A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mindig lehetséges a megbocsátás?

Ha valaki testi-lelki fájdalmat okoz, felbosszant vagy megkárosít, az büntetést érdemel. Így gondolkodunk általában, hisz így működne az igazságszolgáltatás.

Fotó: Shutterstock.com

De az élet nem cselekszik azonnal, nem csattan az égi pofon mindjárt annak az arcán, aki megbántott minket. Mit tehetünk tehát? Vagy a saját kezünkbe vesszük az ügyet, és magunk eszeljük ki és hajtjuk végre a büntetést, vagy pedig cselekvés nélkül bár, de lelkünkben őrizzük a sebet, napra nap újra átgondoljuk a fájó vagy dühítő történetet, és izzó szívvel gyűlölködünk – annyira, hogy akár bele is betegszünk.

Mikor elég?

Sokféle okunk lehet a nem múló haragra. Egyrészt úgy érezzük, a fájdalom, amit elszenvedtünk, nem csillapodik addig, amíg a másikat nem látjuk ugyanúgy szenvedni. Másrészt sajog az igazságérzetünk is: a másiknak bűnhődnie kell, hiszen bűnt követett el ellenünk. De vajon megnyugszunk-e végre, ha elégtételt vettünk, és tovább tudunk-e lépni? Vagy a bennünket ért fájdalom újra meg újra előbukkan, és olyankor az illetőnek mindig meg kell fizetni érte?

Tanulságos a vidéki tanárnő, Orsi története, aki egy átmulatott este után lefeküdt a kisváros jóképű orvosával, aki persze nem jelentette be, hogy nős. Orsi még csak pár hete volt a városban, a következő héten foglalta el új állását az iskolában. Az igazgatónő kedvesen fogadta… Egy hét sem telt el, és a kedvessége eltűnt, óránként magához rendelte Orsit, és hol különfeladatokkal, hol kritikákkal lepte el. Orsi nem értette…

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 12. számának 42. oldalán!)

Címkék: pszichológia, popper péter, megértés, megbocsátás, bosszú, pál feri atya

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!