A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mi lesz veletek, Zék és Alfák?

Amikor a mai tíz-tizenöt évesekről beszélünk, legyünk szülők vagy nagyszülők, fojtogató szorongást érzünk. Tehetetlenséget. Mi lesz ebből az örökös kütyünyomogatásból, ebből a virtuális térben létezésből, ebből a személyeskapcsolatok-nélküliségből?

Fotó: Shutterstock.com

Mi lesz ezekkel a gyerekekkel, akik nem olvasnak, nem köszönnek, és nem érdekli őket a kemény munka? Természetesen ez nem mindegyikükre igaz. Csak majdnem.

A Zék és az olvasás

Ma Magyarországon hat generáció él egyszerre, de sokszor úgy tűnik, hogy nem együtt, inkább egymás mellett. S mintha nem is ugyanazt a nyelvet beszélnék, egyszerűen nem értik egymást.

Az 1946–1964 között született, úgynevezett Baby Boomerek számára például egy lakás elképzelhetetlen volt könyvek nélkül. Lehet, hogy csak dísznek volt a könyvespolcon a Jókai-összes, és ronggyá csak a krimiket olvasták, akkor is értéknek tekintették a könyvet, és szégyennek a műveletlenséget. Ők, a mai 2000 után született nemzedékek nagyszülei, szörnyülködve mesélik egymásnak, hogy a mai fiatalok nem olvasnak.

Pedig dehogynem! Csak máshogyan és mást. Egyetlen korban sem olvastak annyit, hiszen a chat-, az e-mail-, az sms-, a Facebook-bejegyzések és kommentek mind betűből vannak. Ezeket mind el kell olvasniuk, és tudni kell reagálni rájuk, feldolgozni őket.

Amikor régi lakásunkból a mai kisebbe költöztünk a sok ezer kötetes könyvtárunkat nem tudtuk magunkkal hozni. Kihívtuk hát a központi antikváriumot, hogy vegye meg a könyveket. Nagyon keveset vittek el. Hiszen az előző (ki emlékszik már rá) rendszerben egy-egy könyvet sok tíz-, olykor sok százezer példányban adtak ki, és nagyon olcsón árulták.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 4. számának 6. oldalán!)

Címkék: generáráció kutatás, steigervald krisztián, baby boomer nemzedék,, x-ek, y-nok, digitális benszülöttek, digitális bevándorlók

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!