A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Láttad, hallottad, olvastad?

„Sajnos, még nem állok készen!”

Fotó: Shutterstock.com

Bár sokan várták, de Céline Dion Budapesten sem lép fel ezen a nyáron. Sajnos már hivatalos a hír: egészségügyi problémái miatt 2023-ra halasztotta idénre tervezett európai turnéját. „Jobban vagyok, de az izomgörcsök néha még mindig jelentkeznek. Tökéletes formában szeretnék lenni, amikor újra színpadra állok. Már alig várom azt a pillanatot, de sajnos még nem állok készen” – írta közleményében Dion.

A Courage című világ körüli turnéját 2023. február 24. és október 4. közötti időszakra halasztják, nálunk (a bejelentés szerint) első ízben 2023. március 16-án lép színpadra.

A kanadai énekesnő 2019-ben megjelent lemeze, a Courage turnéja Észak-Amerikában, Québec Cityben indult, és eddig ötvenkét telt házas show-t hozott. A Courage, balladák és változatos ritmusú dalok keveréke, 2019-ben jelent meg, ám a pandémia és Dion betegsége miatt az élő európai bemutató két ízben is elmaradt.

Boris Becker börtönbe vonul

Fotó: Shutterstock.com

Két és fél év szabadságvesztésre ítélte egy londoni bíróság Boris Becker egykori teniszcsillagot, hatszoros német Grand Slam-győztest, mert szándékos fedezetelrejtéssel igyekezett megakadályozni adósságkötelezettségeinek behajtását, megsértve a brit csődeljárási törvényt.

Az adósságokban úszó 54 éves Becker 2017-ben jelentett csődöt, miután hátralékba került egy 3 millió fontos (több mint 1,3 milliárd forintos) jelzáloghitel törlesztésével. Hogy elkerülje a törlesztést, 390 ezer font értékű tőkét helyezett át üzleti számlájáról kilenc másik betétbe, köztük két volt feleségének számláira.

Később trófeáinak elárverezésével próbált kikeveredni a csődből. A díjak több mint 680 ezer fontért (305 millió forintért) keltek el a 2019 júliusában tartott online aukción. A hajdani világelső egy ideig arra hivatkozva igyekezett megakadályozni a csődeljárást, hogy diplomatastátusa van, de kiderült, hogy az útlevél, amelyre hivatkozott, hamisítvány és 2014-ben kitöltetlenül lopták el.

Az eljáró londoni bíró azzal indokolta a letöltendő szabadságvesztés kirovását, hogy Becker nem tanúsított megbánást, nem ismerte el bűnösségét, és nem vonta le a tanulságot abból sem, hogy 2002-ben Németországban már kiszabtak rá egy felfüggesztett börtönbüntetést adóelkerülésért. 

Szép álmokat! Aludj jobban!

Fotó: Shutterstock.com

Az alvásidő csökkenése a XXI. századi életmód velejárója. A Magyar Alvás Szövetség legújabb hazai kutatásai is megerősítik a nemzetközi tendenciát: kevesebbet és rosszabbul alszunk, mint akár harminc évvel ezelőtt.

Azonban nem szabad dogmaként kezelnünk az ajánlott napi alvásmennyiséget. Tévedés, hogy mindenkinek napi nyolc órára van szüksége – állítják a San Franciscó-i Egyetem Science-ben, a közelmúltban megjelent tanulmány szerzői. Az úgynevezett rövid alvók, akiknek elég akár a napi hat óra alvás is, olyan génekkel rendelkeznek, amelyek elégségessé teszik az általánosnál kevesebb éjszakai alvást. A következtetés: a hatékony alvással eltöltött kevesebb idő nem egyenlő az alváshiánnyal.

Az amerikai tudósok megfigyelései azért is figyelemre méltóak, mert bár ellentétesek a jelenlegi gondolkodással, miszerint az alváshiány felgyorsíthatja az agyi funkciók csökkenését, állításuk szerint számos embernél az agy rövidebb idő alatt is teljesítheti az alvási feladatait.

Mindezeket a hazai megfigyelések is megerősítik. „Az alvás minősége kiemelt szerepet játszik a mindennapi teljesítéseink, a folyamatos döntéshelyzetek legmegfelelőbb kiválasztása, vagy például a kreativitás szempontjából – hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke, a Budapesti Alvásközpont igazgatója. – Ezért is kerül az alváskultúra fókuszába az alvásminőség kialakításának, megőrzésének a programja Magyarországon is.”

Luxemburgban (is) újragondolják a jövőt

Fotó: Shutterstock.com

A luxemburgi parlament legújabb törvénye véget vet a műanyag evőeszközök és műanyag poharak használatának. Az egyszer használatos műanyag eszközöket (és a műanyag csomagolást) 2023 januárjától már nem szabad használni nyilvános rendezvényeken, ezeket mosható és újrafelhasználható edényeknek és evőeszközöknek kell felváltaniuk. Az éttermeket arra ösztönzik, hogy használjanak újrafelhasználható rekeszeket a szállítás és kiszállítás, valamint az elvitelre vásárlók esetében.

A kiskereskedőknek terveket kell kidolgozniuk az élelmiszer-pazarlás megelőzésére, valamint arra, hogy az élelmiszerek szükségtelen csomagolását, amennyire csak lehetséges, szorítsák vissza. Jövőre a használt akkumulátorok legalább 70 százalékát kell összegyűjteni újrahasznosításra vagy megsemmisítésre Luxemburgban. A törvény 2030-tól azt is megtiltja, hogy a háztartási hulladék teljes mennyiségét kommunális hulladéklerakókban helyezzék el. 

Az ország 2035-re 50 százalékról 65 százalékra növelné az újrafeldolgozott háztartási hulladék arányát, emellett 2030-ra 70 százalékkal csökkenti a csomagolásból származó hulladék mennyiségét. Egyéb intézkedések közé tartozik a műanyag palackok és az üvegbetét letétjének bevezetése az újrahasznosítás ösztönzésére és a ’szemétgyártás’ megállítására.

Hamarosan megépül a világ első tengeren úszó városa

Fotó: https://oceanixcity.com/

2025-re fejeződhet be Dél-Korea Puszan nevű városnál épülő úszó város felépítése. Hogy miért van szükség egy futurisztikus úszó városra? Többek között azért, hogy teszteljék, mely építési forma képes a legjobban ellenállni a különféle természeti katasztrófáknak, az árvizeknek, cunamiknak és hurrikánoknak, s hogy az éghajlatváltozás okozta emelkedő tengerszint által veszélyeztetett tengerparti városok lakosainak alternatívát nyújthat-e egy árvízbiztos, vízre települt város.

A mesterséges szigetekből álló új város ugyanis a tengerszinttel együtt emelkedik. A hírek szerint a 15,5 hektáros terület eleinte körülbelül 12 ezer embernek adhat otthont, de később, a bővítéseknek köszönhetően akár százezren is élhetnek ott. A várost minél inkább fenntarthatóvá tervezték, az épületek tetején napelemeket helyeznek el. A település saját élelmiszer- és édesvíztermelését teljesen integrált, hulladékmentes, zárt körfolyamatú rendszerekben végzik majd, a lakosok pedig úgynevezett csónakkabinokban közlekedhetnek az egyes szigetek között.

Dollármilliókat érő műalkotások a szemétben

Fotó: Instagram

Dollármilliókat érő festményeket és más műalkotásokat talált egy amerikai autószerelő egy szemeteskonténerben, amelybe egy pajta tartalmát ürítették ki Connecticut államban 2017-ben. A szemétből kiguberált, porlepte tárgyakról tavaly derült ki, hogy azok a 2016-ban 96 évesen elhunyt absztrakt expresszionista művésztől, Francis Hinestól származnak, aki a waterburyi csűrben raktározta műveit.

Hines ismert volt csomagolóművészként is, pályafutása során tucatnyi nagy New York-i középületet és egyéb objektumot, köztük a Washington téri Diadalívet bugyolálta be szövettel. A connecticuti pajtában talált festmények jó részén autóalkatrészek láthatók, ezért gondolta úgy egy fuvarozó, hogy autószerelő barátját, Jared Whipple-t érdekelhetik a képek, a szobrok és rajzok.

A több száz "lelet" értékét megismerve a szerelő úgy döntött, hogy a művek egy részét eladja, és egy New York-i galériával együttműködve kiállításokat rendez belőle az árusítás előtt. A festményeket darabonként 22 ezer dollárért, a rajzokat 4500-ért remélik eladni.

Címkék: alvás, boris becker, celine dion, luxemburg, úszó város, magyar férfiak, francis hines

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!