A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nem tudok veszíteni! Boros Lajos

Talán valójában senki se tud, de Boros Lajos azon kevesek közé tartozik, aki ezt beismeri. Idén töltötte be a hetvenet, de nyughatatlan, amilyen volt. És még mindig oda van a rádiózásért.

Boros Lajos, Bochkor Gábor és Voga János
Fotó: PuzzlePix

Megkérdezhetem, miért issza édesítővel a kávét? Nem tűnik hízásra hajlamosnak.

Képzelje, cukorbeteg lettem. Egy hónapja tudtam meg, azóta diétázom. Vali, a feleségem számolja ki, mikor mit ehetek. Úszni is járok. A kardiológus még régebben előírta, hogy hetente ötször kell. Azt mondtam neki, oké, legyen kettő.

KÖNYVEK, LEMEZEK, MUSICALEK
Mindegyikből hármat-négyet jegyez. Zenészként évekig járta az országot, Ki mit tud?-ot nyert, majd a Hungaroton egyik vezetője (főszerkesztője) volt öt éven át, és humoristaként is népszerű lett. Rádiósként többek közt hosszú éveken át a leghallgatottabb reggeli műsorokat vezette Bochkor Gábor társaságában, a kereskedelmi televíziókban is dolgoztak együtt show-műsorokban. Jelenleg Voga Jánossal rádiózik. Itt találhatók: www.borosmegavoga.hu. A Youtube-on pedig animációs filmek is vannak róluk.
Öt, felelte. Mondtam, jó: három. Végül kiegyeztünk az ötben. Úgyhogy évek óta járok az uszodába. Van valami szűkület egy fontos érben, műteni nem lehet, úgyhogy marad a sport.

Szív, cukor, magas vérnyomás – stresszbetegségnek tartják ezeket.

Igen, a sok évnyi rádiózás megtette a hatását. Nem titok, volt feszültség mindig is Bochkor és köztem. Volt, hogy majdnem verekedtünk is.

 

Mondja, miért van az, hogy a nagy párosok szinte kivétel nélkül utálják egymást? Kakaskodás?

Nem hiszem. Talán pont attól működnek jól a munkában, amitől nem passzolnak a magánéletben. Van köztük egy állandó vibrálás, ami inspirálja őket a színpadon vagy a stúdióban, de meg is mérgezi a kapcsolatukat.

Bochkornak Howard Stern a példaképe, a legnépszerűbb amerikai rádiós, aki amúgy kedves fickó, de ahogy adásba kerül, gyalázatos lesz a stílusa, és vérig sérti az embereket. Egy idő után az lett nálunk a leosztás, hogy Bochkor beszólt valami nagyon bántót, én meg duzzogtam. A baj csak az volt, hogy sérültem is.

Hányadik kávéja ez ma? Visszaszokott már a „normál” kelésre?

Zenészként akkor feküdtem le, amikor mások keltek. Rádiósként hajnalban szólt a vekker. Most remekül tudnék aludni, csak sajnos a Voga nem, és mivel együtt rádiózunk most – egy előfizetéses csatornán – alkalmazkodom hozzá.

A műsor úgy készül, hogy ő Székesfehérváron van, én Pesten, ülünk a lakásunkban, skype-olunk, és közben az okostelefonnal felveszem az adást. 

Tudom, hogy eredetileg mérnök, mégis ritka az ön generációjában, hogy valaki ennyire értsen a kütyükhöz, ennyire képben legyen a legújabb technikai fejlesztésekkel kapcsolatban.

Elmentem okostelefontanfolyamra. Komolyan! Csomó funkcióról fogalmunk sincsen. Érdekel, a munkámhoz is kell, és az unokáim miatt is fontos, hogy tartsam a lépést.

Három fiúgyermek, három fiúunoka a legnagyobbtól – jól tudom?

Igen, és már az unokák is tinik! Nagyon szerettünk volna a feleségemmel egy kislányt, de úgy látszik, nálunk fiúk születnek csak.

Nemrégiben olvastam Grossmann, izraeli író könyvét, az Egy ló besétál a bárba címűt. Egy komédiásról szól, aki miközben egész életében nevetteti az embereket, súlyos családi történeteket cipel. A történet több ponton is hasonló, én így éreztem, az önéhez.

Katicára gondol, a féltestvéremre? Sok rokonommal együtt Auschwitzban halt meg. Apám egyedül jött haza, és elvette a felesége unokahúgát, aki külsőleg nagyon hasonlított az első feleségére, de belsőleg nagyon nem, úgyhogy elváltak végül. Én anyámmal maradtam, de életem első éveit a nővérem bútorai közt töltöttem. Ha lányunk született volna, Katica lett volna.

A regényben a főhős rájön, úgy védheti meg magát, ha kézen jár – akkor nem vágják pofon. A humor is efféle stratégia lehet?

Igen, de vannak a léleknek olyan mélységei, amit nem szoktam piszkálni. A fiam, a legkisebb, Dénes Amerikában tanul pszichológiát. Nagyon érdekli a nevettetés, a humor. Szeret engem is boncolgatni, de le szoktam állítani őt is egy ponton.

Két fia is sakknagymester. Tudatosan terelték őket ebbe az irányba - gondolok itt a Polgár-féle nevelési elméletre?

Nem, annyi történt, hogy mivel családilag szeretünk sakkozni, megtanítottuk őket. A feleségem hagyta őket nyerni, én viszont nem, tanuljanak csak meg veszteni is. Ám egy idő után ők győztek. Ekkor megmondtam nekik, hogy nem játszom velük többet. Mert én viszont nem tudok veszteni.

Vali, a felesége kicsit olyan, mint Colombo neje. Nemigen látni újságokban, pedig 46 éve házasok, szóval ideje lett volna szerepelni, ha akart volna…

A feleségem nagyon okos asszony. Mondjuk, a nőkön én mindig csodálkozom, háromévesen is tudják, ösztönösen, mi a fontos, és mi nem. Vali ősanya típus a szó legjobb értelmében. Időnként helyre tesz, ha nagyon elszalad velem a ló, ez hangos jelenet szokott lenni, de amúgy elnézi a hülyeségeimet. A munkamániámat.

Volt, hogy megkérdezte fiatal korunkban: én vagy a gitár? Válassz! Mondtam neki: a gitár. Nevetett. Tud nevetni! És csak azt kérdezi: na jó, de beférek én is a hangszer mellé? Azt állítja, azért bírta ki mellettem, mert még mindig meg tudom lepni. És tud röhögni is rajtam.

Mondjuk az elég kínos helyzet, amikor egy fellépésen nem hallja a közönség a poénomat, mert annyira nevet a saját nejem. Igen, ez megesett. Meg az is, hogy az egész családomat megkértem, üljenek a hátsó sorba inkább. Kommentálták a szövegemet, bele-beleszóltak, hogy de az nem is úgy volt, apa… Képzelheti…

A nevettetés mellett úgy tűnik, a feltalálás a másik szenvedélye. Szüntelen töri a fejét valamin?

Ó, igen! És közben végtelenül szórakozott leszek. Arcmemóriám például, talán épp ezzel összefüggésben, nincs. Egyszer mentem valahol, és egy ötleten járattam az agyam. Jött velem szemben egy csinos nő, jól megnéztem magamnak. Aztán elmentem mellette, de ő utánam kapott, hogy hé, hova mész? A feleségem volt.

Karaoke alkalmazás, öröklét applikáció – ez utóbbi találmányát azért megmagyarázhatná…

Akiknek messze, esetleg más földrészen van eltemetve a hozzátartozója, mint nekem az anyám, az nem tud kimenni hozzá a temetőbe. Viszont, ha lefényképezzük a temetőkben a sírokat, és egyúttal létrehozunk egy adatbázist, amelyből megtudható, és amelybe feltölthető sok minden az elhunytakról, akkor gyakorlatilag lehetővé tesszük, hogy mindenkinek nyoma maradjon a világban. Ezért hoztam létre ezt az oldalt. A felejtés ellen.

Címkék: feleség, gitár, zenész, feltaláló, rádiózás, boros lajos, bumeráng, bochkor gábor, voga jános, sakknagymester

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!