A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Menjünk biztosra: különleges szerencsehozó ételek

Az új év friss terveket, reményeket, vágyakat és valahogy tiszta lapot is jelent. Az évkezdethez szorosan kötődnek olyan élelmiszerek, ételek, amelyek a hiedelmek szerint szerencsét hoznak. A világ számos országában más-más alapanyagról hiszik, hogy meghozza a várva várt bőséget, egészséget, vagy épp a szerelmet. Ha biztosra akarunk menni, és miért is ne tennénk, akkor akár egész januárban is ehetjük azokat a fogásokat, amelyek ezekből a hozzávalókból készülnek. Mi több, kombinálhatjuk a különböző ország, különböző szerencsehozó összetevőit és - talán - ez megsokszorozhatja az esélyeket. Ha mégsem, akkor már az is nyereség, ha egy kicsit különlegesebb ízeket kipróbálunk. Azt sem árt tudni, hogy számos szerencsehozó étel nem csak finom, és szakrális jelentősége van, de még alakbarát is.

Fotó: Shutterstock.com

Zöld-sárga pirossal

A zöld színű káposztának vagy a zöld leveles zöldségeknek nagy jelentőségük van Amerikában. Azt tartják róluk, hogy anyagi bőséget hoznak az új esztendőben. Mindezt azért, mert olyan zöldek, mint a dollár, amit zöld hasúnak is becéznek. A káposzta pedig egyenesen a dollárkötegekre emlékezteti őket. De ugyanígy vonzódnak a sárga színhez is, mert az az aranyat jelképezi. Ezért a kukoricakenyér igen népszerű eledel.

A jólétet és a termékenységet Görögországban és Törökországban a gránátalma szimbolizálja, a sok apró, piros magja a pénz jelképe. Mindezekből az alapanyagokból egy igazán finom, laktató téli salátát dobhatunk össze.

Sült máj zöld salátaágyon

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • fél kg csirkemáj
  • 1 csomag rukkolasaláta
  • 1 gránátalma
  • 4 kivi
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél teáskanál só
  • késhegynyi őrölt fekete bors

Elkészítése:

  1. A felforrósított olívaolajra dobjuk rá egészben a megmosott és leszárított csirkemájakat.
  2. Pirítsuk 3-4 percig. Akkor tökéletes, ha kívül ropogós, belül pedig rózsaszín.
  3. Zárjuk el a tűzhelyet, és még a serpenyőben szórjuk rá az összezúzott fokhagymát, sót és borsot. Keverjük össze.
  4. Tegyük tányérra a rukkolasalátát.
  5. Helyezzük rá a meghámozott és felszeletelt kivit.
  6. Tegyünk a májból a salátaágyra, és locsoljuk meg a szaftjával.
  7. Szórjuk meg a salátát gránátalmamaggal.

A hosszú élet titka

Fotó: Shutterstock.com

A világ számos országában, de különösen Japánban a hosszú tésztában látják a hosszú élet lehetőségét. Azonban nem csak az a fontos, hogy legyen – például a sobatészta – a tányéron, de az sem mellékes miként eszik meg. A hosszú szálakat egyben, szürcsölve kell megenni. Kettéharapni nem szabad.

Nálunk a lencse a favorit, ha sok pénz bevonzásáról van szó, ám Amerikában a borsót és a babot is ugyanilyen tulajdonsággal ruházták fel. Éppen ezért szívesen esznek Black-Eyed Peast, tükörfordításban fekete szemű borsót, amelyet magyarul tehénborsónak is ismerhetünk.

De nagy kedvenc a csicseriborsó is, amely egyik kiegészítője az alábbi salátás tésztának. A zöld levelek pedig tovább erősítik a gazdagság csalogató hatását. Időtakarékos is lehet ez az étel, mert nem kell hozzá feltétlenül magunknak sütni a grillcsirkét, hanem megvehetjük a kedvenc hentesünknél, kifőzdénkben is.

Zölddel tarkított bőségsaláta

Hozzávalók:

  • 1 kisebb grillezni való csirke
  • 1 csomag spagettitészta
  • 1 doboz csicseriborsó-konzerv
  • 20 dkg parmezán
  • 1 csomag rukkola
  • 10 dkg vaj
  • 2 teáskanál só
  • 3 teáskanál majoránna
  • 2 teáskanál fokhagymapor
  • 2 dl víz
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítése:

  1. A csirkét szórjuk meg kívül-belül sóval, majoránnával és fokhagymaporral.
  2. Tegyük tepsibe, öntsük alá a vizet, és fedjük le.
  3. Süssük 180 fokon 90 percig, de az utolsó 5-10 percben vegyük le a fedőt, és pirítsük ropogósra. Amint langyosra hűlt, szeletelhetjük.
  4. Főzzük meg a tésztát sós vízben, de a főzőlét tegyük félre.
  5. Egy magasabb falú serpenyőben olvasszuk meg a vajat, és szórjunk bele fél teáskanálnyi frissen őrölt fekete borsot. Keverjük meg.
  6. Öntsünk hozzá 3 dl főzővizet, és forraljuk fel.
  7. Tegyük bele a tésztát, és reszeljük rá a parmezán háromnegyedét. Keverjük össze, és addig kevergessük, amíg megolvad a sajt. Ha száraznak tűnik, öntsünk hozzá még főzővizet.
  8. Tegyük tányérra a forró tésztát. Tegyünk rá rukkolát, majd szórjuk meg csicseriborsóval.
  9. Koronázzuk meg felkockázott grillcsirkehússal, majd szórjuk rá a maradék reszelt parmezánt. Igény szerint szórhatunk még rá frissen őrölt fekete borsot.

Mégsem úszik el?

Fotó: Shutterstock.com

Nálunk úgy tartják, hogy halat semmiképp nem szabad az új év első napján enni, mert elúszik a szerencsénk. Ám mindezt másként látják a svédek, az olaszok, de a dánok és még a lengyelek is. Véleményük szerint a hal pikkelye pénzérmére hasonlít, ezért igenis az anyagi gazdagság szimbóluma. De itt nem ér véget a szerencsehozó tulajdonsága, mert a halak rajokban és előre úsznak. Mindez pedig csak fokozza a várt eredményt.

A mandarin a jó szerencsét, a narancs pedig a gazdagságot jelképezi Kínában, ezért sokat esznek belőle az új évben, de ajándékba is adják annak, akinek szerencsét kívánnak. A citrusokkal sült lazac kombinálja a kelet és nyugat hiedelemvilágát, mindemellett kiváló ebéd vagy vacsora, igazi büntetlen öröm. Tálaljuk zöld salátával, mind az egészség, mind az erősebb hatás kedvéért.

Citrusokkal sült lazac

Hozzávalók:

  • 4 klementin vagy mandarin
  • 1 narancs vagy grépfrút
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • 1 nagyobb bőrös lazacfilé
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítése:

  1. Reszeljük le két mandarin héját, és préseljük ki a levét.
  2. Egy tepsi alját béleljük ki a többi felszeletelt citrussal.
  3. Szórjunk rá a kakukkfű felét.
  4. Fektessük erre a gyümölcságyra a lazacot a bőrös oldalával lefelé.
  5. A mandarinlét keverjük össze a mézzel, és öntsük le a felével a lazacot, majd sózzuk, borsozzuk, és szórjuk rá a kakukkfű másik felét.
  6. 200 fokos sütőben süssük 8-10 percig, majd a gyümölcslé másik felét is öntsük a lazacra.
  7. Süssük még 10-15 percig. 

Címkék: szerencsehozó ételek, szerencsehozó élelmiszerek, bőség saláta, citrusokkal sült lazac

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!