A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Női karrier férfias foglalkozásokban

Hét férfi foglalkozás, amiért odavannak a nők 

Fotó: Thinkstock

Vannak férfi foglalkozások, amelyeknek már a hallatán is elgyengülünk, hát még, ha olyan pasival ismerkedünk meg, akinek ez a munkája – állítja a Femina.hu egyik írása. Nos, a hölgyek körében legnépszerűbb férfi foglalkozások: 1. vízi mentő; 2. orvos; 3. tűzoltó; 4.mixer; 5. autószerelő; 6.zenész; 7.szakács.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nők aránya az oktatásban és az egészségügyben, a vendéglátásban, a kereskedelemben és a pénzügyi területeken a legnagyobb, míg 30 százalék alatti a létszámuk a mezőgazdaságban, az energiaellátásban és az info-kommunikáció területén.

Az Eurostat adatai szerint Európában átlagosan 16,2 százalék a nők bérhátránya. Azaz évente 59 nappal kell többet dolgozniuk, hogy ugyanazt a fizetést kapják, mint a férfiak. A trend csökkenő (tavaly 17 százalék volt), ám ebben az is közrejátszik, hogy a válság miatt a férfias ágazatokban (például az építőiparban és a gépipari szektorban) jelentősebb volt a bérek csökkenése, és nőtt a férfi részmunkaidősök száma. Tehát inkább a férfi bérek csúsztak lefelé, mintsem a nőké felfelé.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat januárra vonatkozó adatai szerint a regisztrált női munkanélküliek száma 303 893 fő, míg a férfiaké 344 558.

A nőket jobb vezetőknek tartják a Magyarországon dolgozó külföldi menedzserek. Ez a megállapítása a Target International fejvadászcég 1200 menedzser körében végzett, hat kelet-európai országot átfogó 2010-es menedzserkutatásának. A feltett 44 kérdésből a női vezetőkre vonatkozó volt a hatodik, amiben leginkább egyetértés volt a válaszadók között. A többség szerint a nők keményebben dolgoznak, becsületesebbek és elkötelezettebbek.

2012 decemberében az Európai Bizottság  úgy döntött, hogy 2020-ig a tőzsdén jegyzett részvénytársaságok igazgatótanácsában a nők aránya 40 százalék kell  legyen. Ez Európában nem kevesebb mint 5000 céget érint, itthon pedig közel 50 vállalatnak kell hölgyek után néznie. Hazánkban ugyanis alig vannak női vezetők a nagy cégekben. A Mol 11, a Magyar Telekom 9, az OTP 16 fős igazgatótanácsában például egy árva nő sincs. A részvénytársaságok vezetőségében sem jobb a helyzet.

Címkék: , esélyegyenlőség , karrier, emancipáció

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!