A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nobel-díjasaink érdekes élete

Idén, amikor két külföldön élő magyar tudós is Nobel-díjat kapott, újra fellángolt a vita, kit sorolhatunk a magyar Nobel-díjasok közé. Azt gondolom, hogy helyesen járunk el, ha azt mondjuk, magyar Nobel-díjas az, aki magát magyarnak tartja, tartotta, függetlenül attól, hogy hol élt, amikor a díjat megkapta. A Nobel-díjasokról mindig mindenki tisztelettel teljes komolysággal beszél, ír, emlékezik. Ezért ritkán ismerjük életük érdekességeit. Mi összegyűjtöttünk néhányat.

Szentgyörgyi rossz diák volt és nőimádó

Fotó: Fortepan / Semmelweis Egyetem Levéltára

Szentgyörgyi Albert 1937-es Nobel-díját a biológiai égés, más néven oxidáció vizsgálata, illetve a C-vitamin izolálásáért kapta.

Első magyar Nobel-díjasunk a középiskolában eleinte kifejezetten rossz tanuló volt, egyes szakemberek utólag diszlexiásnak tartották. Ötödikben, félévkor három tárgyból is bukott. Ezért a fiút a neves orvosprofesszor-dinasztia sarját egy ideig eltiltották az orvosi egyetemtől, nehogy szégyent hozzon a családra.

Ritkán esik szó arról, hogy Szentgyörgyi imádta a nőket. 1917-ben, 24 évesen vette feleségül a 19 éves Demény Kornéliát, akitől Nelli lánya született. Kornélia teniszbajnoknő volt, a postaügyi miniszter lánya. A kortársak emlékei szerint gyönyörű és intelligens. Esküvőjük után 21 évvel elhagyta a tudóst.

Szentgyörgyi néhány évvel később összeházasodott a kétgyermekes Borbíró Mártával. Második feleségénél rákot diagnosztizáltak, s miután 1963-ban elhunyt, Szent-Györgyi a rákkutatással kezdett foglalkozni. 1965-ben ismét megházasodott, a nála 47 évvel fiatalabb Susan Wichtermant vette feleségül, de a kapcsolat nem működött, 1968-ban válás lett a vége.

1975-ben a nála 50 évvel fiatalabb Marcia Houstonnal házasodott össze. Unokái zokon vették a 83 éves Szent-Györgyi negyedik házasságát, csúnyán összekülönböztek, ezért Szentgyörgyi örökbe fogadta Marcia lányát, Lolát, és kizárta az örökségből három unokáját. 

Egykori tanítványával, Straub F. Brunóval közösen izoláltak két, az izom-összehúzódáshoz elengedhetetlen fehérjét, az aktint és a miozint. Felfedezéséért komoly esélyesnek tartották egy újabb Nobel-díjra, de azt már nem kapta meg.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 12. számának 18. oldalán!)

Címkék: lénárd fülöp, zsigmondy richárd, oláh györgy, harsányi jános, carleton gajduse, john polányi,, elie wiese, bárány róbert,, krausz ferenc, gábor dénes

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!