A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mozdítani sem tudom a vállam

A téli hideg, a párás, nyirkos levegő nem kedvez a mozgásrendszeri problémáknak. Télen gyakori, hogy reggel úgy ébred az ember, hogy elfeküdte a nyakát, merev a válla, dereka, s kell egy kis mozgás, amíg ezek a testrészek újra jól működnek. Előfordulhat azonban, hogy a mozgás sem segít, s a váll úgy fáj, hogy a karunkat sem tudjuk felemelni.

Fotó: Shutterstock.com

Befagyott váll

A váll mozgásának beszűkülésével járó betegséget befagyott váll szindrómának nevezi a tudomány. A vállízületet egy kötőszövetköteg veszi körül. Amikor ez megvastagodik, megfeszül a vállízület körül, korlátozva annak mozgását.

A vállízület körüli ín és szalagok sűrű kötegének gyulladása is oka lehet. A tünetek általában lassan kezdődnek, majd súlyosbodnak. A mozgás beszűkülése fokozatosan alakul ki.

A probléma pontos okát nem sikerül minden esetben feltárni, de nagyobb valószínűséggel fordul elő, ha a vállat hosszú ideig mozdulatlanul tartjuk, például műtét vagy kartörés után. De arra is gyanakodnak az orvosok, hogy valamilyen autoimmun folyamat van a háttérben.

Szerencsére bár a testünk ellenünk támad, meg is gyógyítja magát. Igaz, ez jó időbe, akár évekbe is telhet. Leggyakrabban nőknél, 40–60 éves korosztályban fordul elő, és legtöbbször csupán az egyik oldalon érinti a vállat.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 1. számának 38. oldalán!)

Címkék: izületigyulladás, befagyott váll, mozgászervek, rheumatoid arthritis

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!