A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Miért készítsünk szószokat inkább házilag?

Több oka is van annak, hogy miért érdemes otthon elkészítenünk azokat a szószokat és mártásokat, amelyeket a boltok polcairól sokkal egyszerűbb lenne leemelni. Valóban sokkal kényelmesebb ez a megoldás, ám érdemes átböngészni a címkéjükön szereplő összetevőket. Számos olyan hozzávaló is kerül abba a szószba, amely a házi változatba biztosan nem. Például tartósítószer, állományjavító, csomósodást gátló anyag, savanyúságszabályozó és ízfokozó. Vagyis sokkal egészségesebb változatot alkothatunk magunk a konyhánkban.

Fotó: Shutterstock.com

Ráadásul cukormentes változatot is előállíthatunk, így még jobban védve az egészségünket. Mindezen túl a szószok ízeit a saját ízlésünk adhatja meg. Az utolsó érv pedig anyagi természetű: sok esetben gazdaságosabb is a házi szósz, mint az előre elkészített változata. 

A klasszikus szósz, a ketchup

Olyannyira egyszerű a receptje, hogy még az is magabiztosan megalkothatja, aki nem túl sűrűn fordul meg a konyhában. Az alap sűrű paradicsomlé – lehet akár bolti, de magunk is elkészíthetjük. Annyi csak a dolgunk, hogy a megmosott és felkockázott paradicsomot alacsony hőmérsékleten addig főzzük, amíg a héja fel nem pöndörödik. Ezután lepasszírozzuk, és ismét addig főzzük, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri.

Hozzávalók a ketchuphoz

  • 1 liter sűrű paradicsomlé
  • 2 alma
  • 2 közepes babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál fehérborecet vagy almaecet
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika (lehet csípős is)
  • 4-5 evőkanál cukor vagy bármilyen édesítő
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • fél kávéskanál őrölt fekete bors

Elkészítése:

  1. A paradicsomlevet öntsük egy fazékba.
  2. Tegyük bele a megtisztított és felszeletelt hagymákat.
  3. Majd adjuk hozzá a felkockázott almákat.
  4. És végül jöhetnek a fűszerek.
  5. Főzzük alacsony hőmérsékleten addig, amíg az almák és a hagymák alaposan megpuhulnak.
  6. Vegyük ki a babérlevelet.
  7. Botmixerrel turmixoljuk össze simára.
  8. Ízesítsük egy kis ecettel.
  9. Üvegben tároljuk a hűtőben. Sokáig eláll.

Expressz majonéz

Fotó: Shutterstock.com

A másik nagy kedvenc a szószok között a majonéz. Eredeti receptje meglehetősen macerás, de szerencsére létezik egy villámgyors, nagyon egyszerű változata is, amely egy cseppet sem rosszabb ízű.

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 1 teáskanál citromlé
  • csipet só
  • 2,5 dl repceolaj

Elkészítése:

  1. A tojást üssük egy közepes befőttesüvegbe vagy magas falú üvegpohárba.
  2. Öntsük rá az olajat és a citromlevet, majd sózzuk meg.
  3. A botmixert tegyük az üvegbe úgy, hogy érjen le az aljára. Ott kezdjük el mixelni, majd amikor kifehéredett, lassan húzzuk feljebb addig, amíg az egész olaj el nem tűnik, és már kész is a majonéz.

Ecetes torma

Fotó: Shutterstock.com

Főleg a húsvéti időszakban van nagy sikere, de főtt virslihez vagy sült kolbászhoz is igen kellemes. Ha pedig ecetes tormát tudunk már készíteni, mi több, majonézt is, akkor a kettő összekeverésével kész is a majonézes torma.

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb tormagyökér
  • fél liter víz
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 2-3 evőkanál ecet
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A vizet, ecetet, cukrot, sót keverjük össze.
  2. A meghámozott tormát reszeljük le kis lyukú sajtreszelőn. Csak akkor lesz finom, ha minél vékonyabbra, apróbbra reszeljük.
  3. Tegyük egy üvegbe a lereszelt tormát, és öntsünk rá annyi ecetes levet, amennyi ellepi. Hagyjuk állni legalább fél napot.

Mustár

Fotó: Shutterstock.com

Készíthetjük teljesen simára vagy akár magos mustárként is, csak az ízlésünktől függ. Ha szeretjük a sárgább mustár látványát, akkor teáskanálnyi kurkumával felturbózhatjuk, de fokozhatjuk az ízét késhegynyi őrölt csípős paprikával vagy őrölt korianderrel is. Íme az alaprecept.

Hozzávalók:

  • 10 dkg mustármag
  • 1 dl víz
  • 2-3 evőkanál fehérborecet
  • 1-2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor vagy méz

Elkészítése:

  1. Őröljük meg kávédarálóban a mustármagot. Ha magos mustárt szeretnénk készíteni, akkor a késes aprító a megfelelő eszköz az őrlésre.
  2. Tegyük üvegbe a mustármagport, és öntsük rá a vizet és a borecetet. Tegyük hűtőbe legalább egy napra.
  3. A pépessé vált mustárt keverjük össze a többi hozzávalóval, és ismét érleljük egy napig a hűtőben. Ezután keverjük össze, és már fogyasztható is.

Paprikakrém csípősen vagy édesen

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 1 kg kápia vagy más piros paprika, lehet csípős is
  • 3-4 evőkanál só
  • 1 dl olaj
  • pár csepp citromlé
  • 4-5 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

  1. A megmosott paprikákat és a fokhagymagerezdeket tegyük serpenyőbe, és állítsuk grill fokozatra. Ha nincs ilyen, akkor az alsó-felső sütés is megfelel 200 fokon.
  2. Süssük addig a paprikát, amíg megfeketedik a héja mindenütt, szükség szerint fordítsuk meg sütés közben.
  3. A ’szénné’ sült paprikákat tegyük egy tálba, és fedjük le tíz percre. Ezután le tudjuk húzni a megfeketedett héját.
  4. Ízesítsük sóval, olajjal, és keverjük bele a sült, összezúzott fokhagymát.
  5. Végül keverjünk bele pár csepp citromlevet. 

Címkék: mustár, majonéz, ketchup, házi szószok, ecetes torma, paprikarém

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!