A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mindent a szemnek, semmit a kamerának!

Régi előítélet, hogy a svájciak nem éppen befogadó és barátságos népség. Pedig látogató akad bőven. Ám jó bornak is kell a cégér - a turisták kegyeiért egymással is versengő községek a legváltozatosabb módokon igyekeznek fölhívni magukra a figyelmet.

Fotó: Shutterstock.com

A festői Alpokban bújik meg Bergün. 1367 méterrel a tengerszint fölött, sokkal a büszke bércek alatt, közel Sankt Moritzhoz, mesébe illő „díszletek” között. Kőhajításnyira a greifensteini vártól, amelynek históriája a 12. századig nyúlik vissza.

Eldugott voltának köszönheti, hogy a háborúk is elkerülték, így érintetlen ódonsága is fölkeltheti az érdeklődést. Jó évszázada hegyivasút várja az ide utazókat. Az apró, alig ötszáz lelket számláló falu elsődleges bevételi forrása ugyanis a turizmus.

Vonzereje varázslatos. Látogatóinak népes számáról tanúskodnak az itt sorakozó sokcsillagos hotelek-motelek-vendégházak-panziók. Nyáron mountainbike-kalandtúrákkal, télen megannyi sílifttel szaporítják a csábítás trükkjeit.

Csoda-e, ha az itt megfordulók szeretik megörökíteni a tájat, a helyi életkörülményeket, és persze tulajdon jelenlétüket? Elő a szelfibottal, jöhetnek a fotók a háttérben égbe nyúló hegycsúcsokkal, hihetetlen zöld mezőkkel, rendezett alpesi házikókkal. Akár giccs is lehetne. Netán reklámfotó, már csak a lila tehenek hiányoznak róla.

Na, ennek mostantól vége. A bergüni önkormányzat új táblákkal vetett féket a zabolátlan fényképezkedésnek. „Herzliches Fotografieverbot”, vagyis szívélyes fotótilalom, ezt a föliratot viselik az újonnan kitett figyelmeztetések, rajtuk pirossal áthúzott fotóapparáttal. Inkább ne is jöjjenek?

Dehogynem! Csak ne tegyék közkinccsé az élményüket!

Az indok lélektani. A mélyérzésű helyi képviselők szerint ugyanis nem az a lényeg, hogy lakóik újabb látogatóhadakat mozgósítsanak. Épp az ellenkező hatástól óvnak: nem akarják, hogy a csábos felvételek keserűséget vagy szomorúságot ébresszenek azokban, akik csak a neten közzétett fotókon gyönyörködhetnek Bergün szépségeiben.

Olyan jóérzésűek, hogy nem szeretnék, ha mások rosszul éreznék magukat! Vajon ez is csak egy furfangos reklámfogás volna?

A fenyegető következményt is közzétették. Aki mostantól megszegi a szigorú szabályt, attól kénytelenek lesznek öt svájci frankos büntetést beszedni. Most már csak az a nagy kérdés: az Alpok csúcsait hódító önzetlenség, vagy a rengeteg fotó révén beszerzendő pótlólagos bevétel birizgálta önzés a nagyobb? Maradjunk inkább a jóindulatnál…

Peter Nicolay, a ravaszdi hírben álló helyi polgármester nagyvonalúan hozzá is tette: akit környékük láttán mégis megfog a látvány, inkább fogja magát, és győződjön meg minderről – a saját szemével. A trükkös tiltásról beszámoló hír végtére is olcsóbb lett bármilyen reklámkiadásnál. Mondhatná is a buzgó bürgermeister: aki nem hiszi, járjon utána.

Címkék: bergün, fotótilalom, peter nicolay

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!