A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ma szélvihar és áradás, holnap hőség és szárazság - Bajban vagyunk!

Ez a telefon már gagyi, alig van rajta tárhely. Új kell. Ez a cipő már nem divatos, igaz, semmi baja, mégis új kell. Ilyen hidegben csak nem megyek gyalog, és csak nem fogok buszra várni! Autó kell. Lehetőleg új. Vásárolunk, ha kell, ha nem. A föld lakossága napi 200 ezer fővel gyarapszik. Olyan mértékű a baj, hogy tavaly július 29-én az emberiség fogyasztása átlépte azt a szintet, amit földünk egy év alatt megtermelni képes.

Fotó: Shutterstock.com

Tavaly novemberben Velence történelmi belvárosának 70 százaléka víz alá került. Leszakadt egy autópálya viaduktja Észak-Olaszországban a heves esőzésekkel járó, hosszú ideje tomboló ítéletidő miatt, s hazánkban ekkor még alig kellett fűteni.

A klímakutatók szerint az egyre gyakoribb szélsőséges időjárás oka, hogy megváltozott a nagy légtömegek vándorlási iránya. Korábban nyugatról keletre áramlottak, most a hosszúsági körök mentén történik ez, a globális felmelegedés miatt.

Valami nagyon nem stimmel

Egyetlen emberöltő, a saját életem alatt átéltem a klíma- és szemléletváltozás iszonyú és egyre gyorsabb átalakulását. Gyerekkoromban alig volt szemét. A tejet üvegben árulták, vagy kannába mérték, a bevásárláshoz kosarat vittek a boltba, az emberek vizet ittak, csak úgy, a csapból.

Kevés volt még a sokszor újrahasznosíthatatlan, éghetetlen műanyag. Vidéken lakó nagyimnál az ételmaradékot megették az állatok, az egyéb hulladék elégett a konyhai sparheltben. Télen, ha jeges volt az út, hamut szórtak rá.

A gyerekeket az összegyűjtött esővízben fürdették, mert az jobban tisztított, mint a szappan. Nyáron a kút volt a fridzsider, télen hatalmas dunna a fűtés.

Emlékszem a szocializmusnak nevezett szegénységre, a hiánycikkek korára, amikor csak ábrándoztunk a nyugati jólét, a fogyasztói társadalom gazdagsága után. Szinte hihetetlennek tűnt, hogy a filmeket reklámokkal szakítják meg a televíziós csatornák, s hogy csak mondjuk, macskakajából többpolcnyit kínálnak az üzletek.

Aztán eljött a rendszerváltozás, vele beköszöntött a fogyasztói társadalom kora. Volt olyan áruház, ahol automatából dőlt a nejlonszatyor, és a magyar ember tízesével vitte, ha kellett neki, ha nem.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 1. számának 22. oldalán!)

Címkék: klímaváltozás, globális felmelegedés, szélsőséges időjárás, klímakutatás, csökkenő mezőgazdasági termelés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!