A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mi leszek, ha nagy leszek?

A mai óvodáskorú fiúk pókemberek, a világ megmentői, a kislányok állatorvosok vagy hercegnők akarnak lenni. Általános iskolában aztán változik a helyzet. A kiskamaszok többsége sok pénzt akar keresni. Persze egészen mást mutat egy ilyen felmérés akkor, ha fővárosi jómódú középosztály gyerekei körében végzik, mint akkor, ha egy mondjuk, borsodi kis falu óvodájában kérdezik meg a kicsiket.

 

Változó vágyaink

1972-ben a televízió Fabula című műsora: Mi leszek, ha nagy leszek? címmel készített egy beszélgetést akkor nyolcadikos gyerekekkel. Azt kérdezték tőlük, hogy emlékeznek-e, mik akartak lenni óvodáskorukban, és mondják, el, hogy most tizennégy évesen mik szeretnének lenni.

A megkérdezett fiúk úgy emlékeztek, hogy óvodásként a következő foglalkozásokat találták vonzónak: csillagász, mert az csak éjjel dolgozik, és reggel addig alszik, amíg akar. Állatidomár, emlékezett egyikük, mert nagyon szerette az állatokat. Egy másik fiú hentes akart lenni, mert imádta a kolbászt, volt, aki focistaként képzelte el a jövőjét, mert jó tudott cselezni. Egy szőke fiú úgy emlékezett, hogy pilóta akart lenni, ezért állandóan körbe-körbe rohangált a lakásban, és úgy berregett, ahogy szerinte a repülőgép berreg.

A fiúk tipikus foglalkozásválasztása a buszvezető volt. Többen is mondták, hogy ezért ha utaztak, mindig a buszvezető fülkéje mögött ültek, mert azt játszották, hogy ők vezetnek. A lányok választott szakmája között leggyakrabban a táncdalénekes, a színésznő, az állatorvos, kutyakozmetikus és a fodrász szerepeltek.

Nyolcadikos korukra legtöbben elbizonytalanodtak. Nem tudták megmondani, hogy mik szeretnének lenni. Erős unszolásra egyikük beismerte, hogy dzsesszdobos, egy lány biztosan tudta, hogy világhírű matematikus, illetve sokan olyan szakmára vágytak, amivel sokat lehet utazni, tehát pilóta, vagy légiutas-kísérők akartak lenni. Gyakran felmerült a vágyott szakmák között a régész, a katona és a kém.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 5. számának 58. oldalán!)

Címkék: hírnév, mi leszek, ha nagy leszek, gyermeki vágyak, sok pénz

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!