Ridikül Magazin logo

Levegőt az unokáinknak!

Magyarország is ratifikálta a klímavédelmi megállapodást, tudjuk, mitől kell megvédeni a világot. A hogyanra is vannak válaszaink.

Fotó: Shutterstock.com

A pesti sivatagban, szomjazva, ételhez is alig-alig hozzájutva bolyonghatnak dédunokáink? Rémkép, de lehetséges, a klímaváltozás eredményeként. De nem szükségszerűen…

Foglalkoztat-e bárkit is széles e hazában a minapi hír: a korall végveszélybe került, a klímaváltozás miatt visszafordíthatatlan folyamatok indultak be, előidézve a virágállatok pusztulását? Pápua Új-Guinea messze van tőlünk, az óceán felmelegedésének e hatását ott figyelték meg, de a Duna mentén élőknek ugyan fáj-e, hogy a glóbusz másik felén kifehéredik a korallzátony?

Egyik polgártársunknak mindenesetre aggályai vannak: az ENSZ párizsi klímakonferenciáján el is mondta egyik álmának tárgyát. Azt, hogy unokája számon kérheti:

'Vajon huszonöt évvel ezelőtt megakadályozhattátok volna mindazt, ami mára bekövetkezett? Tudtátok, hogy az üvegházhatású gázok mennyisége már 2015-ben olyan magas volt, mint az azt megelőző 800 ezer évben sohasem? Tudtátok, hogy hárommillió évvel ezelőtt a Föld történetében volt már hasonló mennyiségű szén-dioxid a légkörben, melynek a következménye lett a 3 fokkal magasabb földfelszíni hőmérséklet, illetve a 9 méterrel magasabb tengervízszint?' 

A klímakonferencián szónokló köztársasági elnök, Áder János azzal is érvelt, hogy ha az emberiség nem változtat magatartásán, mind súlyosabb aszályokkal, árvizekkel, elsivatagosodással és éhínséggel kell számolnia.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2017. évfolyama 19. számának 60. oldalán!)

Címkék: környezetvédelem, globális felmelegedés, felmelegedés, klímakutatás, áder jános, lászló ervin, klímakonferencia, átlaghőmérséklet, vízhiány, nemzetközi klímaváltozási akciónap

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!