A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Láttad, hallottad, olvastad?

Két magyar nő a világ legjobb 100 női rendezője között

Fotó: Pitrolffy Zoltán

A 100 legjobb női filmrendező által készített film listáját tette közzé decemberben a BBC. Az illusztris társaságban két magyar név is szerepel: a 97. helyen Mészáros Márta 1975-ös Örökbefogadás, a 73. helyen pedig Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje áll.

A BBC 84 országból 368 filmszakértőt kérdezett meg, ennek alapján állt össze a 100-as lista, melynek első helyezettje a Jane Campion által rendezett Zongoralecke. Ezt Agnès Varda Cléo 5-től 7-ig, valamint Chantal Akerman Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. I–II. című filmje követi a dobogón.

A BBC Culture eddigi legnagyobb és leginkább nemzetközi szavazásán kritikusokat, újságírókat, fesztiváligazgatókat és akadémikusokat kérdeztek meg Afganisztántól Zimbabwéig. A megkérdezettek kicsivel több mint fele hölgy, így a nemi egyensúlyra még ebben is figyeltek.

Fotó: Pitrolffy Zoltán

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 1. számának 14. oldalán!)

Címkék: budapest, mészáros márta, enyedi ildikó, a világ legjobb női filmrendezői, cnn, picasso kép nyerhető, kihalt a szumátrai orrszarvú, 13 ráktípus mutatható ki

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!