A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Minden este hálát adok interjú Ádám Zsuzsannával

A fiatal drámai szoprán, Ádám Zsuzsanna valósággal berobbant az operaéletbe. Akkor figyeltek fel rá, amikor zsinórban három nemzetközi énekverseny döntőse és díjazottja lett, majd egymás után érkeztek a felkérések: idén nyáron már a Szegedi Szabadtéri Játékokon énekelheti az Aidát.

Ádám Zsuzsanna
Fotó: Szamosi András

  • Felgyorsultak veled az események az elmúlt időszakban. Hogyan éled meg ezt a tempót?

– Igen, másfél éve indult el ez a szakmai „pörgés”, ami szerintem megerősíti az embert. Egyre nagyobb terhelést kapok a felkérésekkel, de ezek, úgy érzem, hogy egy szép ívvé álnak össze, amelyen végighaladhatok úgy, hogy mindegyiket jól bírom.

Tudatosan mindig az adott produkcióra koncentrálok, és boldogan, hálásan fogadom a következő lépést. Bár őszintén szólva, amikor megkaptam az Aida-felkérést, megállt egy pillanatra minden…

  • Mennyire izgulsz amiatt, hogy ilyen fiatalon főszerepet fogsz énekelni a Szegedi Szabadtérin?

– Igazából ezt próbáltam érzékeltetni az előbb: ha egy évvel ezelőtt talál meg a felkérés, akkor nem is mertem volna vállalni, mert nem épült volna fel bennem ez a fajta „ide nekem az oroszlánt” hozzáállás.

A Marton Éva Énekversenyen (ahol a legjobb magyar énekesként végzett – a szerk.) mondta az egyik zsűritag, hogy az óriási szereplések háromnegyede az idegrendszeren múlik. Nálam az elmúlt másfél év versenyei, főszerepei és a tavalyi szabadtérin való szereplés adták meg az alapot ahhoz, hogy idén nyáron Aida lehessek.

Igazából én csak ezt kérem mindig, hogy olyan szerep találjon meg, amelyik nekem való. Erős az intuícióm, a felkéréseknél rá szoktam hagyatkozni – az Aidánál azt súgta, hogy vállaljam.

  • Gondolom, még alakul, de milyen lesz a te Aidád?

– Valóban az a legjobb szó rá, hogy alakul, sőt, valószínűleg az első előadás estéjén születik meg ténylegesen; természetesen azért vannak elképzeléseim róla. Ismert ugye az az Aida-sztereotípia, amelyik szerint ő egy szenvedő nő, aki a teljes opera során csak gyötrődik.

Az én felfogásom szerint Aida nem áldozat, hanem az a hercegnő, aki felmérte, átlátja, hogy Egyiptommal szemben nincs esély, de ennek minden következményét vállalja. A figurája kettősségét is ez adja, a tudatosság és az erős érzelmek, a hazaszeretet egymásnak feszülése.

  • Hogyan szoktál rákészülni egy-egy szerepre?

– Röviden: alázattal. A július 26-án debütáló Aida előtt a júniust például igyekeztem szándékosan szabadon hagyni, hogy nyugodtan felkészülhessek. Igazán kikapcsolódni úgysem tudok egy ilyen horderejű szerep előtt, hiszen ott motoszkál bennem, hogy hamarosan itt van egy elképesztő produkció, amelyet címszereplőként el kell vinnem a hátamon. Ez egy óriási felelősség!

  • Gondoltad volna két éve, hogy most az Aida-debütálásodról fogunk beszélgetni?

– Dehogy, hiszen még akkor diplomáztam! Tudom, látom, hogy milyen nehéz fiatal énekesként jó szerepekhez jutni, ahogy azt is pontosan érzem, hogy a Jóisten a tenyerén hordoz. Olyan, mintha valami hatalmas hullám vinne előre, és persze nagy álmom, hogy eljussak a nemzetközi színpadokig, de most is minden este hálát adok mindezért, ami megtalált.

  • Honnan hozod ezt a hozzáállást?

– Nagyon jó emberekkel dolgozhattam és dolgozhatok együtt, és nagyszerű a családom, a baráti közösségem, ők mind segítettek nekem. Ez az attitűd viszont inkább a saját tapasztalataimból született…

Nekem is volt türelmetlen időszakom, amelyen úgy tudtam túllendülni, hogy biztattam magam: a tehetség, a kőkemény munka, a szorgalom és az alázat utat tör magának. Az elmúlt másfél év pedig igazolt engem. Mindig úgy szeretek részt venni egy darabban, hogy a kollégák azt érezzék: de jó, hogy őt választottuk!

(x)

Címkék: szegedi szabadtéri játékok, aida, ádám zsuzsanna

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!