A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Miért bánt, aki szeret?

A Mi történik a zárt ajtók mögött adás sztárvendége, a Kanadában élő pszichoterapeuta interjút adott a Ridikül Magazinnak. Feldmár András azt vallja: a szeretet az, ha: tudnálak bántani, de nem foglak.

Fotó: Várszegi Sándor

Eredetileg  matematikusnak készült, de a doktorija előtt otthagyta azt a szakot. Miért lett pszichoterapeuta?

– Azért, mert megszűnt az emberi kapcsolatoktól való félelmem; már nem kellett a matematikai absztrakciókba menekülnöm, ahol csak papírra és ceruzára volt szükségem. Érdekelni kezdett, hogy mi lehetséges két ember között.

A családon belüli erőszakkal hogyan került kapcsolatba a munkája során?

– Dolgoztam egy autista gyerekkel, és amikor meglátogattam otthon, láttam, hogy az apja, anyja a házuk földszintjén alszik, de a pici fiúnak a padláson van az ágya. Az apa minden este egy deszkafedelet szögezett a fia ágyára, nehogy éjjel kimásszon. Eszükbe sem jutott a szülőknek, hogy ez megrémíti a gyereket.

Magyarországon minden hónapban legalább egy gyerek, és minden héten legalább egy nő válik a családon belüli erőszak áldozatává. Miért érint ilyen sok embert?

– Nem tudom. Nem a magyarázatok fontosak, hanem az, hogy véget vessünk a bántásnak. Az akarat szerve az izomzat. A családban sokan azt hiszik, hogy egynek kell lenni, és az az egy gyakran a legizmosabb: az apa, a férj. Legyünk egyek, és az az egy legyek én. A verés, a düh, a megszégyenítés – mind arra szolgál, hogy uralkodni tudjak a másikon. Az engedelmesség lesz a szeretet bizonyítéka. Ebből a rémálomból nehéz felébredni, főleg, ha generációkon át elfogadott volt a családban.

Magyarországon a meggyilkolt nők 60 százaléka a házastársa vagy élettársa áldozata. Miért bánt az, akit szeretünk?

– A nő szeret, de a bántalmazó férfi nem szeret. A férfi arra vágyik, hogy a nő a hatalmába kerüljön. A legkisebb autonóm mozdulatra válással fenyegeti. A nő pedig marad, tűri a kegyetlen hatalmi játszmát, mert reménykedik, hogy majd jobb lesz, a „beteg” férje meggyógyul. Aki veri a másikat, az nem beteg! Az rossz. Attól menekülni kell. A remény ilyenkor valójában reménytelen csapda.

Lehet tudni, hogy mit él át egy bántalmazó?

– Voltak, akik elmesélték nekem, hogy az öröm csillanását látták a bántalmazó szemében. Örömöt okoz az agresszornak az, hogy a másik fölött uralkodik.

Évente többször jár Magyarországon, előadásokat tart. Azt mesélte egyszer, hogy ilyenkor arról szeret beszélni, ami éppen érdekli, amiről épp gondolkodik. Most mi foglalkoztatja?

– A világ legnagyobb problémája, hogy mit tegyünk azokkal, akik terrorizálnak, akik erőszakosak, akik zsarnokoskodnak mások felett. Az foglalkoztat, hogyan küzdjünk ez ellen anélkül, hogy önmagunk is hataloméhes zsarnokokká válnánk.

Címkék: szeretet, pszichológia, hatalom, agresszió, családon belüli erőszak

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!