A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Különleges kortársak

Évről évre a kora őszi októberben, három héten át Budapest kínálja Közép-Európa legizgalmasabb kulturális fesztiválját. A Müpa és a Ludwig Múzeum mellett a Bálna, a Trafó, a BMC, a Millenáris vagy a Várkert Bazár programjai is valódi ínyencségeket tartogatnak a kortárs művészet szerelmeseinek.

Fotó: Samuel Westergren

A Kortárs Művészeti Fesztivál 17 napja alatt több mint 100 kortárs zenei, tánc-, opera-, színház-, könnyű- és világzenei, jazz-, képzőművészeti és divattal kapcsolatos program tölti meg közel 30 helyszínen a főváros színpadait és köztereit.

A hagyományosan erős kortárs zenei kínálat mellett a programban idén a lengyel kultúra, Bartók Béla öröksége és az ’56-os forradalom hatvanadik évfordulója kap kiemelt szerepet.

A fesztivál vendégei ezúttal olyan világsztárok lesznek, mint a lengyel kortárs zene doyenje, Krzysztof Penderecki egy kórusszimfóniájával, a filmzenéiről ismert Yann Tiersen, a varázslatos japán jazz-zongorista, Hiromi, a legendás Yellowjackets, az újjáalakult svéd Koop Oscar Orchestra, az elektronikus zene egyik legmeghatározóbb egyénisége, Squarepusher zenekara, a Shobaleader One, fellép Sena és Bocskor Bíborka, csakúgy, mint a bámulatos látványvilágú lengyel Cloud Theatre, amely a világ történetének elmesélésre vállalkozik madártávlatból, vagy a Shakespeare-t kortárs módon interpretáló Teatro Potlach.

A fesztiválra készített egyedülálló produkciók színesítik a kínálatot: Bartók A kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin című művei új rendezésben és koreográfiával kerülnek színre, a Pécsi Balett és a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével, Kocsis Zoltán vezényletével.

Tihanyi László két egyfelvonásosa a fesztiválon debütál, Górecki szimfóniájához Juronics Tamás készít koreográfiát, ’56 tiszteletére Gergye Krisztián varázsol ünnepi színjátékot a Várkert Bazár színpadára.

Újdonság a CAFe Budapest és a Hangvető által létrehívott Budapest Ritmo, Kelet-Európa első világzenei fesztiválja, amelyet a Budapesten rendezett WOMEX sikere inspirált.

A Müpában és a mellette felállított CAFe Sátorban 4 nap alatt közel 30 koncert ad áttekintést az aktuális világzenei kínálatból. Idén is a programsorozat része lesz a közelmúlt magyar zeneszerzőinek szemléje, a Mini Fesztivál a Várkert Bazárban, vagy az október 13-án induló Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár a Millenárison.

Harmadik alkalommal csatlakozik a fesztiválhoz a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe, melynek részeként közel 50 fiatal hazai divattervező kollekcióit ismerhetjük meg. További újdonság a magyar irodalmat és írókat ünneplő őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, ahol vendég lesz többek között Nádas Péter és a lengyel Joanna Bator.

25. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál
2016. október 7–23. 

Címkék: 25. cafe budapest kortárs művészeti fesztivál

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!