A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mindent a plasztikáról

A fogyasztói társadalom és szépségipar elemi érdeke, hogy soha ne legyünk elégedettek. Se a kocsinkkal, se a telefonunkkal, se a lakásunk, se a mellünk méretével. A dolog meglehetősen veszélyes, hiszen a szemlélet azt eredményezi, hogy soha nem lehetünk boldogok. Hiszen minden karcsú deréknál van karcsúbb, minden formás cicinél formásabb.

Fotó: Shutterstock.com

Elég régen kezdődött

Nem véletlen hát, hogy a nők tizennégy és hetvennégy éves koruk között rendszerint bőven találnak magukon olyan területeket, melyeket szívesen megváltoztatnának, ha lehetne.

A mai kozmetikai ipar és a plasztikai sebészet rengeteg lehetőséget kínál a változtatásra. Az ilyen beavatkozások természetesen drágák, olykor fájdalmasak, és nem is mindig veszélytelenek.

Már 3500 éve is plasztikáztak

Talán nehéz elhinni, de a plasztika története sok ezer éves. Az orvosi feljegyzéseket tartalmazó ún. Edwin Smith-féle sebész papirusz tanúsága szerint Egyiptomban már Kr. e. 1600 körül voltak kezdetleges orrtörést és állkapocsízületet helyreállító „plasztikai műtétek”.

Maradtak feljegyzések Indiából is. Ezek a szanszkrit nyelven íródott orvosi iratok beszámolnak arról, hogy Kr. e. 500-ban Susruta doktor a harcban szerzett orrsérüléseket csonkítás helyett már plasztikázással gyógyította.

Később a Római Birodalomban Cornelius Celsus doktor egyik művében részletesen leírja a megcsonkított fül, ajkak és orr helyreállításának technikáit. A plasztika egyik leghíresebb úttörője a 16. századi Bolognában Gaspare Tagliacozzi bőrátültetéssel is foglalkozott, az orrplasztikát a karból vett bőrből hajtotta végre.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 7. számának 26. oldalán!)

Címkék: plasztikai, mellplasztika, arcplasztika, botox kezelés, ráncfeltöltés, hilauronsav, edwin smith

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!