A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mentális betegszabadság

Sokunkkal előfordult már, hogy úgy éreztük, összecsapnak a fejünk felett a hullámok, és jól jönne egy nap pihenő. De ha nem köhögünk csúnyán, vagy nincs lázunk, eszünkbe sem jut betegszabadságot kivenni. Pedig orvosok és pszichológusok is állítják: időnként egy nap mentális betegszabadság elengedhetetlen feltétele a hatékony munkavégzésnek.

Fotó: Thinkstock

Bár legtöbben stressztől és kimerültségtől szenvedünk a mindennapok során, ezeket a tüneteket nem tekintjük betegségnek. Pedig a testi és a lelki egészségünk érdekében is szükségünk van időnként egy kis megnyugvásra, vélik a kutatók.

Ez nemcsak jogos igény, hanem nélkülözhetetlen az egészségünk szempontjából” – mondta Kathy Caprino női karrier-coach a Business Insider című lapnak. „Sokszor úgy érezzük, nem tudjuk kézben tartani a dolgainkat. Pedig a testünk jelez: feszültséggel, stresszel, csakhogy ezekről a legtöbbször nem veszünk tudomást.” 

A szakértők szerint, ha képtelenek vagyunk koncentrálni, tisztán gondolkodni és megfelelően kontroll alatt tartani az érzéseinket, akkor ideje kivenni egy nap betegszabadságot. A munkákkal, a mindennapjainkkal kapcsolatban érzett apátia is jelezheti, hogy szükségünk van egy nap feltöltődésre.

Persze társadalmilag még nem egészen elfogadott, hogy egy nap pihenőt kérjünk: egy brit felmérés szerint például a főnökök hetven százaléka nem fogadja el a depressziót, a kimerültséget vagy a stresszes állapotot a betegszabadság indokaként.

„Tekintsünk erre a napra a kockázatmenedzsment szempontjából! Hiszen ha nem fordítunk figyelmet a stresszkezelésre, az hatással lesz a munkahelyi helytállásunkra, és akár betegséget is okozhat. Mindez a karrierünket vagy az életünket is veszélyeztetheti” – figyelmeztetett Brandon Smith, a neves amerikai munkahelyi terapeuta.

A férfi szerint egyébként érdemes „magánjellegű okok miatt” kérni szabadságot, és semmiképp sem szabad szégyenkeznünk miatta. „Ha szükséged van egy napra, mert fizikailag vagy mentálisan kimerültél, az teljesen jogos, és nem kell hazudnod vagy alakoskodnod miatta” – fogalmazott  Caprino.

A pihenőnapot ugyanakkor nem szabad semmittevéssel vagy a tévé előtt tölteni. Ilyenkor olyan tevékenységre van szükség, amivel felfrissítjük a testünket-lelkünket: beszélgessünk a családtagjainkkal, frissüljünk fel a szabadban, vagy akár aludjuk ki magunkat, ha épp erre a fajta felfrissülésre van égető szükségünk. 

Címkék: alvás, stressz, pihenés, megelőzés, feltöltődés, munkahely, kikapcsolódás, mentális, betegszabadság, szégyenkezés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!