A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nyitottak, haladók, szerelmesek és lázadók - az igazi nő 6 arca

Hány és hány jelző jut eszünkbe, ha arra gondolunk, milyen is az igazi nő? "Olyan akarok lenni, mint..." Biztos, hogy minden kislány szájából elhangzott legalább egyszer ez a mondat. De milyen nők is akarunk lenni? Lázadók, elfogadók, törtetők, karrieristák, vagy egyszerűen csak boldogok és szerelmesek? Kultikus filmek női főszereplőit hívtuk segítségül, hogy megnézzük, kik testesítik meg a nagybetűs NŐ-t.

Fotó: Intercom

Saoirse Ronan és a lázadó Jo March

A 27 éves ír színésznőt Oscar-díjra jelölték a Kisasszonyokban nyújtott alakításáért. Bár az aranyszobrot nem neki ítélték oda, Saoirse Ronan és Jo March karaktere örökre eggyé vált. Szerelemről, családról, a nővé válásról szól a Kisasszonyok című film.

A March család négy lánya a polgárháború sújtotta Új-Angliában nő föl, és kénytelen megküzdeni azzal a világgal, amelyben nem lehet a férfiak segítségére számítani. A négy kisasszony történetét Louisa May Alcott vetette papírra az 1800-as évek közepén, könyve a legismertebb és legnépszerűbb amerikai lányregény volt, jóval meghaladva a korát.

A történet szerint miközben az apa a fronton küzd, az öt nő – anya és a négy lánya – magára marad a házban. A lányok nem hajlandóak elfogadni azt, amit a világ kínál nekik. Mindegyik lány másban tehetséges, és nem csak akarnak, de tudnak is gondolkozni. A négy March nővér közül Jo a legkevésbé tradicionális női karakter: imád írni, kerüli a női modort, a divatot, rendkívül határozott és talpraesett, ha valamit kitalál, arról lehetetlenség lebeszélni.

Persze a változás szele őt is eléri, sokat finomodik, de mindig szem előtt tarja, hogy attól, hogy igazi nő lesz, még megmarad az egyénisége. Jo szerint a nőknek a saját útjukat kell járniuk, és ezalól a szerelem sem kivétel, hiszen a nő dönti el, hogy kit választ. Rendhagyó gondolatok ezek olyan korban, amelyben az amerikai nőknek még szavazati joguk sem volt.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 5. számának 8. oldalán!)

Címkék: audrey hepburn, julia roberts , meryl streep, diane keaton, az ördög pradat visel, miranda priestly, kisasszonyok, saoirse ronan, michelle dockery, jo march, lady mary crawley, downton abbey, holly golightly, álom luxuskivitelben, minden végzet nehéz, mona lisa mosolya

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!