A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Láttad, hallottad, olvastad?

„Talán a mennyben is szükség van egy zongoristára”

Fotó: Shutterstock.com

Nyolcvanhét éves korában meghalt Jerry Lee Lewis, az amerikai rock and roll egyik legendája. A botrányairól is ismert zongorista-énekes mississippi otthonában aludt el – közölte sajtóképviselője, Zach Farnum.

Jerry Lee Lewis egy olyan úttörő előadó-nemzedék utolsó túlélője volt, amelynek tagjai között volt Elvis Presley, Chuck Berry és Little Richard. Igazi showman volt, a zongorát állva, ülve, sőt cipője sarkával is püfölte, még arra is volt példa, hogy az előadás végén felgyújtotta. Az elsők között iktatták be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába 1986-ban.

Kezdetben stúdiózenészként kereste kenyerét. Csillaga 1955-ben virradt fel, amikor a Sun Records tulajdonosa új sztárt keresett a busás pénzért továbbadott Elvis Presley helyébe. Mindössze tíz másodperc elég volt, hogy meglássa benne a tehetséget.

Magánéleti botrány miatt azonban felfelé ívelő pályája kettétört, tíz évvel később tudott csak visszatérni a slágerlistákra, váratlan módon a country műfajában. Mozgalmas magánéletet tudott maga mögött, hat házassága volt, utolsó feleségével 2012-ben kötöttek házasságot, s ez a kapcsolat immáron örökre szólt.  Jerry Lee Lewis hívő ember volt, aki abban reménykedett, hogy a mennybe kerül. „Talán ott is szükség van egy zongoristára” – nyilatkozta egyszer.

III. Károly koronázását is munkaszüneti nap követi – Nagy Britanniában

Fotó: PuzzlePix

Az új brit miniszterelnök, Rishi Sunak bejelentette, hogy 2023. május 8-a is munkaszüneti nap lesz Nagy Britanniában, hogy az egész ország ünnepelhesse III. Károly megkoronázását. A brit kormányhivatal szerint az ünnepségre 2023. május 6-án, szombaton kerül sor a Westminster-apátságban, és az azt követő két nap is munkaszüneti nap lesz.

A 73 éves Károly szeptemberben automatikusan uralkodó lett édesanyja, II. Erzsébet királynő halála után. A jövő évi ünnepségen a királlyal együtt megkoronázzák feleségét, Kamillát is.

A kormány közleménye szerint a plusz szabadnap alkalom lesz arra, hogy a családok és közösségek szerte az Egyesült Királyságban összegyűljenek ünnepelni. A palota közleménye szerint ez a koronázás bár modernebb, ugyanakkor visszafogottabb esemény lesz, mint a korábbi királyi koronázások, és „a jövő felé tekintenek”. Hozzátették, hogy az alkalom továbbra is a „régi hagyományokban gyökeredzik”.

Érkezik a negyedik Reynolds-baba

Fotó: Shutterstock.com

Blake Lively és Ryan Reynolds 2012-ben házasodtak össze, és az eltel tíz év alatt igazi nagy családdá nőtték ki magukat. Eddig három gyermekük született, James 7, Inez 6, Betty pedig 3 éves. A sztárpár nemrégiben bejelentette, hogy immáron úton van a negyedik baba is.

Bár a nemét nem tudják, és nem kérdezik meg, azért Reynolds reménykedik abban, hogy az új jövevény is kislány lesz. „Én igazi lányos apuka vagyok, már jól ismerem őket, ebben van tapasztalatom, szóval bízom benne, hogy négyszeres lányos apuka leszek hamarosan!” – nyilatkozta a színész. 

A 250 éves tatai platán lett az Év fája 2022-ben

Fotó: Ökotárs Alapítvány

A tatai Angolkertben, a Cseke-tó partján található, szinte fekvő 250 éves platán nyerte el idén az Év fája címet az online megrendezett voksoláson – közölte honlapján a kezdeményezést szervező Ökotárs Alapítvány.

A tatai platán, amely 3887 szavazattal győzött, valószínűleg ültetése után megdőlt, így a földfelszínnel párhuzamosan növekedett, majd törzséből további támasztógyökereket növesztett. A tatai Angolkert egyik legjellegzetesebb fája egyfajta hidat képez a Cseke-tó vízfelszíne felett.

A 2010 óta minden évben megszervezett versenyre idén 32 fát jelöltek, majd a szakmai zsűri választotta ki a 12 döntőst. A fákra összesen 12 606 on-line közönségszavazat érkezett.

Burgonyapürével öntötték le Claude Monet legdrágább festményét

Fotó: Letzte Generation

A Berlin melletti Potsdamban egy magánmúzeumban található képre klímaaktivisták öntöttek burgonyapürét. Az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) nevű éghajlatvédő csoport közleménye szerint két aktivistájuk „nehéz szívvel, de elszántan” hajtotta végre a jelképes műkincsromboló akciót.

Szerencsére nem okoztak igazi kárt, „ellentétben az árvizekkel, viharokkal és aszályokkal, amelyek a közelgő klímakatasztrófa előhírnökeiként már most is mérhetetlen szenvedést okoznak” – áll az akcióról készített videóról szóló közleményben.

Brandenburg tartomány vezetése elítélte az akciót, de éles bírálatot kapott a zöldektől is. „A híres festmények elleni támadások nem erősítik a klímaválság elleni küzdelmet” – mondták.

Az aktivisták nemcsak itt, de máshol a világban is egyre élénkebben próbálják felhívni a figyelmet a szerintük igazán lényeges kérdésekre: Van Gogh Napraforgók című festményét paradicsomlével öntötték le Londonban, Rómában a Vető című, ugyancsak Van Gogh-képet borsólevessel locsolták meg, a madridi Pradóban pedig Goya-festmények keretéhez ragasztották a kezüket.

Először kaptak emberek mesterségesen előállított vért

Fotó: Shutterstock.com

A világon először kaptak mesterségesen előállított vért egy brit klinikai kísérlet résztvevői, az eljárás könnyebbé teheti a rendszeresen transzfúzióra szorulók és a ritka vércsoporttal rendelkezők életét – írja a bbc.com.

A kísérletben azt vizsgálják, hogy a kis – néhány evőkanálnyi mennyiségű – mesterséges vér milyen hatásokat vált ki az emberi szervezetben. Egyelőre két ember vesz részt a kísérletben, de a kutatók legalább tíz személyt szeretnének bevonni a vizsgálatokba. A tesztalanyok legalább négy hónapnyi különbséggel egy adag normál vért és egy adag mesterséges vért kapnak.

A kísérlet alapját a mesterségesen, őssejtek segítségével előállított vörösvérsejtek adják. Ezek felelősek egyebek mellett az oxigén és a szén-dioxid szállításáért a szervezetben. A vörösvérsejtek átlagosan 120 nap után bomlanak le a szervezetben.

Hagyományos úton általában fiatal és idősebb vörösvérsejtek keverékét használják véradásnál. Az új eljárással frissen előállított, ténylegesen 120 napig működő vörösvérsejteket adnának a pácienseknek, így a kutatók szerint ritkábban és kisebb mennyiségben kellene transzfúziót kapniuk.

Ez az EU legmagasabb épülete

Fotó: Shutterstock.com

A lengyel fővárosban, Varsóban nemrég adták át azt a 310 méter magas építményt, amely hivatalosan is az EU legmagasabb épülete – ráadásul van egy kilátója is, amelyet meg is látogathatunk. Az épületet Varso Towernek hívják, és közvetlenül a város központjában, a Jana Pawla II és a Chmielna utca sarkán található.

A tornyot irodai és kereskedelmi tevékenységek számára tervezték, kilátója 230 méterrel az utcaszint felett található az 53. emeleten, amely egyben a torony legmagasabb lakott szintje is. A 49. emeleten hamarosan egy parkosított teraszos bár is nyílik majd, amely Varsó legmagasabb kertjeként fog működni.

Európa legmagasabb épülete egyébként a szentpétervári Lakhta Center, amely 462 méter magas. A varsói torony a kontinens hatodik legmagasabb építménye, ezt a címet korábban a londoni Shard birtokolta.

Influenza és koronavírus elleni kombinált védőoltás?

Fotó: Shutterstock.com

Influenza és koronavírus elleni kombinált védőoltás kifejlesztésébe kezdett a Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalat – jelentette be a két gyógyszergyártó cég. Az egydózisú vakcinát a Pfizer mRNS-alapú influenzaoltásának és a két vállalat által előállított, a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett emlékeztető oltásának kombinálásával tervezik létrehozni.

„A hatóanyagok kombinálásával szeretnénk megteremteni a lehetőséget arra, hogy az emberek egyszerre két súlyos légzőszervi betegség ellen is védekezhessenek” – fűzte hozzá a bejelentéshez Ugur Sahin, a BioNtech társalapítója. 

A kezdeti fázisban lévő kutatás során elsősorban azt vizsgálják, hogy a kombinált oltás mennyire biztonságos, mekkora az immunválaszt kiváltó képessége, valamint azt, hogy az emberi szervezet mennyire tolerálja a vakcina hatóanyagait.

Címkék: meghalt jerry lee lewis,, iii. károly koronázása, az eu legmagasabb épülete varsóban, ryan reynolds újra apuka lesz, klímaaktivisták képtárakban, mesterségesen előállított vér, kombinált oltás koranavírus és influenza ellen, az év fája 2022-ben, tatai platán

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!