A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kviddicspálya, erdei tisztás az akváriumban?

Szinte nincs ma már lehetetlen, ha az az álmunk, hogy színes, csillogó halrajok úszkálását, vízi növények ringását bámulva űzzük ki a napi stresszt a fejünkből. Egy akvárium nemcsak a lakás dísze, a benne élő csodás, színes világ látványa felüdíti lelkünket is.

Milyen alakja legyen? Bármilyen - bár a gömb alakú akváriumokat, amelyeket a kínai feng shui úgy szeret és ajánl, Európában betiltották. A halak állítólag depressziósak lesznek, és belepusztulnak, hogy folyton körbe-körbe úsznak benne.

De bármilyen más formát kitalálhatunk, ha el akarunk szakadni az egyszerű téglatesttől: lehet íves, vagy helyettesíthet egy egész falfelületet, sőt, létezik olyan dohányzóasztal és konyhapult is, amely maga egy akvárium. És lehet akvárium a padló, a plafon - fantázia és pénz kérdése csupán.

Hová tegyük? Bárhová - csupán néhány dologra kell odafigyelni. De azokra nagyon.

- Ne melegedjen túl: fűtőtest közelében nincs jó helye, és azt is rosszul tűri, ha rásüt a nap. A trópusi fényviszonyokat úgyis csak megfelelő megvilágítással tudjuk elérni, vagyis jobb, ha egy belső fal mellé kerül. A közvetlen napfény ráadásul algásodást okoz!

- Ne hűljön ki: jól mutatna a télikertben? Nyilván, de a trópusi halacskák nem szeretik a változatosságot. Ha hűvös helyre kerül az akvárium, fűteni kell a vizet - persze egy termosztát ezt is megoldja.

- Ne legyen túl magasan: hisz a karbantartás miatt hozzá kell férnünk valahogy a tetejéhez. Létráról halat etetni, vizet cserélni, takarítani nem vicces, nem beszélve arról, hogy a több száz literes akváriumok akár tonnányi súlyúak is lehetnek. Gondoljuk át, milyen bútor bírja azt el? Még az alatta lévő födém teherbírása is kérdéses lehet!

Nyitott vagy zárt? Bármilyen! - Egy megfelelően, akár szaküzletben összeállított, zárt akváriummal egyszerűbb az élet, de sokan esküsznek rá, hogy tetején nyitott akvárium természetesebb élőhely, és látványnak is szebb.

Csakhogy erősen párolog, nyáron akár naponta kell utántölteni. Bár a lakás páratartalmának a fűtési időszakban ez kifejezetten jót tesz, a falak könnyen penészedhetnek tőle. És kiugorhatnak a halak, viszont beugorhat a macska - kalandnak nem utolsó, de nem ezt akartuk. 

Milyen halakat tartsunk? Bármilyet - csak legyünk tekintettel az igényeikre. A mi körülményeink között az édesvízi trópusi halak tartása a legkönnyebben kivitelezhető. Jellemzően dél-amerikai, illetve afrikai fajtákról van szó.

De nem elérhetetlen egy tengeri akvárium sem, ahol a korallok között bujkálhat mindenki kedvence, a bohóchal! Ám ezzel sokkal több a tennivaló, és sokkal érzékenyebb rendszerről van szó, gyakrabban kell tisztítani, és a hőmérséklet, az oxigénellátottság meg a fényviszonyok mellett a vízben még a só arányára is nagyon kell figyelni.

Nem mindegy az akvárium mérete sem: egy egész falnyi tartály hiába sok száz literes, ha csak 15-20 cm a vastagsága, nem tarthatunk húszcentis halakat benne. És főleg nem mindegy, ki esz meg kit: a ragadozó halak gyorsan kipusztítják lakótársaikat, aztán egymást is, úgyhogy gondosan válogassuk össze a csapatot.

Mivel díszítsük? Bármivel - ha édesvízi akváriumunk van. A sós víz eggyel bonyolultabb ügy, de az édesvízbe betehetünk a növények és állatok közé bármit, ami nem oldódik, és nem sodorja veszélybe a halacskákat: jópofák a miniatűr hajóroncsok, repülőgépek, de kellő türelemmel alkothatunk kviddicspályát, erdei tisztást, sőt, akár Pandora lebegő szikláit is.

De bárhogy is döntünk, legjobb, ha szakember segítségét kérjük. Nem kell ugyanis mindenkinek mindenhez érteni, és nem szégyen az, ha nem tudom, megeszi-e a harcoshal a guppit, mitől döglenek a csigák és jó helye lesz-e nálam annak a csavarodós levelű izének, aminek a nevét sem tudom.

Egy jó szakember vagy erre szakosodott cég nemcsak beépíti és fölszereli, hanem rendszeresen karban is tartja az akváriumunkat, ha kérjük. És higgyék el, ez százszor jobban megéri, mint csalódottan megszüntetni a megzavarosodott és kihalt akváriumot. 

Címkék: édesvíz, feng shui, akvárium, halrajok, vízi növények, sós víz, az akvárium tisztán tartása, szakember segítsége

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!