A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nem minden hályog gyógyítható, de minden hályog kezelhető

Sajnos, miként a test minden szerve, szemünk is romlik az évek előrehaladtával. Gyengülhet a látásunk, és kialakulhatnak különböző szembetegségek is. Szerencsére ma már sokféle eljárást ismer az orvostudomány, amellyel segíteni tud. A szembetegségek többségével azonban időben orvoshoz kell fordulni. Különösen igaz ez a két leggyakoribb problémára, a zöld, illetve szürke hályogra.

Fotó: Shutterstock.com

A szürke hályog

A szürke hályog egy jól gyógyítható szembetegség. Úgy kezdődik, hogy a szemlencsén homályos foltok jelennek meg. Idővel ezek a foltok egyre nagyobbra nőnek, s homályos, ködös látást okoznak. Ennek a szembetegségnek különböző típusai vannak attól függően, hogy a szemlencse melyik része érintett: a lencse közepe, oldalai vagy a hátsó része. 

Megjelenhetnek csak az egyik vagy mindkét szemben, bár előfordulhat, hogy nem egy időben fejlődnek. Végül, ha nem kezelik őket, a szürke hályog akár vaksághoz is vezethet. A betegséget a fehérje felhalmozódása okozza a szemben, és általában idősebb korban alakul ki.

Azonban előfordulhatnak ilyen foltok szemsérülések vagy más problémák miatti szemműtét után is. Sőt, születéstől kezdve jelen lehetnek. Azokban az országokban, ahol az egészségügyi ellátás rosszabb, és a kezelés kevésbé elérhető, a gyermekkori szürke hályog a vakság fő oka lehet.

A szürke hályog kezdeti tünetei

Kezdődő szürke hályog esetén a dolgokat homályosabbnak, elmosódottabbnak láthatjuk. Olyan az elénk terülő látvány, mintha egy piszkos üvegen át néznénk. Nehezen tudjuk kivenni a részleteket vagy a színeket.

Tipikus tünet, ha azt vesszük észre, hogy csak akkor látunk rosszul, ha nem elég erős a fény, például autóvezetés közben éjszaka. Az is gyakori és tipikus, hogy fényérzékennyé válunk, ha a lámpák túl erősek vagy vakítóak. Gyakori az is, hogy a színek elhalványulnak, és a fények körül glóriát látunk. Ilyenkor nem érdemes a dolgot fáradtságra vagy öregedésre fogni. Mindenképpen fel kell keresni a szemész szakorvost.

Kezelése

A szürkehályog-műtét – bár ijesztőnek tűnhet – egy egyszerű és nagyon hatásos beavatkozás. Nem altatásban, hanem helyi érzéstelenítésben történik. A páciensek a beavatkozás teljes ideje alatt tudatuknál vannak. A műtét mindössze 20 percet vesz igénybe. Közben apró vágást végeznek a szemen, hogy eltávolítsák a homályos lencsét, és átlátszó műlencsére cseréljék.

Ha a betegnek mindkét szemén szürke hályog van, két külön műtétet kell végezni. Ezeket általában minimum két hét különbséggel végzik el, hogy az első szemnek legyen ideje meggyógyulni.

Fotó: Shutterstock.com

Zöld hályog, azaz glaukóma

Sajnos a zöld hályog, a szürke hályoggal ellentétben, nem gyógyítható, de kezelhető. Komoly látásvesztést és vakságot akkor kozhat, ha a beteg nem fordul időben orvoshoz. A zöld hályog, vagy közismert nevén glaukóma ugyanis károsítja a szem hátsó részén található látóideget. A legtöbb zöld hályogban szenvedő embernek magas a szemnyomása. Ezért a szemnyomást csökkentő kezelések segítenek lelassítani a betegséget.

Mivel nincs mód a glaukóma megelőzésére, nagyon fontosak a szemvizsgálatok. A tünetek ugyanis olyan lassan jelentkezhetnek, hogy a legtöbb beteg észre sem veszi őket. Csak szakorvos tudja megállapítani. S mivel nem gyógyítható, de a korai kezelés megállíthatja a károsodást és megvédheti a látást, érdemes a vizsgálatot a szűrővizsgálatok közé beiktatni.

Tényleg nincsenek a glaukómának tünetei?

Eleinte tényleg nincsenek tünetek. Ezért a glaukómában szenvedők fele nem is tudja, hogy látása veszélyben van. A legelső jelek közé tartozik, hogy az oldalsó látás romlik. Majd azokat a dolgokat látja a beteg rosszul, amelyek a legközelebb vannak az orrához. Mivel mindez nagyon lassan történik, sokan először nem is realizálják, hogy változik a látásuk.

A legfontosabb az, hogy ha a családban már előfordult glaukóma, ez olyan kockázatot jelent, amely miatt eleinte kétévente, de idővel gyakrabban kell szemvizsgálatra jelentkezni. Ha azonban az úgynevezett zöld hályogos roham kezdődik (kőkemény a szem, s ez elviselhetetlen fájdalommal jár, melyet hányinger, vörös szem és homályos látás kísér), azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ez az állapot néhány óra alatt megvakuláshoz vezethet.

Ilyenkor a szemnyomás minél gyorsabb csökkentése a cél. Kórházi kezelés szükséges vízhajtó infúziókkal, tablettákkal és szemcseppekkel. A roham elmúltával mindkét szemen érdemes lézeres műtétet végezni a további roham megelőzése céljából.

Fotó: Shutterstock.com

Így néz ki a szemvizsgálat

A szemvizsgálat nem fáj. A szemorvos néhány szemcseppet ad, hogy kitágítsa a pupillát, majd megvizsgálja, hogy nincs-e glaukóma vagy más szemprobléma. A vizsgálat rendszerint egy látótér-ellenőrző tesztet is tartalmaz az oldalsó látás ellenőrzésére. A látótérvizsgálatot ma már számítógéppel végzik, így nagyon finom eltérésekre is igen hamar fény derülhet.

Oda kell figyelni!

A betegség 40 évnél idősebbek körülbelül két százalékánál jelentkezhet. Bár a genetikai háttér még nem tisztázott, gyakran mutat családi halmozódást, ezért fontos a betegek családtagjait szűrni. Érdemes jobban odafigyelniük a látással kapcsolatos panaszokra azoknak, akiknél fennállnak az alábbi rizikótényezők: idősebb életkor, érszűkület, magas vérnyomás és cukorbetegség, dohányzás és alkoholfogyasztás, nagy fokú rövidlátás, szteroidtartalmú gyulladáscsökkentők rendszeres szedése, valamint korábbi szemsérülés.

Fontos tudni!

A szemcseppek és a különböző gyógyszerek egymással kölcsönhatásba kerülhetnek. A cseppentés általános szabályait maradéktalanul be kell tartani, a megfelelő hatás elérésének feltétele a folyamatos cseppentés! Érdemes a szemcseppeket a felbontást követően hűtőben tartani, és fontos a szavatossági idők, a javasolt dózis betartása. A kezelés egyszerűsítése miatt érdemes több hatóanyagot tartalmazó kombinált szemcseppet használni.

Címkék: szemműtét, szemvizsgálat, zöldhályog, szürkehályog, szemnyomás, homályos látás, látásvizsgálat

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!