A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Napmentes barnulás

Manapság sokat hallunk a napsugarak károsító hatásáról, a napbarnított bőrszín mégsem megy ki a divatból. Mi a megoldás? Hagyjuk ki a napot a barnulási folyamatból, és barnítsuk magunkat önbarnítók alkalmazásával? Vitathatatlan tény: az önbarnítás az egyetlen biztonságos módja annak, hogy az UV-sugarak rákkeltő kockázata nélkül szerezzünk aranybarna színt.

Fotó: Europress/Getty Images

A barnító kozmetikumok legfőbb előnye, hogy percek alatt olyan bronzosra változtathatjuk magunkat, amilyenre csak akarjuk. Az így megszerzett szín általában 3-4 napig megmarad, utána fokozatosan világosodik a bőr.

Egyenletes barnaságunkat úgy tudjuk megtartani, hogy folyamatosan krémezzük magunkat. Ám fontos tudni, hogy az önbarnítók egyáltalán nem tartalmaznak fényvédő faktort, tehát nem védik a bőrt a leégéstől. Erre nagyon figyeljünk, ha mégis napozni támad kedvünk!

Izlés dolga

Számtalan állagú és kiszerelésű önbarnító közül választhatunk. Krém, hab és kendő – a maga nemében mindegyik jó –, ízlés dolga, hogy melyikre szavazunk. Az önbarnító készítmények előnye, hogy csak a bőr legfelső hámrétegét színezik, ami azért nem káros, mert csak a már elhalt sejtek barnulnak. Igaz, épp ezért néhány zuhanyozás után le is kopnak.

Amennyiben hosszan tartó barnaságot szeretnénk elérni, folyamatos használatuk ajánlott. Másik hátrányuk, hogy nem minden esetben kölcsönöznek egyenletes barnaságot, vagyis könnyen foltosak lehetünk, és a minőségétől függően akár a ruhánkon is foltot hagyhat a szer.

A legegyszerűbben használhatók az önbarnítóval dúsított testápolók, amelyekben kevesebb a színezőanyag, és egyenletesebben lehet eloszlatni őket, így biztosan nem lesz csíkos, foltos a bőrünk.

A krémállagú barnító a legkedveltebb és a legkönnyebben kezelhető is. Száraz, vízhiányos bőr barnítására ez a legalkalmasabb, de ügyeljünk rá, hogy a térdeknél és a könyököknél vékonyabb rétegben kenjük, mert a hajlítások során töredezhet, és jobban besötétedhet a bőr.

A spray-k általában könnyebben száradnak, és egyenletesebben eloszlathatók.

A balzsamok remekül megőrzik a már lebarnult bőr színét, és könnyen felvihetők. Ápolják, hidratálják és kisimítják a bőrt, ráadásul mesés színárnyalatot kölcsönöznek neki.

A leggyorsabb barnításra a zselé képes. Olyan egyenletesen és láthatatlanul szívódik fel a bőrbe, hogy már-már a természetes barnaság illúzióját kelti.

Az önbarnító kendő egy nedves kendő, amely lehetővé teszi, hogy csíkok, foltok nélkül, egyenletesen vihessük fel az önbarnító anyagot. Használata után 3-4 órával jelentkezik a barnaság, és fokozatosan, foltosodás nélkül kopik le 5-7 nap alatt.

Barnaság a kamrából

Ha nem bízunk eléggé önmagunkban, a mostanában oly divatos önbarnító zuhany lehet a megoldás. Amerikában az egyik legnépszerűbb barnító módszer, amelynek során egy fülkében a vendég egész testét barnító anyaggal permetezik be.

A készítmény mélyen bejut a bőrszövetbe, és egyenletes színt biztosít neki. A vegyi anyag legfőbb alkotóeleme a DHA (dihidroxiaceton), mely természetes önbarnító reakciót vált ki a bőrben.

Emellett számos vitamint és aloé verát tartalmaz, így nem hogy károsítaná, de még táplálja is a bőrt. A szórófejes kezelés mindössze tíz percet vesz igénybe, eredménye egy-másfél hétig tart. Bármilyen bőrtípusnál alkalmazható, foltok és csíkok nélkül. Az eljárás a bőrgyógyászok szerint teljesen biztonságos. Gyorsan és hatékonyan barnít, egyenletes színt eredményezve.

Annyi bizonyos, hogy az otthon használt önbarnító, de a szakemberrel végeztetetett barnítás is egy bizonyos sajátos, furcsa szagot eredményez a vegyi reakció eredményeképpen.

Lesülve a bőrrák ellen

A jövő még további meglepetéseket tartogat a napozás nélküli barnulás terén. Ausztrál kutatók nemrég egy forradalmian új, bőr alá ültethető önbarnító kapszulát fejlesztettek ki, amely mesterségesen serkenti a bőr pigmentsejtjeit festékanyag (melanin) termelésére.

A nagy mennyiségben megjelenő melanin barnává teszi a bőrt, és egyben véd a napsugárzás káros hatásaitól. A szakemberek szerint a kapszula a bőrrákos esetek számának csökkenését eredményezheti.

A bőr alá beültetett kapszulák felszívódása után a barnaság napozás nélkül is hónapokig megmarad, a szín lassan halványodik el. A kutatók szeretnék a szert tabletta és krém formájában is elkészíteni. Mivel még kísérleti fázisban van, nem tudni, hogy hosszú távon jelentkezik-e mellékhatása.

Címkék: napfény, önbarnító, bőrrák, barnulás, napvédelem, uv védelem

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!