A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Napszállta, a siker útján

Az Oscar-díjas rendező második nagyjátékfilmjét szeptember 27-én mutatják be a hazai mozikban. A Napszállta már meghívást kapott a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyszekciójába és a 2018-as Torontói Nemzetközi Filmfesztiválra is. A film producere, Sipos Gábor és a főszereplő, Jakab Juli egyetért abban, hogy ez a film nagy sikerre hivatott. A munkát beletették, de a Napszállta jövőjét még nem tudják megjósolni.

Fotó: Laokoon Filmgroup

A film 1913 nyarán játszódik az első világháború előtti boldog békeidők utolsó napjaiban. A gyermekkora óta árvaházban nevelkedett Leiter Írisz visszatér Budapestre, az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába.

A lány néhai szülei nagy hírű kalapszalonjában szeretne munkát kapni, ám az új tulajdonos, Brill Oszkár mereven elzárkózik a kérés elől, és mindenáron igyekszik eltávolítani a fiatal nőt a városból...

Eddig a történet, ami mögötte van, arról már Sipos Gábor, a film producere mesélt. A Napszállta forgatása 2017 nyarán, 53 napon át tartott, ami magyar film esetében hosszú forgatási időszaknak számít.

„Nehéz forgatás volt, hiszen minden, ami a kamera elé került, meg kellett, hogy feleljen az adott kornak. A mai filmgyártásban nagyon sok digitális trükköt használnak. Vannak olyan lehetőségek, hogy kisatíroznak épületet és helyükre mást tesznek, mi viszont nem használjuk ezeket az eszközöket.

Tudatosan olyan helyszínt választottunk, amely valóban megfelel az 1900-as évek elejének. Ez az alkotói hitvallás része, hogy a klasszikus filmes eszközökkel valósuljon meg a film. A kosztümös filmek készítése egyébként is összetett: mivel más korban játszódik a történet, így korabeli kellékek és ruhák vannak.

A film fő helyszíne egy kalapszalon. Ezt a VIII. kerületi Palotanegyedben alakítottuk ki, ahol több utca és útkereszteződés őriz valamit abból a korból, amiben a film játszódik” – árulta el a producer, aki azt sem titkolta, hogy a forgatások nagyon jó hangulatban teltek.

„ Nagyon profi és lelkes stábunk volt, melynek nagy része már a Saul fiában is dolgozott, és érezhető volt a fegyelem és az alázat, az, ahogy mindenki ehhez a filmhez viszonyult. Összetartó, szakmai környezet alakult ki és nagyon motiváló volt a forgatás” – mondta a producer.

Utoljára 24 évvel ezelőtt, 1994-ben kapott meghívást magyar alkotás a Velencei Filmfesztiválra, ezt az évszámot múlta felül most a Napszállta. 

„Az, hogy a világ egyik legnagyobb filmfesztiválján ott lehet a Napszállta, nagyon fontos a film további sorsa szempontjából. Velence után a filmet Torontóban mutatják be, mely az észak-amerikai premierje lesz a filmnek.

Nemes Jeles László Oscar-díjas rendezőt és a Napszállta bemutatóját biztos, hogy kiemelt érdeklődés fogadja majd Észak-Amerikában. Azt pedig már a Saul fiánál is láttuk, hogy bármeddig el lehet jutni.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy ennek a filmnek is törvényszerűen ugyanaz az útja, de reméljük, hogy elindul egy újabb siker felé. A mi dolgunk, hogy mindent megtegyünk ezért, bízzunk magunkban és a filmünkben” – tette hozzá Sipos Gábor.

A film női főszerepére több ezer lányból Jakab Julit választották ki. A szakma titokzatos, kifürkészhetetlen, speciális jelenségként, ösztönös tehetségként tartja számon Julit, aki azt vallja, hogy Nemes Jeles Lászlóval együtt dolgozni több, mint egyszerű munka.

„Nagyon boldog és nagyon megkönnyebbült voltam, amikor megtudtam, hogy én leszek Leiter Írisz” – mesélte a színésznő. „Rendkívül hosszú és összetett munkát jelentett a szereplőválogatás, a vége felé többször készítettünk jelmezes próbafelvételeket is.

Ekkorra már nagyon vártam a döntést. Minden erőmmel azon voltam, hogy ne éljem bele magam, közben pedig természetesen szívből vágytam rá, hogy velem kezdődjön el a film. Amikor Nemes Jeles László azt mondta, úgy érzi, Írisz ott van bennem, akkor megnyugodtam.

Onnantól az volt a feladatom, hogy megismerkedjek ezzel a lánnyal, feltérképezzem, tudjak belőle és vele dolgozni. Nemes Jeles László rendezőből árad valami titokzatos erő, talán a tehetség és az elhivatottság ereje. Ez nagyon jó környezet egy színésznek.

Az előkészületek alatt sok időt töltöttünk együtt, rengeteget foglalkoztunk a történettel, a korral és főként a főszereplő, Leiter Írisz figurájával” – mesélte Juli, aki az összes forgatási napon dolgozott, minden jelenetben benne volt.

„Egy nyáron át létezni az 1910-es évek ruháiban, díszleteiben nagyon különleges tapasztalat. Gyakran volt kánikula, olyankor mindig eszembe jutott, hogy ez anno is hasonló lehetett, mégis kibírták a hölgyek.

Mégpedig azért, mert adtak a látszat teremtő erejére, arra, hogy a külső szépség megteremtése feltétele az élet belső harmóniájának. Nekem sosem volt kérdés, hogy hatalmas feladatot kaptam: mind érzelmileg, mind fizikailag sokat kellett készülnöm rá.

Ezeket pedig vissza is kaptam, a forgatás életem egyik legmeghatározóbb élménye volt” – mondta a fiatal színésznő.

A magyarországi bemutató előtt a filmnek lesznek premier előtti vetítései, ahol az alkotók és a közönség találkozhat.

A Saul fiánál ez már nagyon jól bevált, és most is gyorsan fogynak a jegyek ezekre a közönségtalálkozókkal egybekötött vetítésekre, melyekre nemcsak Budapesten, hanem több vidéki városban is sor kerül. Alkotók és szereplők most azt várják, hogy végre mindenki láthassa a filmet.

Abban mindenki egyetért, hogy egy-egy díj nagy elismerést jelenthet, de a legfontosabb mégis az, hogy a Napszálltát minél többen lássák.                                                                                                     

Címkék: monarchia, nemes jeles lászló, új magyar film, napszállta, sipos gábor, jakab juli, boldog békeidők, kalapszalon

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!