A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mindent az esküvődről

Hát eljött a nap, eléd állt, eléd térdelt, vagy csak úgy, mellesleg két szelet rántott hús között megkérte a kezed. Számítottál rá vagy sem, megdobban a szíved. Igent mondasz, persze. De a következő pillanatban meg is ijedsz egy kicsit. Mert ez azért fontos döntés. Életedben az egyik legfontosabb.

Fotó: Shutterstock.com

És attól a perctől kezdve gondolataid az esküvőd körül forognak. Legyen lagzi, vagy ne legyen. Menjünk el két tanúval, és kész. Vagy adjuk meg a módját? És ha megadjuk, mennyire. Kérdések özöne. Hol legyen, hány vendég legyen, milyen ruhám legyen?

Mikor legyen?

Talán egyszerűbb azt megmondani, hogy mikor ne legyen. Amikor hideg van, mert az ember nem akar kabátot meg sapkát felvenni a gyönyörű szép és méregdrága ruhájára. Ha templomi esküvőt is tervezel, gondolj arra, hogy Isten háza akkor is hűvös, ha kint meleg van, hátha még hideg. De ne legyen túl meleg se, nincs lehangolóbb látvány, mint a menyasszony izzadt arcán elkenődő smink.

És ne essen az eső, ne fújjon a szél, de ragyogjon a nap, és a hőmérséklet legyen 25 fok körül. Manapság persze, amikor az időjárás teljesen kiszámíthatatlan, nehéz megtalálni a megfelelő időpontot. Azért nagy pechünknek kell lenni, ha május végén, június elején, vagy szeptemberben kifogunk valami pocsék időt.

Ezekkel az időpontokkal viszont az a baj, hogy mindenki így gondolkodik, ezért a legjobb esküvőhelyszíneket gyorsan lefoglalják. Időben döntsétek hát el, hogy mikorra tervezitek a nagy napot. És esetleg vedd azt is figyelembe, hogy ha nem ragaszkodsz a hétvégi időponthoz és a nyárhoz, olcsóbban megúszhatod a dolgot.

A következő fontos kérdés, hogy hány vendéget hívjatok. Az esküvőknek ez talán a legnehezebb része. Sokan azért is húzzák-halasztják a dolgot, mert nem tudnak ebben a kérdésben dönteni. Ha csak a barátokat hívjátok, a rokonok megsértődnek. Ha csak a rokonokat, a barátok veszik rossz néven, és ti sem fogjátok igazán jól érezni magatokat.

Na jó, jöjjenek a rokonok és a barátok is. De mennyire közeliek? Anyukád egyetlen testvére persze, de a vőlegényed unokatestvérei, mind a nyolc, már ne? Szánjatok időt és türelmet a vendéglista elkészítésére, és lehetőleg ne vesszetek össze ezen. Azt mindenesetre érdemes az elején kiszámolni, hogy hány vendéget hívtok, mert e szerint kell a házasságkötő termet, templomot és a lakodalom helyszínét megválasztani.

Fotó: Shutterstock.com

Ki vegyen részt a szervezésben?

Az esküvő szervezéséből az esetek jelentős hányadában a menyasszony vállalja a legtöbbet. Mert általában neki fontos, hogy milyen ruha, milyen dekoráció, milyen virág, milyen műsor legyen. A férfiak rendszerint menekülnek ettől, legjobb esetben fejet hajtanak a női akarat előtt.

De kérdés, hogy mennyire vonod be például anyukádat vagy a barátnőidet. Ha bevonod, kire hallgatsz? Kinek az ízlése dönti el, hogy hagyományos, fehér, hosszú ruhát, vagy vagány, dizájnos színeset viselsz majd? Hallgatsz-e a barátnőidre? 

Esetleg érdemes tanácsot elfogadni attól, aki már túl van az efféle ceremónián, és tudja, hogy mit csinálna másként. Óvakodj azonban a szingli barátnőidtől, mert bármennyire szeretnek is, az irigység befolyásolhatja őket a tanácsadásban.

Ha nagyon elfoglalt vagy, és jól álltok anyagilag, megengedhetsz magadnak egy profi esküvőszervezőt. Ha szeretnénk megszabadulni az egyeztetés és a stressz jelentős részétől, akkor érdemes elgondolkozni a lehetőségen, de tudnod kell, hogy ez nem éppen olcsó mulatság.

Egy esküvő lebonyolítása egy hivatásos esküvőszervező által minimum 200 ezer – 300 ezer forintba kerül. Ha azonban van elég időd, kedved és elképzelésed, ne bízd másra, vedd saját kezedbe a dolgokat!

Fotó: Shutterstock.com

Jó, de mennyibe fog kerülni?

Ha nem túl elegáns, de nem is kiskocsmás helyszínben gondolkodsz, úgy lehet számolni, hogy étellel és itallal 10 000–15 000 forintba kerül az esküvői menü fejenként. Ennél lehet persze több, de kevesebb nem nagyon.

Tehát egy ötvenfős lagzinál (annyi könnyen összejön) az éttermi költség legkevesebb félmillió. Előfordulhat, hogy a meghívottak közül néhányan vidékről, esetleg külföldről érkeznek. Nekik illendő szállást foglalni, s ezt aligha lehet megúszni fejenként húszezer forint alatt.

És akkor itt van a ruhakérdés. Ha a menyasszonyi ruhát bérelnéd, megúszhatod a dolgot már száz-százötvenezerből is. Ha azonban szeretnél saját ruhát, sok százezer esetleg egymillió forintra számíts. Vőlegényed öltönyét már 30-40 ezerből megúszhatjátok, bár léteznek jóval drágább megoldások is.

Fotó: Shutterstock.com

A jegygyűrűk ára páronként 50 000–250 000 forint között mozog, persze ebben is vannak hatalmas eltérések. Mostanában megint divat a vőfély. Nem könnyű munka, hiszen a vőfély felelős a lakodalom teljes lebonyolításáért. Ezt a szakmát ma már iskolában tanítják, ezért egy profi 100–200 ezer forintot is elkér. Persze, ha szerencsétek van, és akad olyan barátotok vagy rokonotok, aki vállaja, hogy fogadja, leülteti, szórakoztatja a vendégeket, akkor ezt a költséget megspórolhatjátok.

Jelentős költség még a profi fotós vagy videós. Erre sem szabad sajnálni a pénzt, hiszen az egész esküvő valószínűleg olyan lesz, mintha ködben úsznál. Ha szeretnéd később nyugodtan, kényelmesen megnézni, milyen is volt a nagy nap, nem szabad amatőrre, barátra, rokonra bízni a fotózást. A profi tudja, mire kell odafigyelni, és nem téved. Mindennel együtt a fotós és/vagy videós is belekerülhet 100 ezer forintba, de az árban ilyenkor már benne van az esküvő után elvégzendő utómunka is.

Egyéb költségek

Az eddigiek csupán a nagyobb tételek. De gondolnod kell a költségek tervezésekor a következőkre is: virágok, díszítés, menyasszonyi csokor, meghívók, esküvői torta, fodrász, kozmetikus, manikűr az esküvő előtt. No, és a zenész vagy zenészek, akik hajnalig húzzák a talpalávalót. Ha tehát mondjuk ötvenfős, klasszikus esküvőre szánjuk rá magunkat, hárommillió forint alatt aligha ússzuk meg.

Fotó: Shutterstock.com

Megéri?

Nos, az esküvő az esetek többségében üzleti vállalkozás is. A menyasszonytáncra legkevesebb 15-20 ezer forintot illik adni. Közeli rokonoknak még többet. Ez annyit jelent, hogy minden vendég szinte kifizeti a saját költségét. Azonban tudnunk kell, hogy ha a barátainkat meghívjuk, és ők ’megveszik’ a menyasszonyt, nekünk is el kell majd mennünk az ő esküvőjükre, és az ugyanennyibe kerül majd. Ha úgy érezzük, hogy ez az ’eladó a menyasszony’-dolog nem szerencsés, készíthetünk nászajándéklistát, hogy elkerüljük az egyforma nászajándékok miatti bosszankodást.

Fordítottan arányos esküvők

Magyarországon dr. Grád András egyetemi tanár, ügyvéd, pszichológus, volt válóperes bíró igazi szakértője a házasságoknak. Több komoly szakmai tanulmány mellett nagyszerű könyvet írt Félrelépők kézikönyve címen, amelyben humorral átszőve ugyan, de szinte tudományos alapossággal mutatja be, hogyan választhatunk jó vagy rossz párt magunknak, rossz házasságunk hogyan vezet félrelépéshez, abból milyen viszony, majd – leggyakrabban – milyen válás következik.

Dr. Grád András szerint sajnos nem igaz, hogy minél nagyobb volt a szerelem, annál több marad meg belőle a kopás után is. A tapasztalat azt mutatja, hogy a nagy érzelmek megmaradnak, de egy veszekedés hatására könnyedén átfordulnak önmaguk ellentétébe. Minél jobban imádtuk egymást az elején, annál jobban gyűlöljük majd a végén.

Grad szerint amikor valaki hatlovas hintóval érkezik a Mátyás-templomban tartandó esküvőjére, amelyet a lehető legmagasabb rangú egyházi személy fog tartani, ez az egész szertartás gyakorlatilag egy borítékolt válás. A hat ló a házassággal szembeni minden mértéken túli elvárásokat jelzi, és ahol ekkorák az elvárások, ott csak csalódás lehet a vége. Leegyszerűsítve úgy lehetne mondani, hogy olykor a házasságra fordított költségek fordítottan arányosak a házasság élettartamával.

Fotó: Shutterstock.com

Ettől fél a menyasszony

Bár a legtöbb lány fényes esküvőről ábrándozik, már kislánykorában látja magát hófehér menyasszonyi ruhában, és elképzeli, hogy mindenki őt irigyli. Amikor azonban közeledik a várva várt nap, mégis elkezd félni a szerepléstől. Izgul, hogy majd, amikor minden szem őt figyeli, valamit rosszul fog csinálni. Fél, hogy elbotlik, elejti a csokrot, elrontja a fogadalom szövegét.

Vannak, akik attól félnek, hogy elhamarkodták a döntést. Hogy nem az igazihoz, a nagy Ő-höz mennek hozzá. Másokat az aggaszt, hogy ezzel az esküvővel életüknek egy szakasza végleg lezárul. Soha többé nem csinálhatják már azt, amit akarnak, nem utazhatnak el a barátnőikkel, esténként mindig ugyanazzal az emberrel kell nyugovóra térniük, hogy ezentúl olyanok lesznek ők is, mint minden család.

Jönnek a gyerekek, az anyagi gondok, az ágybeli nehézségek. Egy kutatásban részt vevő több száz megkérdezett között a férfiak 47, míg a nők 38%-a vallotta be, hogy voltak kétségei házasságkötés előtt arra vonatkozóan, hogy helyes-e összekötni az életüket. A Journal of Family Psychology magazinban megjelent tanulmány szerint a férfiaknál gyakoribb a bizonytalanság érzése.

Fotó: Shutterstock.com

A világ legdrágább esküvői ruhája

A világ legdrágább esküvői ruháját Madonna viselte 2000-ben, amikor hozzáment Guy Ritchie-hez. Az énekesnő egy 80 ezer dolláros, több mint húszmillió forint értékű ruhát viselt, nyakában egy 37 karátos gyémánt nyaklánc volt. Férjétől egy 72 ezer dolláros antik francia gyémántgyűrűt is kapott esküvői ajándékba. Hajkoronáját pedig egy 250 ezer dolláros Asprey-tiara díszítette.

A világ legdrágább esküvői tortája

Egy dubaji esküvői vásáron mutatták be az egymillió dollár értékű, arab menyasszonyt formázó tortát. A 120 kg-os sütiszobor egy élethű arab menyasszonyt formál, akinek a ruhájára és a fejkötőjére öt méregdrága gyémánt is került az ehető gyöngyök mellett. Az esküvői torta több ezer réteg piskótaréteg és 25 kg csokoládé felhasználásával készült, az arab menyasszony ruháját pedig cukormázból formálta a dizájner, rajta kézzel faragott virágmintákkal és ehető gyöngyökkel.

Címkék: esküvő, esküvőszervezés, esküvői költségek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!