok lenni, mint..." Biztos, hogy minden kislány szájából elhangzott legalább egyszer ez a mondat. De milyen nők is akarunk lenni? Lázadók, elfogadók, törtetők, karrieristák, vagy egyszerűen csak boldogok és szerelmesek? Kultikus filmek női főszereplőit hívtuk segítségül, hogy megnézzük, kik testesítik meg a nagybetűs NŐ-t.

Fotó: Intercom

Saoirse Ronan és a lázadó Jo March

A 27 éves ír színésznőt Oscar-díjra jelölték a Kisasszonyokban nyújtott alakításáért. Bár az aranyszobrot nem neki ítélték oda, Saoirse Ronan és Jo March karaktere örökre eggyé vált. Szerelemről, családról, a nővé válásról szól a Kisasszonyok című film.

A March család négy lánya a polgárháború sújtotta Új-Angliában nő föl, és kénytelen megküzdeni azzal a világgal, amelyben nem lehet a férfiak segítségére számítani. A négy kisasszony történetét Louisa May Alcott vetette papírra az 1800-as évek közepén, könyve a legismertebb és legnépszerűbb amerikai lányregény volt, jóval meghaladva a korát.

A történet szerint miközben az apa a fronton küzd, az öt nő – anya és a négy lánya – magára marad a házban. A lányok nem hajlandóak elfogadni azt, amit a világ kínál nekik. Mindegyik lány másban tehetséges, és nem csak akarnak, de tudnak is gondolkozni. A négy March nővér közül Jo a legkevésbé tradicionális női karakter: imád írni, kerüli a női modort, a divatot, rendkívül határozott és talpraesett, ha valamit kitalál, arról lehetetlenség lebeszélni.

Persze a változás szele őt is eléri, sokat finomodik, de mindig szem előtt tarja, hogy attól, hogy igazi nő lesz, még megmarad az egyénisége. Jo szerint a nőknek a saját útjukat kell járniuk, és ezalól a szerelem sem kivétel, hiszen a nő dönti el, hogy kit választ. Rendhagyó gondolatok ezek olyan korban, amelyben az amerikai nőknek még szavazati joguk sem volt.

Jo egyik, édesanyjával folytatott beszélgetésének mondatai jól meghatározzák karakterét: „Csak azt gondolom, hogy a nőknek eszük is van és lelkük is. Nem csak szívük. Vannak ambícióik, és tehetségesek is lehetnek, nem csak szépek. Elegem van abból, hogy azt mondják, a nőknek csak a szerelem való. Elegem van belőle. De olyan magányos vagyok!”

Michelle Dockery és a mindig változó Lady Mary Crawley

Fotó: UIP-Duna Film

Michelle Dockery a Downton Abbey sorozat első évadától kezdve alakítja Lady Mary Crawley szerepét. Mary kezdetben nem rokonszenves. Kissé hideg, keserű nő, aki inkább aljasnak tűnik, de Matthew-val való románca felszínre hozza nemcsak a kedvességét, de megmutatja azt is, hogy mennyire sebezhető. A férfi halálát nehezen viseli, és több mint hat hónapig gyászolja.

Lady Mary Crawley és az őt alakító brit színésznő, Michelle Dockery között van némi hasonlóság, legalábbis az életútjukban. A 40 éves Michelle-t idén januárban jegyezte el producer barátja, akivel 2019 óta alkot egy párt. Az érdekesség viszont az, hogy a színésznő már volt menyasszony, de akkori vőlegénye, John Dineen 2015-ben, 34 évesen hunyt el a rák egy igen ritka fajtájában.

Hogy Mary és Michelle élete máshogy is összefonódik-e? Abban mindenképpen igen, ahogy például eljegyzésüket bejelentették. Valós és filmbéli karakterének ’nagy híre’ egyaránt a The Times magazinban jelent meg.

A BBC sikersorozatában Lady Mary igazi nő: rendkívül lojális munkáltató, de lojális családjához, barátaihoz is. Nyitott és haladó nő, nem érdeklik a konvenciók, akár vallásról, akár házasságról van szó. Bár nem kifejezetten feminista, de biztosan nyúl olyan férfias feladatokhoz, mint az üzleti ügyek intézése vagy a birtok vezetése. Mary pedig olyan tévhitekre is rácáfol, miszerint a „nőnek a konyhában a helye”.

Audrey Hepburn és az életvidám Holly Golightly

Fotó: PuzzlePix

Mi lehetne ikonikusabb Audrey Hepburn az Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany’s) című filmjénél? Bár lehet, nem a női karakter erőssége jut elsőként eszünkbe a filmről, ám a romantika, Holly életvidámsága és a Moon River keserédes fájdalma biztos, hogy mindenkiben emlékeket csal elő.

Az 1961-es film két főszerepét Audrey Hepburn és George Peppard játszották. Holly Golightly megformálása jelentős imázsváltást jelentett Hepburn pályafutásában, noha később ő maga és számos kritikus is úgy vélte, hiba volt ráosztani ezt a szerepet, de talán épp ettől a szereposztásbeli tévedéstől lett a film Hepburn egyik legnépszerűbb alakítása. Holly karakterét egyébként Marilyn Monroe-nak szánták, aki pont azért nem fogadta el, mert félt, hogy nem tesz jót a róla kialakult képnek.

A producerek így megkörnyékezték Audrey Hepburnt, aki úgy találta, hogy Holly figurája nagy, de kockázatos szerep. Ugyanakkor érezte, ideje kilépnie a bájos és ártatlan, ’túlcuki’ lány skatulyájából, és erre Holly szerepe nagyszerű lehetőséget biztosít.

A hebrencs, kissé könnyűvérű lányból a film végére szinte komoly nő lesz, akiből eltűnik a naivitás, és boldogságra lel a pályakezdő író oldalán. Az pedig, hogy 60 év elteltével is a világ egyik legmenőbb dolga a Tiffanynál reggelizni, Holly karakterének és az őt alakító ízig-vérig nő, Audrey Hepburnnek köszönhető.

Meryl Streep és az energikusan félelmetes Miranda Priestly

Fotó: Intercom

Talán már nem is egy, de legalább két generáció kapja fel a fejét azon cím hallatán, hogy Az ördög Pradát visel. A 2006-ban bemutatott amerikai vígjáték-dráma nem csak Anna Hathaway, hanem Meryl Streep életében is meghatározó volt.

Meryl karakterének – Miranda Priestly – legnagyobb érdekessége, hogy valós személyről, Anna Wintour, a Vogue befolyásos főszerkesztőjéről mintázták. Hogy a zsarnok, ám szíve mélyén érző nő valóban létezik-e, nem is olyan nagy kérdés, hiszen miért ne lehetne ott mindannyiunkban?

Meryl Streep zseniálisan formálta meg Miranda figuráját, ám még a rutinos színésznőt is megviselte, hogy ennyire keménynek kell lennie. A ’method acting’, más néven a Sztanyiszlavszkij-módszert hívta segítségül a forgatás során. Ennek a technikának a lényege, hogy a színész teljesen elmerül a karakterének személyiségében. Meryl hermetikusan elzárta magát a stáb többi tagjától a forgatás idejére, nem vegyült, nem barátkozott, nem volt kedves.

„Annyira depressziós voltam! De úgy voltam vele, ha ez az ára annak, hogy eljátszhassam a főnököt, akkor legyen” – nyilatkozta évekkel később, amikor azt is elmondta, el sem tudja képzelni, hogy ennyire erős, szinte már félelmetes nő legyen. Kétség sem férhet hozzá, hogy Miranda Priestly legalább annyira kultikus figura, mint az őt megformáló Meryl Streep.

Diane Keaton és a korát elfogadó Erica Berry

Fotó: Intercom

A Minden végzet nehéz című filmet 2003-ban mutatták be, és nem csak a főszereplők – Jack Nicholson és Diane Keaton – személye miatt vált emlékezetessé, hanem a történet őszintesége miatt is. A szerelem elfogadott dolog, egészen addig, amíg fiatalokról van szó, de ki tiltja meg, hogy 60, 70 vagy akár 80 év felett is szerelmesek legyünk?

A Diane Keaton alakította Erica Berry szexis, elegáns ötvenes évei végén járó nő, aki mer szerelmes lenni, miközben nem titkolja a korát. Erica sikeres írónő, akit higgadt élete, szilárd elvei jellemeznek. De egyszer csak betoppan a szerelem a kopaszodó, kissé pocakos, infarktust szenvedett férfi, Harry személyében.

A helyzet merőben új mindkettőjüknek számára, mivel Harry idős kora ellenére a huszonéves lányokat kedveli, Erica pedig már van annyira bölcs és érett, hogy ne dőljön be elsőre az aggastyán playboynak. Ám az érzelmeinket nem lehet irányítani, erre idővel ők is rájönnek.

Erica őszinteségét és természetességét sok nő irigyelheti, főként azok, akik nehezen fogadják el az idő múlását, filterek és plasztikai sebészek mögé rejtik az arcukat, és úgy vélik, fontos, amit mások gondolnak róluk…

Diane pontosan ötvenhét éves volt, amikor Erica bőrébe bújt. Alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat, és Oscar-jelölést is kapott. A forgatás alatt Jack Nicholsont is elbűvölte, ahogyan a másik főszereplővel Keanu Reevesszel is volt viszonya, bár ezt próbálták tagadni.

Diane és Erica figurája között sok hasonlóság van: szeretnek szeretni, de nem, illetve nehezen bíznak egy férfiban. „Soha nem tudtam túl sokáig alkalmazkodni egy férfihoz, viszont szeretni nagyon tudtam” – mondta Keaton.

Julia Roberts és a feleség szerepen túllátó Katherine Ann Watson

Fotó: Intercom

A Mona Lisa mosolya című filmdrámát ugyancsak 2003-ban mutatták be Julia Roberts főszereplésével. A színésznő Katherine Ann Watson megformálásáért rekordnak számító, 25 millió amerikai dolláros gázsit kapott, ami akkor a legmagasabb összegnek számított, amit egy színésznő keresett.

De nem csak ezzel vált ikonikussá a szerep. Katherine művészettörténet szakon végez, és egy női magán művészeti főiskolán kezd el tanítani. Már az első óráján rájön, hogy tanítványai előre bemagolták a teljes tankönyvet, a tananyagot kívülről fújják. Így túlságosan okos és megfelelni vágyó tanulókkal áll szemben, ezért inkább megismerteti őket a modern művészettel. Közben egyre jobban megismeri hallgatóit, és arra inspirálja őket, hogy többet akarjanak elérni az életben annál, mint hogy csak egy gazdag férfihoz menjenek feleségül.

A film az 1950-es évek idején játszódik, amikor még nem volt divat a család ideálja helyett a karriert választani. Ám Katherine bátran kiáll az elvei és nézetei mellett, sőt, azért harcol, hogy minden nőt az érdemeik és tetteik alapján ítéljenek meg.

Hogy ez mennyire küzdelmes? Arról még 2022-ben is érdemes beszélni, talán csak annyi különbséggel, hogy ma már a ’család vagy karrier?’ kérdése közé egy ’és’-t rakunk, és bátran hangoztatjuk, hogy mind a kettő lehetséges egyszerre. De valóban így van? A három gyereket nevelő, világszerte legismertebbnek számító színésznő szerint igen.

Címkék: audrey hepburn, julia roberts , meryl streep, diane keaton, az ördög pradat visel, miranda priestly, kisasszonyok, saoirse ronan, michelle dockery, jo march, lady mary crawley, downton abbey, holly golightly, álom luxuskivitelben, minden végzet nehéz, mona lisa mosolya

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!