A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mikor érünk már oda?

Játékok utazáshoz, hogy ne kelljen ezt a kérdést meghallani.

Fotó: Shutterstock.com

Ott vagyunk már? Nem, ezt nem Szamár kérdezi a Shrekből, hanem a mi gyermekünk egy hosszabb autós út során. A nyaralások szezonja elkezdődött, és nem árt előre készülni néhány egyszerű és nagyszerű játékkal, hogy ne kergessen minket őrületbe az utód.

A legegyszerűbb, ám korántsem a legjobb megoldás, ha a mobiljával vagy hasonló elektromos eszközzel játszik a gyermek az út alatt, különösen akkor nem, ha még hatéves sincs. Apa ugye általában vezet, anya rejtvényt fejt, esetleg olvas, ám ő hátul unatkozik.

Mint minden gyermek, a tiéd is a szüleivel szeretne a legtöbbet játszani. Ezeket a játékokat próbáltátok már utazás közben? 

Tippelős
Meg kell tippelnie a gyereknek a környezetében valamit, például milyen színű autó előz meg majd minket, vagy milyen márkájú autó, esetleg az autók számát is kérdezhetjük, attól függően, hogy hány éves a gyerek, és mit tud már.

De lehet kérdés, hogy férfi vagy nő vezeti-e az előttünk levő autót, ha férfi, akkor lesz-e rajta szemüveg, visel-e szakállt. Szóval sokféle variáció van, nem árt időnként változtatni, és akkor biztosan nem unja meg ő sem, mi sem.

Budapest, Bukarest
Ez egy igazi kortalan játék. Két gyerekkel az ideális, az egyik legyen Budapest, míg a másik pedig Bukarest. Ha több gyerek van, a játék nevéhez illően, hasonló hangzású városneveket kell keresni, és azokkal elnevezni a srácokat.

A gyerekeknek meg kell jegyezniük, hogy melyik várost kapták, és amikor kimondjuk a városa nevét, akkor egy mozdulatsort kell végeznie, például megfogja a bal kezével a jobb fülét, esetleg a jobb kezével benyúl a bal zsebébe.

Olyan mozdulatsort érdemes kitalálni, amelyben valami kombináció van, és a kocsiban ülve elvégezhető, akár vicces helyzetet is szül, de mindez legyen biztonságos.

Gyorsolvasó
Nyílván akkor lehet ezt a játékot bedobni, ha gyerekek már tudnak olvasni. A feladat roppant egyszerű, versenyeztetjük őket (ha egy gyerek van, akkor anyuka és a gyermek versenyez), hogy melyikük tudja gyorsabban hangosan felolvasni az út mellett található táblákon lévő feliratokat.

Teljesen mindegy, hogy az reklámtábla, óriásplakát vagy közlekedési tábla. Így egyszerre érjük el, hogy gyakorolja az olvasást, és a figyelme is megerősödjön, hiszen összpontosít, és persze nyerni szeretne.

Mi úgy játszottuk ezt sportoló koromban a csapattársaimmal, hogy mindent fel kellett hangosan olvasni a táblákról, még az apróbetűs részeket is, ami nem könnyű egy mozgó buszból.

Amőba, akasztófa
Nincs új a nap alatt, mert ezek a hagyományos játékok a mai napig szórakoztatják a gyerekeket ugyanúgy, mint a fogócska is, ami valószínűleg közel egyidős lehet az emberiséggel.

Papír, ceruza és valami kemény alátét szükséges hozzá, a szabályokat pedig közös játékkal bemutatjuk, aztán indulhatnak a vérre menő meccsek. Nem árt célt kitalálni, aki nyer, az kap egy gombóc fagyit, egy nagy tejfölös-sajtos lángost vagy hasonló strandkaját.

Címkék: utazás, budapest, szamár, shrek, bukarest, gyerekjátékok, ott vagyunk már?, amőba, akasztófa, gyorsolvasó, tippelős

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!