A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mozizás a csillagok alatt

A szabadtér alatti kivetítők bámulásából mostanában sokkal több ember vette ki a részét, mint hittük volna a nyár legelején: ez természetesen a magyar válogatott foci-Eb-s szereplésének köszönhető. Egy kertmoziban hasonló történik: sok ember üldögél egy nagy vászon előtt, miközben ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, és az eseménynek kétségkívül van egy semmi máshoz sem hasonlító hangulata. 

Fotó: Europress/Getty Images

Még ott is párhuzamot vonhatunk, hogy az emberek mindkét helyen esznek-isznak, ám ezzel vége is a közös vonásoknak. Mert amíg a közösségi szurkolás az endorfinról szól, addig a kertmozizás egy csendesebb, lazább; ronda, de találó kifejezéssel élvetegebb tevékenység.

Illatos este

A kertmozik közül a legtöbb a végletekig lepusztult, majd egy időre eltűnt, hogy az utóbbi években hirtelen egyre nagyobb reneszánszát élje a műfaj. 

Budapesti kertmozik:
Tranzit Art Café: Külön gyerekfilmes és felnőtteknek szóló műsorral is készülnek a Kosztolányi Dezső tér egyik árnyas sarkában.
Hajógyári szigeti Golf Tanya: A Kertmozi Truck fűben hentergős sorozata extra nagy vászonnal.
Fellini Római Kultúrbisztró: Mára intézménynek számító dunaparti szórakozóhely, artmozis filmválogatással.
TáBor a Millenárison: Cirko-filmek, kiváló borokkal.
Kertmozi Truck: Mobil kertmozi, bárhol, bármikor, akár rendelésre is.
Szimpla kertmozi: A világ legjobb klubjának választott szórakozóhelyén télen is tartanak vetítéseket - természetesen fűtött vendégtérben.
Mom: A MOM Kulturális Központ belső kertjében lehet átismételni a Házibulit, a Liza, a rókatündért vagy a Macskafogót.
A hangulat ugyanis utánozhatatlan: csendes, összebújós esti szórakozás a csillagok alatt, amiben nem is feltétlenül a film a lényeg, hanem a hozzá tartozó körítés: a langyos, illatos este, a beszélgetés, a ki-be járkálás, a szúnyogcsapkodás, ami a rendes, elsötétített termű moziélménytől annyira megkülönbözteti.
Balatoni kertmozik:
Balatonakalin, Révfülöpön, Balatonfüreden és Fövenyesen klasszikus, kertmozinak épített moziban nézhetünk premierfilmeket a nyaralás estéin.
Az épület Zamárdiban is hasonló, ám a filmkínálatot nem csak az unatkozó családokra gondolva állítják össze.
Csopakon egy fokkal fa- (illetve műanyag) padosabb körülmények várnak, de szintén friss, nyárra időzített filmekkel.
Idén többéves szünet után Balatonlellén is újra kinyitott a kertmozi, ahol ráadásul a fedett nézőtérnek köszönhetően rossz időben is megtartják a vetítéseket,
Vonyarcvashegyen, a strand melletti moziban pedig olyan nagy klasszikusokat nézhetünk újra, mint a Cinema Paradiso és a Ben Hur.

Nem véletlen, hogy a kertmoziknak egészen más a filmkínálatuk: nagyon kevés olyan van, ahol premierfilmeket vetítenek. Inkább vagy kifejezetten a nyári limonádé kategóriába tartozó filmeket válogatják ki, vagy, ahogy a lenti összeállításból is kiderül, tematikus műsort állítanak össze, akár egy-egy másfajta rendezvényhez kapcsolódva.

Új módik

Aki a klasszikus, kemény műanyag székekkel és vászon feletti árnyékolóval épített kertmozikat keresi, annak leginkább a Balaton környékén kell körülnéznie: Budapesten és a borvidékeken, vagányabb kistelepüléseken inkább a gerilla-kertmozik divatja dívik. Ez természetesen a technikai fejlődésnek is köszönhető: ma már nincs szükség valódi vetítőgépre és filmszalagra, csak egy pár tízezer forintos projektorra és egy adathordozóra: ezekkel máris bárhol, bármikor mozit lehet varázsolni a falra/vászonra/lepedőre.

Egyéb üdülőhelyi kertmozik:
Eger: Az egri mozik kistestvérét, a kertmozit idén a Szépasszony-völgybe költöztették, a műsoron friss filmek szerepelnek.
Zalakaros: Főként mesefilmek és vígjátékok az idei termésből, fedett nézőtérrel.
Szelidi-tó: Havonta három filmet vetítenek; tökéletes randiprogram a strandon megismerkedett pároknak.
Mád: Szőlősorok közötti borozás, és mozizás Mád határában, a Nőtelen-háznál.

Ennek köszönhetőek a szórakozóhelyek kerthelyiségében, füves placcokon, vízparton, szőlősorok között létrehozott mozik, ahol kényelmetlen széksorok helyett pokrócokon henteregve vagy nyugágyakban nézhetjük a filmet, és ahol nemcsak hallgatólagosan megengedett az evés-ivás, a susogós beszélgetés, de egyenesen elvárják az oldottabb viselkedést: senki sem fog lepisszegni, ha egy izgalmasabb jelenet után ijedtünkben rendelünk még egy fröccsöt.

Baráti partik

Vannak még „hirtelen felindulásból elkövetett" kertmozik: ezek persze nem hivatalosan meghirdetett vetítések, hanem családi vagy baráti körök saját bulijai, ahol egy jó minőségű projektor és egy vakolt házfal segítségével teremtik meg maguknak azt a hangulatot, amit csak egy közös nyári filmnézés nyújthat. Közös ismertetőjelük, hogy nagyon gyakran követi őket fékevesztett grillezés.

Címkék: mozi, filmek, kertmozik, nyáresti

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!