A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Lányok, kötőtűvel

Először egy fotón láttam őket: fiatal lányok ülnek nevetve a Szabadság híd korlátján, és kötögetnek. Ők a 2011-ben létrejött Zsakett Hölgyegylet, amelynek Dudás Klára, leendő építőmérnök az elnöke, bár ezt a titulust ők maguk nem veszik nagyon komolyan.

Dudás Klára
Fotó: Balz Farner

„Talán mindig kicsit felelősségteljesebb voltam a kortársaimnál. Biztosan ez is olyan családi dolog, mint a horgolás és a kötés, amit édesanyámtól tanultam. Kilencen vagyunk testvérek, amióta az eszemet tudom, mindig csináltunk valamit együtt. A családi minta adta az ötletet a közös kézműveskedéshez is a lányokkal.”

Az alapító tagok nagy része a miskolci Fényi Gyula Jezsuita  Gimnázium növendéke volt, onnan a barátság. Már középiskolásként együtt jártak múzeumba, sokat beszélgettek. Azután felkerültek Budapestre egyetemre, de nem hullott szét a csapat, sőt: úgy érezték, hivatalos keretet is adnak a közös programoknak.

Az önkéntes munkát szintén gimnazistaként kezdték, és Budapesten is találtak megfelelő „terepet”. 2013 szeptembere óta járnak egy budai gyermekotthonba: beszélgetnek, játszanak a gyerekekkel, néha segítenek a tanulásban,  ha arra van szükség.

„Az a tudat hiányzott, hogy képes vagyok segíteni másoknak, az a plusz jó érzés, ami ilyenkor keletkezik az emberben. Néha nehéz elindulni szombatonként, de amikor este hazamegyünk, mindig fel vagyok dobva. Fárasztó, persze, de hihetetlenül sok energiát ad. ”

Az is eszembe jutott Klárát hallgatva, hogy nem túl sok-e ez lelkileg: a kilátástalansággal, a szeretetlen gyerekkorral való szembesülés?

„Nagyon fontos, hogy az ember ezt is lássa, mert nem egy várkastélyban élünk, ahol minden szép és jó, ez is Magyarország. Arra a pár órára, amíg ott vagyok, csak rájuk koncentrálok, és ez a figyelem sokat jelent nekik. Múltkor egy kamaszlányt nagy nehezen rávettünk arra, hogy odaüljön hozzánk rajzolni, színezni. A délután hátralévő részében végig a kezében volt a rajz, folyamatosan azt nézte. Nem fogom elfelejteni az arcán a büszkeséget, hogy ez az ő alkotása.”

Az egyletben közösen döntenek mindenről, az elmúlt fél évben leginkább a Kössünk össze néven futó nagy akció részleteiről.

„Az egyik tagnak, Velkey Zitának jutott eszébe, hogy mivel közülünk többen hobbiból készítenek sálat, fülbevalót, különböző kézműves termékeket, mi lenne, ha szerveznénk egy vásárt, és a pénzzel a gyermekotthont segítenénk. Az alapötlet azután kinőtte magát: rengeteg amatőr és profi kézművest megkerestünk, ismerősöket és ismeretleneket egyaránt. Jó néhányan csatlakoztak a kezdeményezéshez, felajánlották a munkáikat. December elején rendeztünk egy árverést és vásárt, több mint egymillió forintot gyűjtöttünk össze, amiből a gyermekotthonban egy művészetterápiás helyiséget fognak berendezni.”

Címkék: segítség, jótékonyság, önkéntesség, kézművesség, adni jó, egyetemisták, karácsonyi vásár, zsakett hölgyegylet

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!