A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mozogni kell, ennyire egyszerű az egész

A mozgás sokaknak kihívás, másoknak olyan, mint a levegővétel. Szükséges és állandó dolog. De sokan vagyunk, akik nehezen vesszük rá magunkat, hogy elinduljunk. Hogy edzőteremben, erdőn-mezőn adjuk át magunkat az egyik legjobb dolognak a világon. A sportolásnak. Hogyan kezdjünk neki? Mit válasszunk? És miért kell egyáltalán a mozgás?

Monspart Sarolta
Fotó: Lakos Gábor

Fáradtnak látom, ahogy leülünk a kávézóban. De abban a századmásodpercben, ahogy elkezdünk a mozgás öröméről és fontosságáról beszélni, minden porcikája izegni-mozogni kezd. Nem is tudom, hogy képes egyhelyben ülni nyugodtan.

Mondd, te mit csinálsz akkor, amikor rosszkedved van vagy rettenetesen fáradt vagy?
Ha általánosságban kérded, akkor egyszerűen fogom magam és kimegyek a természetbe. Régebben kifutottam

MONSPART SAROLTA
Tájfutó világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnok, sífutásban hatszoros magyar bajnok. Az első nő Európában, aki három órán belül futotta le a maratoni távot. Aktív sportpályafutását kullancs okozta betegség szakította meg. Megannyi díja, kitüntetése mellett 1989-ben a tájfutásért járó Mesteredző díjat, 1995-ben az egészséges életmódért adott Batthyány Strattmann László díjat, 2003-ban életművéért a Köztársaság Elnökének Érdeméremmel tüntették ki. 2010-ben pedig Prima-díjas lett.
magamból a bajokat, mostanában inkább sétálok. Mert fantasztikus dolog egyedül lenni a természetben és haladni.  Amikor nem a sebesség a lényeg, hanem, hogy kiereszd a gőzt. 

A mindennapos fáradtságot?
Igen, és legfőképp a munkahelyi stresszt, az egyik legnagyobb és legkeményebb ellenfelünket itt legyőzhetjük. Nem lehet elégszer mondani: ha hazamész a munkából, nagyon fáradt vagy és rettenetesen rossz a kedved, sőt az „akarókád” is elfogyott, annyi még  legyen, hogy mozogj kint  a levegőn. Hogy sétálj vagy fuss főként egyedül, a pároddal, a gyerekeddel, a barátaiddal, a kutyáddal - ki mit szeret, és mire van lehetősége.

És mire hazaérsz, kiment belőled a feszültség, és joggal teszed fel a kérdést, mi bajom is volt egyébként. Mindenkinek fontos rendszeresen kiereszteni a gőzt ahhoz, hogy tovább tudjon lépni. 


Mik a leggyakoribb kifogások a mozgás ellen? Mit hozunk fel a mentségünkre?
Leginkább az időt. Márhogy annak hiányát. Aztán előkerül az is, hogy például valaki testnevelésből még az iskolában felmentett volt. Zárójelben jegyzem meg, hogy ez a felmentés sokszor indokolatlan, a szülőn múlik, akinek fogalma sincs, hogy ezzel a felmentetéssel milyen kárt okoz a gyerekének.

Gyakran hangzik el, hogy nincs rá pénz. Akkor bizony kompromisszumot kell kötni, és a méregdrága sportág helyett mást választani. 

Nyilván aki gyerekkorában, fiatalkorában is sportolt, az könnyebben veszi rá magát később, kevésbé gyárt kifogásokat, de felmérések szerint az ma a magyar lakosság 20-30 százaléka mindössze. Ami nagyon kevés.

Nagy szerepe van a mozgáskultúra kialakításában a szülői példának is. Azokban a családokban jellemzően, ahol a szülők uszodába, erdőbe, hóba, fagyba is cipelték magukkal a gyerekeket – ott a mozgás iránti igény természetes módon alakult ki. 

Felnőttkorban megvan még bennünk az igény a mozgásra?
Igen is, és nem is. Nyugdíjas gyalogló klubokban azt tapasztalom, ha valaki utoljára a középiskolában mozgott sportosan, akkor nyilván nincs ilyen igénye. Szoktam mondani, hogy a legnagyobb baj, hogy nincs bennünk egy kis csengő, ami rögtön jelez, ha egy ideig nem mozgunk.

Viszont mindenkinek van egy „korgója”, amely hangot ad, ha éhesek vagyunk. De hát az a csengő a súlyfeleslegünk például, ezt látnunk kell! Igen, és mégsem elég. Persze, az energiaegyensúly fenntartása lenne a cél, ami bizonyos életkoron túl már kétszer-háromszor annyi mozgást és fele annyi energiabevitelt kellene, hogy jelentsen.

Fontos lenne tudni mindenkinek, hogy bizonyos táplálékokat mennyi ideig tartó és milyen intenzív mozgással lehet ellensúlyozni. Lehet, hogy jobban meggondolnánk akár egy túrórudi megevését is.

Mit javasolsz, hogyan kezdjenek el mozogni azok a gyerekes anyukák, akik elég feszített tempóban élnek?
Mindenképpen olyan sportágat válasszanak, amit szeretnek vagy szerettek. Ha valaki közösségi ember és mondjuk, a labdajátékot kedveli, akkor keressen egy csapatot – bár igaz, ezt a lehetőséget nagyon meghatározza a hely, ahol élünk. Nagyvárosban könnyebb. Ha nincs a lakóhely közelében klub, edzőterem, akkor mindig ajánlható a futás, gyaloglás, sífutás, nordic walking. De kerékpározni is lehet. 

Mennyi időt töltsünk mozgással?
Tankönyv szerint hetente háromszor egy órát, a percenkénti pulzusszámot pedig úgy kapjuk meg, ha 180-ból kivonjuk az életkorunkat.

Eleinte elég a kevesebb mozgás, hetente háromszor 30 perc. Aztán életkortól és súlyfeleslegtől függően, ez három hét múlva felemelhető 40 percre, majd újabb 3 hét múlva 45 percre. Így lehet eljutni a 60 percig. Később pedig jöhet a minőségi változás: az intervallumos, azaz a résztávos edzés.

Az az igazság, hogy a szervezet hamar megszokja a terhelést, ha idővel nem változtatunk a terhelésen, (mennyiséget és/vagy minőséget), alkalmazkodunk a megszokotthoz és nem fejlődünk tovább. Az is jó, ha heti kétszer állóképességi edzés van, egyszer pedig valamilyen gimnasztika, ahol minden izmot megmozgatnak. Ez lehet, aerobic, callanetics, jóga, bármi, ami elérhető.

Igaz az, hogy 45 perc után kezd el a szervezet valójában dolgozni? 
Különféle tankönyveknek különböző állításai vannak ezzel kapcsolatban, de ez attól is függ, hogy kiről és milyen terhelésről van szó. Nem működünk egyformán. Annyi mindenre jó a rendszeres mozgás és a sportolás, nem feltétlenül csak a zsírégetésre.

Ha kicsit edzettebb vagy idővel érezni kezded, hogy kicsit kreatívabb is lettél, jobban alkalmazkodsz, jobban bírod a terhelést, rugalmasabb vagy. Sőt még versenyképesebb is!

Ha össze kellene foglalnod, miért is kell mozognunk, mit mondasz?
Leegyszerűsítve, azt szoktam mondani, hogy dinnye, aki nem mozog. De a viccen kívül: én élsportoló voltam, minden porcikámban benne volt a mozgás. Tapasztaltam a betegségem során: egy élsportoló szervezete könnyebben regenerálódik, mert már tudja, hogy jön a következő edzés.

Egy amatőr sportolónak, futónak azt hiszem az a legfontosabb, hogy eleinte legyen türelme és kitartása. Mert időt kell adni a szervezetnek, hogy a rendszeres mozgástól jobban érezzük magunkat, hogy aztán hiányozzon a mozgás. Idő kell ahhoz is, hogy, hogy felfedezzük, nemcsak edzettebbek leszünk a rendszeres edzéseinknek köszönhetően, hanem rugalmasabbak, alkalmazkodó-képesebbek és kreatívabbak.

Aki sportol, rájön arra is, hogy hiába „vesz el” az idejéből heti háromszor egy-két órát az edzés, akkor is több ideje marad másra, mint annak előtte. Rendszereződnek a mindennapok!

Címkék: torna, jóga, futás, edzőterem, mozgás,, monspart sarolta, tájfutás, rúdtánc, bickram jóga, aerobic

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!