A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Láttad, hallottad, olvastad?

Tom Hanks mégsem repül az űrbe

Fotó: https://abc.com/

Hanks nemrégiben a Jimmy Kimmel Show-ban mesélt arról, hogy bár meghívást kapott egy űrutazásra, visszautasította azt. És korántsem esetleges félelmei miatt, hogy például fizikailag bírni fogja-e, vagy hogy ez lesz-e esetleg az utolsó útja. Nem erről van szó.

Hanks elismerte, hogy Jeff Bezos valóban meghívta őt az űrbe induló Blue Origin járat 12 perces útjára, viszont 28 millió dollárt kért cserébe… „Azt mondtam neki, Jeff, én jól csinálom a szakmámat, de nem ennyire, ennyit nem tudok fizetni.”

Hanks végül azzal tréfálkozott, hogy néhanapján egy szimulátor segítségével újra megtenné ezt az utat (a stúdióban ugyanis lehetősége volt rá), csak azért, hogy átérezhesse a milliárdosok önfeledt örömét. Az űrszondán egyébként hat ember számára elegendő hely van, űrhajósokat és kutatási rakományt visz a Kármán-vonalon, az űr nemzetközileg elismert határán túlra.

Mindeközben: visszatért a világ első játékfilmes forgatócsoportja a nemzetközi űrállomásról

Fotó: twitter.com

Julija Pereszild színésznő és Klim Sipenko rendező-producer, valamint Oleg Novickij űrhajós a Szojuz MS–18 űrhajó leszállóegységében érkezett vissza a nemzetközi űrállomásról. Kazahsztánba. 

A Kihívás munkacímmel forgatott filmben a háromezer jelentkező közül kiválasztott, észt származású Pereszild egy orvost alakít, akinek sürgősen űrhajóra kell szállnia, hogy sebészi beavatkozással megmentse egy űrhajós életét, akit Novickij személyesített meg. A 12 napos repülés alatt a rendezésért és a sminkért is felelős Sipenko a kép- és hanganyagot is maga rögzítette.

Sipenko 189 centis testmagasságával a legmagasabb orosz, aki valaha is az űrállomáson járt. A négy hónapig tartó felkészülés alatt egy tartalék legénységet is kiképeztek a súlytalanság állapotában megvalósítandó forgatásra, Oleg Artyemjev űrhajós, Aljona Mordovina színésznő és Alekszej Dugyin operatőr személyében. A projektbe bevont kozmonauták elsajátítottak néhány fogást a színjátszás alapjaiból.

Az orosz űrfilm tervét 2020 szeptemberében jelentették be, négy hónappal azt követően, hogy nyilvánossá vált a hollywoodi Mission: Impossible sorozat hasonló projektje. Tom Cruise űrrepülése azonban még várat magára.

Harry herceg: „Hogy jutottunk el idáig?”

Fotó: Shutterstock.com

A 37 éves Harry herceg november elején vett részt a Wired magazin online csúcstalálkozóján, annak is az Internetes hazugsággép elnevezésű szekcióján szólalt fel. Harry arra a kérdésre kereste felszólalásában a választ, hogy vajon milyen árat is fizetünk többek között a közösségi médiában tomboló szélsőségek felbukkanásáért.

Ahogy mondta, gyengül a valós tények és a fikció közötti határvonal, egy átlagos olvasónak egyre nehezebb eldönteni, hogy az, amit olvas, valójában igaz-e. „Ahogy a médiapropaganda erősödik, és egyre dühödtebben tombol az online gyűlölet, fel kell tennünk a kérdést magunknak, hogyan jutottunk el idáig, és hogyan kerülünk ki ebből a káoszból? – mondta a herceg.

Érdekes egybeesés, hogy aznap, amikor Harry is felszólalt, felesége, Meghan egy másik online konferencián vett részt. A New York Times beszélgetésének témája a nők és a férfiak a gazdasági életben betöltött szerepe közötti szakmai és anyagi különbség volt. Bizonyos kiszivárgott információk szerint Harry és Maghan egy-egy ilyen nyilvános megszólalásával akár egymillió dollárt is kereshet alkalmanként. 

Indulnak a légi taxik

Fotó: Volocopter

Lassan a nagy reptereknek is számolniuk kell a légi taxikkal, Olaszországban és Franciaországban már komolyan terveznek a repülő autók lehetőségével. Róma, Velence és Bologna, valamint a francia Riviéra repülőterei azért fogtak össze, hogy létrehozzák a repülő taxik infrastruktúráját építő vállalkozást. Az Urban Blue névre keresztelt cég egy német repülőtaxi-startuppal, a Volocopterrel működik együtt, mely már be is mutatta első akkumulátoros járművét a római Fiumicino repülőtéren. 

A légi taxik jellemzője, hogy függőlegesen szállnak le és fel, és sokkal gyorsabban eljuttatják az utasokat egyik helyről a másikra, mint a közúti autók. Egy 45 perces autóutat mindössze 15 perc alatt lehet megtenni a repülő taxival. A taxi előnye, hogy csendes, és nincs károsanyag-kibocsátása.

Egy utazás kezdeti költsége körülbelül 150 euró (kb. 54 ezer forint) lesz, de az ár valószínűleg csökkenni fog, ahogy a szolgáltatás egyre inkább elterjed. A cég 2024-re tervezi az első légi taxik startolását. 

Bűbájos, elvarázsolt világ: Thoiry állatkert

Fotó: Shutterstock.com

Párizstól 60 kilométerre található a híres Thoiry állatkert és szafaripark. Évről évre itt rendezik meg a varázslatos lámpásfesztivált, a Thoiry Lumières Sauvagest, melyet a szafaripark szakemberei a kínai Zigong város művészeivel együtt hoznak létre. 

Az immár negyedik alkalommal megrendezett fesztiválon (2022. március 6-ig tart) a formáké, a fényeké és a színeké a főszerep, idén több mint 1000 állat, növény és egyéb forma látható, amelyek napnyugtával kezdenek világítani. 

Az 1965-ben megnyílt állatkert egy botanikus kertet és kastélyt is magában foglal. A hely mára Párizs környékének kihagyhatatlan látványossága, köszönhetően többek között a lámpás fesztiválnak. Az állatkerti utakon a látogatók egy elvarázsolt séta főszereplőivé válhatnak, erdőkön és farmokon kanyarogva az őshonos állatok, korallok, óriási polipok, gyümölcsök, rovarok és gigantikus virágok között. Az itt járók a hatalmas világító tárgyak között egészen apróknak érezhetik magukat, mintha Aliz csodaországában járnának. 

Hány perccel fizetünk az életünkből egy hot dogért?

Fotó: Shutterstock.com

Ma már nem számít újdonságnak az a hír, hogy étrendünk komoly hatással van az egészségünkre, és bizonyítottan az élettartamunkra is. A Michigani Egyetem kutatói most megpróbálták számszerűsíteni, hogy az egészségtelen ételek elfogyasztása mennyi idővel is rövidíti meg az életünket. Az adatok elég sokkolóak.

Minden elfogyasztott hot dog például átlagosan 36, a szénsavas üdítőitalok 12, egy-egy szelet bacon 6, míg a dupla sajtburger 9 percet vesz el az ember életéből. Viszont jó hír, hogy vannak pozitív hatású ételféleségek (ellensúlyozandó az előzőeket). Így például egy banán 13,5 percet ad hozzá az életünkhöz, vagyis pont ugyanannyit, mint egy adag sült lazac. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (felvágottak, energiaitalok, gyümölcsjoghurtok, kekszek, jégkrémek, fagyasztott húskészítmények stb.,) egy átlagember napi kalóriabevitelének a felét teszik ki az Egyesült Királyságban.

Közben egyre több kutatás kapcsolja össze ezeket az élelmiszereket az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a különböző szívbetegségek kialakulásával. A szakértők szerint fontos, hogy tudatosan étkezzünk. Ezért a hot dog helyett készítsünk vegetáriánus hamburgert, a virsli helyett tengeri herkentyűk kerüljenek a kiflibe. A bacon és a pácolt húsok helyett a sült vargánya vagy shiitake gomba is jó lehet. Sajtburger helyett inkább válasszuk a lazacburgert, a szénsavas üdítőket pedig cseréljük le házi készítésű zöld teára. A péksütemények és nassolnivalók helyett élvezzük a diófélék és magvak ízét.

Új őserdei rezervátum Szlovákiában

Fotó: Shutterstock.com

Egy szlovák kormányrendelet alapján 76 – eddig kisebb mértékben védett – erdős terület kerül a legszigorúbb, ötödik kategóriájú védelmi besorolás alá, és immár őserdőnek vagy természetes erdőnek minősül. Az érintett erdők legnagyobb része Besztercebánya és Zsolna megyék területén található, de Nyitra megye kivételével az ország csaknem minden régiójában van olyan terület, amely így decembertől védettebb besorolás alá kerül.

A Szlovákia Őserdői nevű természetvédelmi terület mintegy harmada a siketfajd (Tetrao urogallus) élőhelyének számít. A siketfajd populációja évtizedek óta folyamatosan csökken Szlovákiában, a legutóbbi becslések mintegy 500-700 fészkelő párt tartanak számon. A madárfaj 2014 óta az erősen veszélyeztetett állatfajok közé tartozik. Korábban az Európai Bizottság feljelentést is tett Szlovákia ellen a siketfajd elégtelen védelme miatt. Az új természetvédelmi rezervátum létrehozását a környezetvédelmi minisztérium és környezetvédelmi szervezetek hároméves szakmai együttműködése előzte meg.

Címkék: tom hanks, harry herceg, meghan markle, jimmy kimmel, őserdő szlovákiában, ultrafeldolgozott élelmiszerek, siketfajd, thoiry állatkert, orosz űrfilm forgatás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!