A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Megosztott híreink

Kell még mondani valakinek 2017-ben, mennyire veszélyes hely az internet? Jennifer Lawrence-nek és közel 500 sztárnak biztosan nem, főleg azok után, hogy 2014-ben egy hekker feltörte az e-mail-fiókjukat, és egy halom kompromittáló (szex)videóhoz jutott hozzá, majd ezeket fel is töltötte a világhálóra. Ryan Collinsnak, az említett hekkernek sem kell mondani, ugyanis éppen 18 hónapos börtönbüntetését tölti Pennsylvaniában.

Fotó: Shutterstock.com

Ez egy egészen szélsőséges eset, de jól demonstrálja, hogy könnyen kikerülhet a netre olyan személyes, privát információ, aminek nem ott lenne a helye. A hírhedt amerikai közmondás, mely szerint, ami Vegasban történik, az Vegasban is marad, ma már nem állja meg a helyét.

Amióta megjelent a közösségi média, és elkezdtük felpakolni az életünket egy digitális fotóalbumba, folyton arról hallani, hogy ez nem veszélytelen. Nevezzenek paranoiásnak, de úgy gondolom, kérdés sem férhet hozzá, hogy nem az.

Vannak a rendőrségnél és a nemzetbiztonságnál dolgozó ismerőseim, akik sohasem hoznának létre Facebook-profilt, mert pontosan látják, hogy a biztonságosnak hitt fiókunk mennyire törékeny.

A rendőrség rendszeresen figyelmezteti a nagyközönséget, hogy ne osszák meg, ha elmennek valahová nyaralni, mert előfordulhat, hogy a betörő egy hamis profillal, egy ismerős ismerősének álcázva magát, már összebarátkozott velük.

És ott vannak a lebuktatott pedofilhálózatok, a fényképalbumukban olyan gyerekek fotóival, amiket a szüleik tettek fel a netre.

Nem is kell, hogy illetéktelenek férjenek hozzá személyes információkhoz, előfordul, hogy egy családtagunk tárulkozik ki túlságosan velünk kapcsolatban.

Egy neves, bulvárlapokban is sűrűn szereplő színész barátommal esett meg, hogy nyugdíjas korú édesanyja kitett róla néhány gyerekkori fotót, amik közül az egyiken meztelenül szerepelt. Családi körben poénkodás övezi az ilyen fotókat, de az internet nem egyenlő a családdal, ráadásul nem felejt.

A barátom megkérte az édesanyját, hogy vegye le a fotót, mielőtt valamelyik bulvármagazin lecsap rá, és megjelenteti. Nem lett volna tragédia, de okosabbnak tűnt elkerülni. Az édesanyja nem értette a dolgot, megsértődött, végül hetekig nem álltak szóba egymással. Kedves kis történet, és a legrosszabb benne, hogy igaz!

És hogy mi ebből a tanulság? Alaposan nézzük át a közösségi profiljainkon a biztonsági beállításokat, és gondoljuk meg, mit osztunk meg magunkról. Ami nincs fent a neten, abból biztosan nem lehet baj!

Címkék: közösségi média, megosztások, internet biztonság, ryan collins

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!