A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nagyon várt babák

Évszázadokon át a nőket tették felelőssé a meddőségért. Ma már tudjuk, hogy ezért legalább 40%-ban a férfiak felelősek. Sőt, ma már azt is tudjuk, hogy a férfiak megtermékenyítő képessége évről évre romlik. Szerencsére a meddőség ma már jó hatásfokkal kezelhető.

Fotó: Shutterstock.com

Száz egészséges pár közül, akik semmiféle fogamzásgátló módszert nem alkalmaznak, az első próbálkozásra 20-25 nő lesz terhes. Amennyiben a kívánt terhesség egy-másfél éven belül nem következik be, úgy indokolt felkeresni egy gyermektelenség gyógyítására specializálódott intézetet.

Már minden megvan, csak a baba hiányzik

Egyre későbbre tolódik az életkor, amikor a nők úgy érzik, ideje lenne a gyerekszülésre is gondolni. A tanulmányok befejezése után kezdődik a harc a munkahelyekért. Ha sikerül elhelyezkedni, első a karrier építése, a saját otthon megteremtése, a szakmai gyakorlat megszerzése. Megnehezíti a dolgot az is, hogy a munkahelyek többsége rossz néven veszi, ha a fiatal, kezdő munkatárs ahelyett, hogy belevetné magát a munkába, családtervezésre fordítja energiáját.

A multinacionális cégeknél, ahol a legtöbb fiatal munkaerőt foglalkoztatják, nem ritka a tíz-tizenkét órás munkaidő, hétvégén tréningeken, továbbképzéseken kell részt venni. Magánéletre alig jut idő. Nehéz egy életre szóló párkapcsolatot kialakítani. Ha mégis sikerül, s netán becsúszik egy nem tervezett terhesség, sok nő a gyerek és munkahely közül az utóbbit választja. Az évek azonban telnek könyörtelenül. Úgy harmincöt éves kor körül a nők többsége hirtelen úgy érzi, már nem várhat tovább. Gyereket szeretne, azonnal és mindenáron.

A természetet azonban sem siettetni, sem irányítani nem lehet. A sok stressz, a sikertelen próbálkozások miatti fokozódó szorongás, és az, hogy a férfiak nemzőképességének sem használ a munkahely elvesztésétől való félelem, meghozza az ’eredményt’. Már megvan minden. Lakás, autó, magas beosztás, elfogadható jövedelem, csak éppen a legfontosabb, a gyerekáldás hiányzik. S akkor elkezdődik a versenyfutás az idővel. A hőmérőzés, a várakozás, és a minden hónapban menetrendszerűen bekövetkező kiábrándulás. Már megint nem sikerült.

Csodára várni nem érdemes

A statisztikák szerint hozzávetőlegesen 150-200 ezer meddő házaspár várja hónapról hónapra hiába a gyermekáldást, mégis évente csupán 25-30 ezer pár keresi fel ezzel a problémával a megfelelő orvost. A gyermekért küzdő házaspárok többsége évekig rendelőtől rendelőig jár eredménytelenül, mielőtt a megfelelő szakorvoshoz fordul. Pedig minél fiatalabb korban történik a kezelés, annál gyorsabban és biztosabban lehet közbelépni. Csodára nem érdemes várni.

A meddőség okait ki kell vizsgálni, és az eredmények ismeretében meg kell választani a megfelelő gyógymódot. Ami nem csak a lombikbébi-eljárás lehet. Sokszor elég a hormonális stimuláció vagy az inszemináció is. A meddőségért az esetek negyven százalékában a férfi, negyven százalékában a nő felelős. És húsz százalék körül van az úgynevezett ismeretlen eredetű meddőség.

A megfelelő kivizsgálások után a párokkal közösen beszéli meg az orvos a teendőket. Ha más nem segít, akkor kerül sor az úgynevezett in vitro, azaz méhen kívüli megtermékenyítésre. A lombikbébi-eljárás során előfordul olyan, amikor az első beavatkozás sikeres, de olyan is, amikor csak az ötödik. Ritka alkalmakkor szükségessé válhat egy hatodik, vagy akár hetedik beavatkozás is.

Orvosilag az ötödik-hatodik beavatkozás is megengedhető, bár nagy fizikai és lelki terhet jelent a részt vevő párok, elsősorban persze a nők számára. És sajnos az is előfordul, hogy ezek sem sikerülnek. Azonban minél fiatalabb korban történik a kezelés, a sikerre annál nagyobb esély van.

Fotó: Shutterstock.com

Ha a nővel van a gond

Kivizsgálás után döntenek az orvosok a megoldás módjáról. Legegyszerűbb esetben a szexuális élet megfelelő időzítése is meghozza az eredményt. Átlagos hosszúságú ciklussal (28-30 nap) rendelkező nőknél a tüszőrepedés, nagyjából a 13-15. ciklusnap körül következik be.

A petesejt és a spermiumok életidejét is figyelembe véve a tüszőrepedés körüli 3 napban történő együttlétek jó eséllyel terhességet képesek eredményezni. A tüszőrepedés idejének otthoni meghatározására számos egyszerű módszer létezik: ébredési hőmérséklet mérése, méhnyaknyák- illetve vizelettesztek.

Ha nem sikerül a megtermékenyítés, megoldás lehet az úgynevezett ovuláció indukció. Erre akkor kerül sor, ha a női szervezet nem képes petesejt termelésére, a petefészek működését gyógyszeres úton kell serkenteni. A petefészek gyógyszeres stimulációját követni kell, ami leggyakrabban ultrahangvizsgálattal történik.

Amint a petesejtek éretté válnak, általában egy újabb injekcióval mesterségesen történik a tüszőrepedés kiváltása. S ha még mindig nem következett be a várva várt eredmény, akkor jön szóba az inszemináció, vagyis ondófelhelyezés. A méhen belüli mesterséges megtermékenyítés során az orvos speciálisan feldolgozott ondómintát helyez fel a méh üregébe a tüszőrepedés idején.

Csak ha mindegyik kezelés eredménytelen, akkor kerül sor a lombikbébinek nevezett eljárásra. Lombikbébi-kezelés során a spermiumok és a petesejt ’találkozója’, így a petesejt megtermékenyülése is a szervezeten kívül, laboratóriumban történik.

A női szervezetben hormontartalmú gyógyszerek segítségével el kell érni, hogy a természetes egy petesejt/hónap helyett a petefészkek több, általában 4–10 petesejtet termeljenek. A petefészkek stimulációja körülbelül nyolc–tizenkét napig tart. A stimuláció végén kisebb műtéttel ki kell nyerni a női szervezetből a petesejteket. Ezután zajlik a laboratóriumban a petesejtek megtermékenyítése.

A megtermékenyült petesejtek, az embriók fejlődését néhány napig a laboratóriumban figyelik, majd 2–5 napos korukban visszahelyezik a méh üregébe. Ez úgy történik, hogy az embriókat kevés tápfolyadékkal vékony műanyag katéterbe szívják fel, majd a katétert a méh üregébe vezetve ’fecskendezik’ be őket, ahol kedvező esetben megtapadnak a méhnyálkahártyában. Az embriók megtapadását általában gyógyszerekkel segítik.

Fotó: Shutterstock.com

Ha a férfival van a gond

A kiegyensúlyozott arányok ellenére a férfimeddőség még mindig tabu, nem beszélünk róla. Hiszen olyan nincs, hogy a teremtés koronája, a család feje, a név, a ’trón’ örököse és továbbadója ne lenne képes ellátni a feladatát! Pedig de. És nem jó érzés; messze nem az.

Probléma esetén mindig először a nőt vizsgálják ki. Csak ha nincs semmi gond, akkor kerül sor az erősebbik nem kivizsgálására. S erre a férfiak jelentős része nehezen szánja rá magát. A férfiak egyik rémálma a prosztatavizsgálat, s a rettegésük odáig fajul, hogy el sem mennek az orvoshoz. Bár érdemes hozzátenni, hogy a női meddőségi vizsgálatok egy része messze megalázóbb, és főleg jóval fájdalmasabb, mint amit egy férfinak ki kell állnia.

Ha eljutnak egy andrológus szakemberhez, akkor meglepetésükre első körben spermamintát kérnek tőlük, ez pedig messze nem fájdalmas, és nem is kellemetlen. A férfiak spermaképének alakulásában alapvető szerepe van a tesztoszteronnak, a férfi nemi hormonnak. Ez a hormon vesz részt a férfiak erőteljes fizikumának kialakulásában.

A másodlagos nemi jellegek, izomerő, csontozat fejlődése mellett ez a hormon felelős a spermiumok termelődéséért is. A 14 és 20 év közötti, túlsúlyos fiatalok esetében a tesztoszteron mértéke 50 százalékkal kevesebb, mint vékonyabb társaiknál. Ha nem tesznek ellene, és a teremtés koronája tovább hízik, annak egyenes következménye lehet a meddőség.

Sajnos nincs meglepetés, a prosztata is górcső alá kerül, ami valóban nem a legszebb élmény egy férfi életében, de ki lehet bírni, és sokszor könnyedén megoldható a vele való probléma. Vérvizsgálattal ellenőrizni lehet a hormonszintet, illetve a herék és a pénisz fizikai vizsgálatával kizárhatók az esetleges genetikai hibák, eltérések.

A daganatok és más belső elváltozások feltérképezésére az ultrahang is előkerül, amely leginkább csak hideg, de a vizsgálat maga sem nem fájdalmas, sem nem különösebben kellemetlen. Így lehet teljes képet kapni arról, hogy mi a gond, és így érhető el a segítség. 

Fotó: Shutterstock.com

Hogyan történik a meddőségi vizsgálat?

A meddőségi vizsgálat a férfi és a nő kivizsgálását jelenti. Férfiaknál az ondófolyadékban lévő spermiumok számának, mozgékonyságának és alaki jellemzőinek felmérése után kerül sor a férfi nemi szervek orvosi vizsgálatára.

Nőknél először megtörténik az endokrinológiai vizsgálat, vagyis a hormonszintek meghatározása vérből a női ciklus bizonyos szakaszaiban. Majd a női nemi szervek állapotának vizsgálata. Ez utóbbi magában foglalja a nőgyógyászati vizsgálatot, a hüvelyen keresztül végzett ultrahangvizsgálatot, illetve valamilyen, a petevezetékek átjárhatóságát vizsgáló képalkotó eljárást.

A kivizsgálás része a pár egészségi állapotának általános felmérése (vérkép, májfunkciók, véralvadási rendszer, EKG, mellkas-RTG stb.) és bizonyos, törvény által kötelezően előirt szűrővizsgálatok: AIDS-teszt, hepatitisz, szifilisz szűrése is. Szükség esetén a kezelőorvos speciális, genetikai, immunológiai vizsgálatokat is elrendelhet.

Mikor indokolt a lombik-eljárás?

 • Ha az egyszerűbb kezelések nem vezettek eredményre.
 • Ha a petesejt és a spermiumok találkozója, azaz a megtermékenyülés természetes úton nagy valószínűséggel nem jön létre.
 • Ha a petevezetékek közül egyik sem átjárható.
 • Ha a spermiumok száma nagyon alacsony. Az is előfordulhat, hogy a spermiumok nem ’maguktól’ termékenyítik meg a petesejtet, hanem úgy, hogy egy vékony tű segítségével egyetlen spermiumot fecskendeznek be a petesejt belsejébe.
 • Bizonyos nőgyógyászati betegségek esetén.

A lombikbébiprogram sikerét sok tényező befolyásolja, de világviszonylatban 25-30 százalékos a hatékonysága. Az anya korának előrehaladtával ez az arány csökken. A 38 évnél idősebb nőknél rohamosan romlanak az esélyek.

Ez a gyerek tiszta apja! De biztos ez?

Amennyiben az ondófolyadék egyáltalán nem tartalmaz megtermékenyítésre alkalmas spermiumot, ilyen spermiumok kinyerése megkísérelhető hereszövetből is. Az urológiai műtét során több hereszövetminta kerül kivételre. Ha az azonnali vizsgálat mozgó spermiumokat mutat ki, a mintákat lefagyasztják. A későbbi lombikbébi-eljárás során ezekből a mintákból nyernek spermiumokat a megtermékenyítéshez.

Amennyiben a vizsgálat hereszövetből sem mutat ki életképes spermiumot, a megtermékenyítés donor spermával történhet. Fagyasztott donor sperma megfelelő törvényi feltételek mellett spermabankból szerezhető be. A kezelést végző orvos a spermabankból, olyan hím ivarsejtet kér, amelynek adományozója (tehát a donor magassága, haja, szeme színe, testalkata, arcformája) hasonlít a leendő apukára.

Az ilyen minták minden esetben tökéletesen egészségesek, hiszen a donorok szűrése többlépcsős folyamat. A donor nem hordozhat sem genetikailag öröklődő, sem szexuális úton terjedő betegségeket, és mentálisan is teljesen egészségesnek kell lennie. A mintát névtelenül, csak kód alapján kezelik. A donormintát négy létrejött terhesség után megsemmisítik.

Fotó: Shutterstock.com

A stressz és a meddőség

A teherbe esés nehézségei különösen gyakran jelentkeznek olyan pároknál, ahol egyik vagy mindkét fél feszített munkatempóban dolgozik, esetleg magánélete során az átlagosnál nagyobb mértékű stresszel kell megbirkóznia. Stressz hatására ugyanis a szervezetben megemelkedik a prolaktinszint. (A prolaktin a tejelválasztásért felelős hormon. A szülés után bekövetkező prolaktinszint-emelkedés természetes folyamat, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a szoptatás alatt minimálisra csökken a teherbe esés lehetősége.)

Az emelkedett prolaktinérték vérvizsgálattal igazolható. A hormon mértékét több tényező is befolyásolhatja, például napszakoktól függően is változhat: reggel rendszerint alacsonyabb. A diagnózis felállításához ezért több alkalommal mért magas érték igazolása szükséges.

Az emelkedett prolaktin érték legtöbbször gyógyszerekkel normalizálható: hatására a menstruációs ciklus rendeződik, és a terhesség is létrejöhet. Lényeges, hogy magas prolaktinszint esetén törekedni kell a stressz csökkentésére, stresszkezelő technikák elsajátítására, mivel a túlzott idegeskedés önmagában is képes megemelni a hormon mértékét a szervezetben.

A túlsúly és a meddőség

A túlsúly gyökerei rendszerint a gyermekkorra vezethetők vissza, illetve az esetek többségében tükröt mutatnak a szűkebb környezet, a család életviteléről. Természetesen a középiskolás vagy nagyobb gyerekek már önállóan döntenek táplálkozási szokásaikról, de rendkívül fontos lenne, hogy az egészséges táplálkozást a gyerekek már szüleiktől tanulják meg. Soha nem késő azonban változtatni.

A túlsúly és a meddőség közti kapcsolat nők esetében nyilvánvalóan fennáll, és az elmúlt évekből jó pár kutatás igazolta, hogy az életmódváltás esetükben sokszor önmagában is jelentősen megnöveli a teherbe esés esélyét. A kutatók arra keresik a választ, hogy férfiak esetében is igaz-e ez az összefüggés, életmódbeli változtatásokkal helyreállítható-e a tesztoszteronszint mértéke.

Fotó: Shutterstock.com

Ha babát akartok

Érdemes felkészülni a terhességre a megfelelő vitaminok és nyomelemek fogyasztásával.

 • Folsav: egyike a legrégebben ismert anyagnak, amely terhesség alatt védi az örökletes anyagot, a DNS-t a magzati fejlődési zavar, a spina bifidával szemben. Ezért már a tervezett terhesség előtt legalább 3 hónappal célszerű szedni.
 • A B6-vitamin javítja a peteérést, a B12 pedig emeli a spermiumszámot.
 • Cink: mind a hormonális, mind az immunológiai működés szempontjából fontos nyomelem. Hiányában kromoszómakárosodás és immunológiai zavarok léphetnek fel. Mindkét leendő szülőnek célszerű ezért az ételeket cink bevitelével kiegészíteni.
 • Szelén: nyomelem, antioxidáns hatású és alapvetően fontos a fogantatáshoz, a vetélés megakadályozásához, az autoimmun folyamatok gátlásához. A terhesség alatt a szelénszint általában alacsony, és pótlása indokolt. Fontos, hogy a spermiumszámot és a spermiumok mozgását is javítja.
 • Esszenciális zsírsavak: főleg a spermiumok képződésére és minőségére kedvező hatásúak (emelik a prostaglandinok mennyiségét)
 • Az E-vitamin szintén fontos antioxidáns.
 • A C-vitamin antioxidáns-kapacitás révén fokozza a spermiumok mozgását, védi a DNS-t az oxidatív stressztől.
 • L-Arginin: esszenciális aminosav, amely általában a kiegyensúlyozott táplálékban elegendő, de néha szükséges a bevitel növelése. Fontos: akik hajlamosak a herpeszfertőzésre (száj és genitális formákra egyaránt), ne vigyenek be ebből az aminosavból, mert ezzel stimulálják a vírusokat, és növelik a betegség kiújulásának veszélyét!
 • L-Karnitin szintén esszenciális aminosav, bevitele a spermiumok mozgási zavarai esetén fontos, ez nem okoz herpeszveszélyt.
 • A gyógynövények közül az Agnus Castusról (barátcserjeről) sikerült bizonyítani, hogy egyértelműen javítja a megtermékenyülés esélyét, a hormonális egyensúly helyreállítását és a termékenységet. A készítmény dózisát egyénre szabottnak kell megállapítani. Ez tehát nem egy olyan ’csodaszer’, amelynek hatása mindenki számára egyformán, azonos dózisban és azonos módon alkalmazható a siker reményében.

Ezt viszont ne!

 • Az alkohol bizonyítottan csökkenti a termékenységet. Tanulmányok egész sora bizonyította, hogy a napi öt pohár bor 3–6 hónapon át közel felére csökkentette a termékenyülés valószínűségét. Ráadásul az alkohol a spermiumok képződését és mozgását is jelentékeny módon károsítja. Ebből következik, hogy az alkohol fogyasztása már a tervezett terhesség előtt 3–6 hónappal elhagyandó!
 • Napi 1 kávénál több már jelentős mértékben csökkenti a spermiumok mozgását, és ártalmas a peteérésre.
 • A kóla, energiaitalok és más üdítők fogyasztása nem javasolt.
 • A dohányzás egyértelműen káros. A cigarettafogyasztással arányosan csökken a megtermékenyülés valószínűsége.

Fotó: Shutterstock.com

Mennyibe kerül, ha magától nem megy?

Bár (lapzártáig) még nem tudni pontosan, mikortól, de a kormány tervei szerint ingyenesek lesznek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek és beavatkozások, azért, hogy Magyarországon minden vágyott gyermek megszülethessen. Annak érdekében, hogy valamennyi meddőségi problémával küzdő pár megkaphassa ingyenesen az egységesen magas színvonalú kezelést és ellátást.

Ez nagyon fontos, hiszen a kezelések nem olcsók. A költségeket sok minden befolyásolja. Nem mindegy, hogy a kezelésekre állami vagy magánintézetekben kerül-e sor, és az sem, hogy hányadik próbálkozásra. Az alábbi árak tájékoztató jellegűek, és a Pénzcentrum vizsgálatából származnak.

Magánintézményekben nagyjából 150-200 ezer forintba kerül a meddőség okának teljes kivizsgálása.

Ha inszeminációra kerül sor, azt általában 3-4 alkalommal ismételik. Ez a kezelés magánintézményekben 80-100 ezer forint, és a hozzá szükséges gyógyszerköltségek 20-40 ezer forint. Tehát összesen 100-140 ezer forint egy eljárás. Ha ezzel az eljárással nem esik teherbe a nő, akkor javasolják a lombikbébit.

A lombikbébiprogram magánintézményben nagyjából 400 ezer forint kezelési és 100 ezer forint gyógyszerköltséget jelent.

Ha valaki úgy dönt, hogy magánúton szeretné végigcsinálni a lombikbébiprogramot, minden vizsgálatának jó az eredménye, és már az első lombikkezelés során teherbe esik, akkor körülbelül 1 130 000 forintot hagy a választott intézménynél (négy inszeminációval számolva), ha minden embriót beültettek. Ha több beültetés is szükséges, illetve a vizsgálatok során problémákra derült fény, azok kezelése mind pluszköltséget jelent.

Lombikbakik 

Egy New Yorkban élő, ázsiai származású házaspár a bírósághoz fordult, miután részt vettek egy lombikprogramban, amely nem sikerült túl jól, ráadásul amire több mint 100 ezer dollárt költöttek, nem számítva az utazási költségeket, gyógyszereket, orvosok díjait. Amikor az ikrek megszülettek, kiderült, hogy nem ázsiaiak. A DNS-vizsgálatok pedig egyértelműen kimutatták, hogy a kicsik semmilyen genetikai összefüggésben nem állnak a szülőkkel. Egy másik pár anyagaival összekeverte a klinika az övékét.

Az is előfordult már egy holland klinikán, hogy a beültetésből megfogant ikrek kétszínűek lettek, miközben szüleik és felmenőik között soha nem volt színesbőrű a családban.

Vannak klinikák, amelyek úgy hirdetik magukat, hogy náluk nincs lehetetlen. Ők ötven feletti asszonyokat is tudnak teherbe ejteni. S bár ez a természetben nagyon ritkán valóban megtörténhet, az ilyen esetekben mindig felmerül a gyanú, hogy nem az édesanya petesejtjét használták a megtermékenyítésnél.

Címkék: meddőség, meddőség kezelése, lombikbébi program, férfi meddőség, meddőség kivizsgálása, hormonális stimuláció, inszemináció

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!