A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Napimádó balkonnövény

Tombol a nyár, ám lassan sok lesz a jóból: mikor 12 órát süt a nap az erkélyünkre, ne csodálkozzunk, ha a balkonnövényeink júliusra feladják. Ne állítsuk őket lehetetlen feladat elé, ültessünk inkább olyanokat, amelyek szeretik a napot!

Fotó: Shutterstock.com

MUSKÁTLI – a déli erkélyek ásza

Nem egy hisztis típus, és kifejezetten fényigényes. Annyira, hogy északi fekvésű helyeken, árnyékos balkonládákban ne is próbálkozzunk vele, mert egy-két bánatos virágot hoz csak, aztán feladja.

Különösen igaz ez az álló muskátlira; a futómuskátli jobban szereti, ha délután már esik rá némi árnyék, ő képes az egész napos napozástól kiégni, álló társa nem. Hogy igazi, nagy bumszli virágaink legyenek, méghozzá sokáig, ne felejtsük el a tápoldatozást hetente egyszer, de inkább kétszer.

Tippünk: Ha drágálljuk a bolti oldatot, szórjuk a muskátlira a kávézaccot, azt imádja! És ne felejtsük el lecsipkedni az elszáradt virágernyőket.

A muskátli nagy vehemenciával próbál magokat nevelni, és nem unja meg a próbálkozást, amíg nem sikerül neki. Ha hagyjuk, hogy győzzön, és beérjenek a magjai, elégedetten hátradől, és abbahagyja a virágzást.

 

PORCSINRÓZSA – mint menő dísznövény

Ez volt a kukacvirág nagymamáink kertjéből, amelyik kis, pozsgás levélkéivel még azt is sokáig bírta, ha a mama nem locsolta. Persze az előkert jól karbantartott földjét ne hasonlítsuk össze egy pirinyó erkélyládával; mi nem ússzuk meg vele a vízszámlát.

A Brazíliából származó növényke 15-20 centis szárai végén hozza a virágokat, és olyan elegánsan ki tud csüngeni az erkélyládából, mintha valami menő dísznövény lenne.

Tippünk: Ha elég sokat ültetünk egymás mellé, nagyon látványos, színes, vidám virágesőt kapunk. Keverjünk a virágföldbe egy kevés perlitet vagy homokot, mert nem szereti a túl gazdag talajt.

És az esőt sem nagyon, sose tocsogjon a vízben, elég akkor megöntözni, ha már a felszín alatt egy centivel is száraz a földje.

 

PARADICSOM – az erkélyen is termesztheti!

De ne csak a kertészetekben kapható cserepes balkonparadicsomokra gondoljunk ám! Mi magunk is nevelhetünk palántát magról – bár ezt azért már hamarabb el kellett volna kezdeni, de nemcsak az e célra nemesített balkonparadicsomnak, hanem a változatos és színes koktélparadicsom-fajtáknak is bőven elég annyi föld, amennyi egy balkonládában elfér.

Nem árt persze tápoldatozni, hiszen a föld tápanyagtartalma azért véges. A napsütötte erkélyen finom édesre is érnek a bogyók, egy titka van csak az ügynek: az öntözés.

Tippünk: A déli erkélyeken bizony reggel-este locsolni kell, így élik túl növénykéink a napközbeni szaharai körülményeket. A kávézaccot a paradicsom is szereti, de az is remek, ha beáztatunk egy nagy csokor csalánt egy vödör vízbe, és ezt használjuk tápoldatként.

Címkék: paradicsom, muskátli, balkonnövények, porcsinrózsa

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!