A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Lisszabon csodái már várnak!

Ha külföldi utat tervezel, és olyan helyre szeretnél eljutni, ahol a temérdek látnivaló mellett az óceánba a lábadat is lógathatod, akkor érdemes Lisszabonra, Portugália fővárosára gondolnod. Ide leginkább most, a nyári főszezonon kívül, mondjuk, májusban a legjobb ellátogatni.

Fotó: Shutterstock.com

Ebben az időszakban a hőmérséklet kellemes, és a város nevezetességei kevésbé zsúfoltak, nem kell hosszú, tömött sorokban ácsorogni a tűző napon a Szent Jeromos-kolostornál, vagy éppen az 1998-as világkiállításra épített óceánárium előtt. Az éttermekben gyorsan sorra kerülünk, és a cukrászdákban sem kell hosszú perceket várni, amíg asztalunkra kerül a kávé mellé a hamisítatlan portugál édesség, a nata. 

Egy kis történelem

Talán kevéssé ismert tény, hogy Portugália csupán a 12. század óta független ország. Történelmének legszebb lapjai a 15 században íródtak, amikor Vasco da Gama felfedezte a tengeri útvonalat Indiába. A tengerész 1497-ben indította el első indiai expedícióját. Útja nyolc évtizedes portugál erőfeszítés gyümölcsét hozta meg, és a birodalomépítés új korszakába emelte az ibériai országot.

Az ország a 16. és 17. században a világ egyik vezető hatalma volt, hatalmas gyarmatbirodalommal, az amerikai kontinensen, Afrikában, valamint Ázsia és Óceánia különféle régióiban. Az egyik leghosszabb életű birodalom volt a világtörténelemben, csaknem hat évszázadig létezett, 1415-től 1999-ig, Makaó Kínának való átadásáig. Igaz, Az 1800-as években politikai és gazdasági válságba került, és az ország elveszítette gyarmati birodalmának nagy részét. 

Belém-torony, a Szent Jeromos-kolostor és a nem messze levő cukrászda 

A Szent Jeromos-kolostor kerengője
Fotó: Shutterstock.com

Nem kell portugálul beszélne annak, aki szót akar érteni a helyiekkel. A portugálok rendkívül kedvesek, segítőkészek, és jól beszélnek angolul. A város a májusi kellemes tavaszban gyönyörű helyekkel, pezsgő kulturális élettel, kiállításokkal, koncertekkel és élénk éjszakai élettel várja látogatóit.

Sétánkat érdemes a látnivalókban leggazdagabb Belém negyedben, annak ismert jelképével, a Belém-torony meglátogatásával kezdeni. A dúsan faragott erkélyekkel, tornyocskákkal, a templomosok keresztjeit hordozó címerpajzsokkal ékes erődítmény Vasco da Gama felfedezőútjának emlékére épült mánuel stílusban, 1515 és 1521 között. Eredetileg védelmi célokat szolgált a folyón érkező hajók ellen, majd az idők során különböző funkciókat töltött be, többek között börtönként és tűztoronyként is használták.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 4. számának 55. oldalán!)

Címkék: fado, lisszabon, sintra, porto, cascais, vasco da gama, szent jeromos kolostor, szent györgy vár, alfama-negyed, estoril

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!