A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mozogni mindörökké!

A kisgyerek imád mozogni. Futkározni, ugrálni. Még kisiskolás korában is. Aztán történik valami. Elindul egy folyamat, amelynek során az izgő-mozgó gyerekből lusta serdülő és sajnos nagyon sokszor mozgáshiányos felnőtt lesz. Miért?

Fotó: Shutterstock.com

Talán azért, mert felnőtté válásunk során csak ritkán találkozunk olyan tanárokkal, edzőkkel, akik fenntartják bennünk a mozgás szeretetét. Az iskolai testnevelés akkor lenne jó, ha a gyerekek olyan mozgásfajtát választhatnának, amelyet élveznek. Nem kislabdadobást meg kötélmászást. Ezt azonban ritkán engedik meg nekik.

A szülőnek pedig sokszor nincs elég kitartása, lehetősége, pénze, ideje ahhoz, hogy gyermeke számára a megfelelő sportot megtalálja. Sokszor négy-ötfélét is ki kell próbálni, amíg a gyerek sikerélményt kap, amíg valamelyiket szívesen és eredményesen csinálja.

A sportpszichológusok szerint nem szabad feladni az első néhány alkalom után, de túl sokáig sem érdemes erőltetni egy-egy sportágat, ha a gyerek nagyon tiltakozik. Lehet, hogy tényleg nem neki való.

A szakemberek szerint az a gyerek, aki 10-11 éves korára megtalálja a neki való mozgást, és azt rendszeresen csinálja, valószínűleg felnőttkorában is rendszeresen mozogni fog. Aki azonban már gyerekkorában sem szeretett mozogni, és a szülei sem éltek sportosan, valószínűleg nehezen lesz rávehető arra, hogy megmozduljon.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 1. számának 24. oldalán!)

Címkék: mozgás, gyerekkor, életkor, sportválasztás, időskori betegségek, rendszeres testedzés, stressz leküzdése

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!