A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Meg lehet szabadulni a pattiktól!

Pattanás, mitesszer, zsírcsomó - a legvisszataszítóbb szavak, ha a bőrünkről van szó. Van, akinek csak időnként csúfítják az arcát, és van, akinél rendszeressé vált ez a kis rondaság.

Nincs ember, aki ne találkozott volna vele, hiszen a hormonváltozással járó kamaszkor mindannyiunkat megajándékozott legalább néhány mitesszerrel.

Néhányunknak csak egy-kettő jutott belőle, másoknak viszont telehintette az arcát, hátát. És sajnos nem csak a tinikor bosszantó tünete ez, mert sokaknál később is megmaradnak. Mit lehet tenni ellenük?

Legfontosabb a helyes bőrápolás!

A zsíros bőrtípusúak jól ismerik a fekete pöttyöket a pórusaikban. Ezek a szennyeződések fognak begyulladni, és már kész is a pattanás. Először is tehát tisztán kell tartani a bőrt. Csakhogy nem mindegy, hogyan.

Sok kozmetikum olyan összetevőket tartalmaz, amelyek rövid távon ugyan jó érzetet keltenek a bőrön, hosszú távon viszont serkentik a túlzott faggyútermelést.

Ne használjunk tehát olyan kozmetikumokat, amelyek irritáló összetevőket tartalmaznak, például alkoholt, borsmentát, mentolt, citromot, lime-ot vagy eukaliptuszt.

Fotó: Shutterstock.com

Hanyagoljuk a tapaszt!

Jól hangzik, de hosszú távon hatástalan a mitesszereltávolító tapasz. Ez a tapasz ugyanis csak a bőr külső rétegét szakítja le, miközben a mitesszer gyökere ott marad. A pórusok mélyén ott rejtőzik a szennyeződés és a gyulladás, és egyre nagyobb és nagyobb bumszli képződik belőle.

A radír sem használ

A bőrradír hatásos tisztítóeszköz a bőrfelszínen, de nem az alsóbb rétegekben gyökerező mitesszereknél. A kitartó radírozás ráadásul irritációt okozhat, ami megint csak növeli a faggyútermelést.

Nyomkodni? Ne!

Csak azok nyomkodhatnak pattanást, akiknek hatalmas gyakorlatuk van benne, máskülönben több kárt csinálnak, mint hasznot. Egyrészt könnyen felsérthető a bőr, ami hegesedéshez vezethet, másrészt pedig a nyomással csak még beljebb tolódik a gennyes gumó, ahol még jobban begyullad. A kezünkről ráadásul olyan baktériumokat vihetünk át a bőrre, amelyek még komolyabb gyulladást okozhatnak.

Fotó: Shutterstock.com

Semmi zsíros krém!

A mitesszeres részeken kerülni kell a magas zsírtartalmú és allergén krémeket. A tömör krémek összetevői eldugíthatják a pórusokat. Az arc száraz területein viszont megengedett a magas zsírtartalmú krém.

Ha muszáj nyomkodni

A nyomkodást bízzuk a kozmetikusra. Ám ha kénytelenek vagyunk házilag elvégezni, fontos, hogy:

  • Mossunk előtte kezet.
  • Mossunk előtte arcot.
  • Üljünk tíz percre gőzpárába (egy lavór kamillás forró víz fölé kell hajolni), mert így kitágulnak a pórusok. Ezután töröljük szárazra a bőrt.
  • Szükség lesz egy puha rongyra vagy papírra, melyet a nyomkodó ujjunkra tekerünk.
  • Soha nem szabad kaparni vagy bökdösni, szurkálni a bőrt menstruáció előtt vagy közben.

Fotó: Shutterstock.com

Mi is a mitesszer?

Elhalt hámsejtek és faggyú keveréke, amely dugacsot képez a pórusban, majd levegő hatására a teteje oxidálódik, és fekete színezetet ölt.

Edd magad szépre!

A vitaminoktól ragyogó, gazdag, egészséges arcbőrért sokat tehetünk az étkezésünkkel.

  • Optimális bőrtápláló például a barna rizs, amely tele van rostokkal, segít a vércukorszint optimalizálásában, ráadásul gazdag antioxidánsokban, B-vitaminban, proteinben és magnéziumban. Hozzájárul a normál hormonszint fenntartásához, tehát megelőzi a pattanások és a mitesszerek kialakulását, valamint mérsékli a már meglévőket. 
  • Sok zöldség, köztük a brokkoli is jól bevált fegyver a zavaró fekete pöttyök ellen. Gazdag A-, C-, K- és E-vitaminban. Bőrregeneráló hatása is ismert, és gazdag káliumban, amely kihajtja a szervezetből a zsírszövetekben lerakódott felesleges vizet, rosttartalma pedig az anyagcserét gyorsítja fel.
  • A másik szuperhatékony zöldség az articsóka. Leginkább antioxidánsainak és C-vitamin-tartalmának köszönhetően méregteleníti a szervezetet, és hozzájárul a bőr szépségéhez.
  • A fehérjék közül a hal a legmegfelelőbb, mivel omega-3, és omega-6 zsírsavtartalmának köszönhetően tisztítja a bőrt, és elősegíti a gyulladások csökkentését, azaz a pattanások eltüntetését.

Fotó: Shutterstock.com

Amit ne fogyasszunk

A szép bőr érdekében ne igyunk tömény alkoholt, és kerüljük a magas koffeintartalmú italokat. Az ételek közül válasszuk az alacsony zsírtartalmúakat, és natúr készítésűeket. Nem tesz jót a füstölés, a csípős hatás és az erjesztett és ecetes élelmiszer sem. 

Címkék: mitesszeres bőr kezelése, mit együnk mitesszer ellen, a zsíros bőr ápolása, nyomkodjuk-e a pattanásokat

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!