Lecsó Lovay Gergely séftől
Szeptemberben még friss alapanyagokból, a zamatos paradicsomból, paprikából is van elég a piacon. Nyersen is isteni, de egy jó lecsóért sokan a fél királyságukat is odaadnák! Most Lovay Gergely séffel főzhetünk együtt, aki biztos kézzel készíti sokak kedvenc ételét.
Hozzávalók: 2 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 db zöldpaprika, 1 db hegyes erős paprika (ízlés szerint), 3 db paradicsom, 20-25 dkg füstölt szalonna, őrölt fűszerpaprika, só, kevés cukor
A lecsó egyik alapvetése, hogy az elején sokat kell vágni. A vöröshagymát és a fokhagymát apró kockákra, a zöldpaprikát ujjnyi vastag karikákra, az erős paprikát apróbbra, a paradicsomot pedig kockákra. Ha ez mind megvan, a szalonnából kétujjnyi vastag szeletet félreteszünk, a többit felkockázzuk, majd egy edényben, lassú tűzön kiolvasztjuk belőle a zsiradékot, világosra pirítjuk.
Ekkor következhet a hagyma és a fokhagyma, együtt pirítsuk meg őket. Kevés sóval szórjuk meg, így a hagyma kiengedi a nedvességet, és tovább párolódik. Ezután szórjuk meg az őrölt fűszerpaprikával, kevés vizet öntsünk hozzá, keverjük el, és jól forraljuk ki.
Egy kevés zöldpaprikát és paradicsomot adjunk hozzá, némi vizet, és addig főzzük, amíg a vizet el nem párologtatta, illetve amíg a zsírjára visszapirul – ebből lesz a sűrű szaft –, majd hozzáadjuk a többi paprikát, amit 5-8 perc alatt félpuhára párolunk. Csak ez után kerül bele a megmaradt paradicsom, ezt már csak pár percig főzzük.
A két szelet szalonnát majdnem a bőrig egyenletes távolságokban bevágjuk, és erős lángon mindkét oldalát megsütjük. Ez lesz a lecsó feltétlen feltétje!
Még nincs hozzászólás