A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Legyen saját fűszerkerted, akár az ablakpárkányon is

Ha szeretnél saját zöld fűszert használni a következő hónapokban, akkor itt az ideje annak, hogy elültess belőlük néhányat. A fűszernövényeket otthon sem nehéz termeszteni.

Fotó: Shutterstock.com

Nincs is annál jobb, mint főzéskor lecsippenteni egy-két levélnyi saját termesztésű zöld fűszert, és beledobni az ételbe! A friss fűszernek sokkal intenzívebb aromája van, mint a szárított vagy fagyasztott változatnak.

Ráadásul kertészkedésnek és hobbinak sem utolsó elfoglaltság gondozni ezeket a növényeket. Ami külön jó bennük: nem csak kertben teremnek meg, de akár napos ablakpárkányon vagy balkonon is. Érdemes kihasználni minden apró helyet, mert a saját termesztésű zöld fűszerek örömöt okoznak a léleknek és az ízlelőbimbóknak is.

Felszerelések az ültetéshez

Minden ellenkező híreszteléssel szemben a fűszernövények ültetéséhez, termesztéséhez nem szükségesek különleges eszközök. Elég néhány virágcserép vagy balkonláda, ezekhez alj és általános virágföld – a vetőmagok mellett.

Ha nem akarsz ültetőlapátra költeni, akkor sincs gond, mert egy kiszolgált evőkanállal is megoldhatod az ültetést. A kerti kesztyűt is mellőzheted, a legvégén alapos kézmosással el tudod tüntetni az árulkodó nyomokat.

TIPP: Ha nincs éppen kéznél virágcsereped, akkor tejfeles- vagy joghurtospoharat is használhatsz, ám ezek alját minden esetben ki kell lukasztani azért, hogy a felesleges víz kifolyhasson belőle.

Márciusban vethető fűszernövények

Március az első hónap, amikor elkezdhetjük a különböző növények, így néhány zöld fűszer magjainak vetését. Ízlésed szerint választhatsz a snidling, turbolya, zsázsa, bazsalikom, majoránna, citromfű, levélpetrezselyem, levélzeller közül.

Utóbbi két fűszer előnye az, hogy a hagyományos változataiktól eltérően nem fejleszt ehető gyökeret, hanem csak leveleket, amelyeket érdemes folyamatosan vágni. Ráadásul évelők, így átteleltethetők a következő évre.

Így ültess!

A vetési művelet nem bonyolult. Tegyél a cserépbe vagy a balkonládába legalább a háromnegyedéig földet. Szórj a cserépbe legfeljebb 4-5 magot. Ennél ne többet, mert ellenkező esetben túl sűrű lesz a növény. A balkonládába is szellősen szórd bele a magokat.

Mindez után tegyél 1-1,5 centi földet a magokra. Locsold meg, és tedd napos helyre a cserepeket. Arra ügyelj, hogy addig, amíg ki nem bújnak a növények, ne hagyd kiszáradni a földet. Megteheted azt, hogy minden cserépre húzol egy műanyag zacskót, így biztosíthatod a megfelelő páratartalmat, és nehezebben is szárad így ki a föld.

Ezután már csak türelmesnek kell lenned. Akkor szüretelheted, amikor legalább tízcentis, és teljesen kifejlett lesz a növényed.

Fotó: Shutterstock.com

Boltból megmentheted?

Sokszor előfordul, hogy a kiszáradt, kókadozó fűszernövényeket nagyon baráti áron kínálják a boltokban. Megmentheted ezeket is, és biztosíthatja egész nyáron a fűszert számodra. Ugyanakkor fontos tudnod, hogy ezeket a zöld növényeket rövid távra termesztik, mondhatjuk úgy is, hogy egyszer használatosak. Ez annyit jelent, hogy nem vigyáznak a gyökereikre a cserépbe ültetéskor, és nem is biztosítanak számukra tápdús talajt.

Amennyiben mégis ilyen növényt szeretnél otthonra, akkor érdemes azonnal átültetni nagyobb cserépbe több földdel, hogy legyen számára megfelelő mennyiségű tápanyag.

Ha egy kiszáradt példányt mentettél meg a boltból, akkor az átültetés előtt mindenképpen locsold meg jól, hogy feléledjen. Csak ezután tedd másik cserépbe.

Mire használhatod a márciusi fűszereket?

A bazsalikom elengedhetetlen barátja a paradicsomnak. Nem csak a pizzaszószba teheted, hanem a nyers paradicsomnak is különleges ízt kölcsönöz. Szórd a paradicsomkarikákra, amelyeket egy-egy szelet mozzarellára helyezel. Sózd, borsoz és locsold meg olívaolajjal. Remek paradicsomsaláta lesz belőle.

A levélzeller kerülhet mártásokba, húslevesbe, bablevesbe, de kiváló a zöld turmixba is. Ugyanígy használhatod a levélpetrezselymet is, amelyet akár a töltött tojásba is belekeverhetsz.

A majoránna a sült húsok és a májas ételek elengedhetetlen fűszere.

A snidlinget csak frissen, főzés nélkül használd, mert gyorsan elillan az aromája. Apríthatod salátákba, töltött tojásba, öntetekbe, vagy teheted akár zsíros kenyérre és más szendvicsekre is.

A citromfűből remek feszültségoldó teát készíthetsz, de a limonádéknak is kellemes ízt kölcsönöz.

A zsázsa kiváló alkotóeleme lehet szinte minden salátának. Kissé csípősebb íze miatt mártásokba, szószokba is teheted, de a vajas kenyeret is feldobja.

A turbolya a húslevesek, csirkeételek és sültek fűszere. A tojásos és gombás ételeknek is páratlanul finom ízt ad.

Címkék: húsleves, turbolya, snidling, zöld fűszerek, tavaszi ültetés, cserépben a zöldfűszer, zsázsa, bableves, zöld turmix

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!