A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Láttad, hallottad, olvastad?

Előkerült egy 3500 éves balzsamozási ’kézikönyv’

Fotó: Shutterstock.com

Az ókori egyiptomi mumifikálás eddig ismeretlen részleteit tárta fel egy 3500 éves orvosi papirusztekercsen található útmutató, amely az eddig felfedezett legrégebbi ’balzsamozási kézikönyv’. Az ókori Egyiptomban szent művészetnek tartották a balzsamozást, és csupán kevesen ismerték az eljárás pontos menetét, a mumifikálás legtöbb titkát feltehetőleg szóban adták tovább egymásnak a balzsamozók. 

A közelmúltig mindössze két olyan szöveget azonosítottak, amely a balzsamozásról szól – olvasható a Koppenhágai Egyetem honlapján. Ezen balzsamozási technikák jelentős része nem szerepel a több mint ezer évvel későbbről származó két másik útmutatóban, és a leírások rendkívül részletesek. A szöveg leginkább olyan, mint egy kis jegyzet, vagyis akiknek szánták, bizonyára szakértői voltak a témának, és csak egy kis emlékeztetőre volt szükségük, például a kenőcsreceptekre és a különböző típusú kötszerek használatára vonatkozóan.

Az útmutató ugyanakkor izgalmas új információkat tartalmaz például az elhunyt arcának bebalzsamozásáról. Felsorolja a hozzávalókat egy nagyrészt növényi alapú, illatos anyagokat és kötőanyagokat tartalmazó főzethez, amelybe a balzsamozók beáztattak egy vörös szövetet. Ezzel aztán bevonták a halott arcát, hogy illatos és antibakteriális védőburokként vegye azt körbe. Az eljárást négynaponta megismételték.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 4. számának 18. oldalán!)

Címkék: kenguru, fülöp herceg, billie eilish, balzsamozási kézikönyv, toyota okosváros, lady gaga kutyái, sanjeev gupta professzor, perseverance rover a marson, ausztrália legősibb barlangrajza

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!