A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kowa valóban vega

Ameddig a Föld kerek, mindig lesznek rockerek - jut eszembe az örök érvényű mondás, amikor megpillantom a Kowalsky meg a Vega frontemberét. Ne ítélj elsőre! - figyelmeztetem magam, hiszen tudom, hogy a zúzós rocker külső mögött szelíd, tiszta életű, melegszívű gondolkodó lakozik.

Fotó: Családi kép

Nem minden az, aminek látszik, hiszen Kowa igazából Kowalsky Balázs Gyula, a zenekar nevében szereplő Vega szónak pedig semmi köze a vegetarianizmushoz, a Ponyvaregény Vincent Vegájára utal. De Kowa amúgy valóban vega. Méghozzá híres vega. Nem véletlenül ő a közelgő 18. Vegetáriánus Fesztivál arca.

– Hogyan és miért döntöttél úgy, hogy elhagyod az étrendedből a húst?

A vegetáriánusok sokfélék
Van, aki meggyőződésből választja, mert úgy véli, hogy az ember a lehetőségeihez mérten minél kevesebb állatnak okozzon szenvedést; mások azért utasítják el a húsevést, mert nem szeretik a húst, esetleg undorodnak tőle, vagy pedig a diétájuk nem engedi. A növényi alapú étkezésnek több irányzata van:
Szemivegetarianizmus: baromfihúst és halat esznek.
Ovovegetarianizmus: a növényi ételek mellett tojást is fogyasztanak.
Laktovegetarianizmus: a növényi ételek mellett tej és/vagy tejtermékek is szerepelnek az étrendben.
Veganizmus: vegán az, aki tisztán növényi ételeket fogyaszt, vagyis minden állati eredetű élelmiszert mellőz.

 Ez a kísérlet tizennégy éve tart, 2000 óta nem eszem húst. Nehéz időszakon voltam túl, amikor meghoztam ezt a döntést. Miután Budapestre költöztem azzal a céllal, hogy zenészként éljem az életemet, valóban zúzós korszak következett. Mivel egészen kicsi korom óta foglalkoztat a kérdés, hogy mi dolgunk a világban, milyen céllal és feladattal jöttünk erre a bolygóra, semmitől sem riadtam vissza, hogy erre választ kaphassak. Rengeteget olvastam, és az is belefért, hogy lelkesen vetettem bele magam a hallucinogén szerek világába. Nem találtam meg a választ a kérdéseimre, mégsem volt tanulság nélküli ez az időszak. Ahol nagy az árnyék, ott megjelenik a fény iránti vágy is, úgyhogy hamar rátaláltam az ellenpólusra: tiszta, szerzetesi létre vágytam, beköltöztem fél évre egy krisnás központba. Igyekeztem megtisztítani a testemet, lelkemet és szellememet a salakanyagoktól. Szigorúan betartottam a vegán táplálkozás szabályait, még hagymát és gombát se ettem. Az volt az érdekes, hogy annak ellenére, hogy falusi gyerek vagyok, nem esett nehezemre a váltás.

– Szerencsénkre nem lett belőled szerzetes, visszatértél a zenéléshez, és családot is alapítottál. Ők is követik a példádat?

NEM CSAK NÖVÉNYEVŐKNEK!
Augusztus végén ismét vegetáriánus életmód hétvége lesz Budapesten, kóstolókkal, főzőtanfolyammal, jógával, és sok zenével.
Tudjuk, hogy egészséges, ha az ebédünk, vacsoránk sok zöldségből és gyümölcsből áll, de a nem vegáknak már gondot okoz, hogyan étkezhetünk változatosan és ízletesen hús, sőt, egyes irányzatok szerint tojás és tejtermékek nélkül. A 18. Vegetáriánus Fesztiválon sok kérdésünkre választ kaphatunk, és sok mindent kipróbálhatunk. Csoportos jóga, taicsi- és csikung-, vagy relaxációs foglalkozásokon vehetünk részt, makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolók, főzőtanfolyamok, öko- és biotermék-bemutatók, táplálkozási szakemberek előadásai, természetgyógyász konzultációk, zene és tánc szerepelnek a programban. A belépés ingyenes!

18. VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁL
Augusztus 30-31. Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ
www.egeszsegvar.hu

– Igen, a feleségem a saját döntése alapján csatlakozott hozzám, és nagyon változatosan és ízletesen főzi a húsmentes ételeket. Tévedés azt hinni, hogy a vegetáriánus ételek unalmasak, vagy egysíkúak lennének, nagyon finomakat eszünk. Ami a gyerekeket illeti, semmit sem kényszerítünk rájuk. A legnagyobb fiam, Aruna Levente nem kívánja a húst, az otthoni kosztot szereti; Kende szívesen megkóstolja az oviban, a nagyszülőknél, vendégségben, Keve pedig még csak kétéves, nem tudjuk, nála mi lesz a helyzet. Persze, kezdetben a tágabb családdal, a felmenőkkel meg kellett vívni a harcot, körülbelül öt évbe telt, mire elfogadták, hogy mi másképpen táplálkozunk. Érdekes, mostanában észrevettem, hogy a szüleink is kevesebb húst fogyasztanak.

– Mi a véleményed azzal kapcsolatban, hogy egyesek szerint ez nem teljes értékű táplálkozás, hiszen az ember „mindenevésre teremtetett”?

– Csak a saját tapasztalataimról tudok beszélni: tökéletes az erőnlétem és a szellemi frissességem. Ugyanezt mondhatom a gyerekeimről is, és ismerek olyan húszéves fiatalt, aki soha életében nem evett húst, és kutya baja. Nekem az egyensúlyom megőrzéséhez – hiszen a rock and roll életforma a maga áldásaival és átkaival eléggé kimerítő – szükségem van a jógára is, amit rendszeresen gyakorlok. Ennek ugyanaz a lényege, mint a vegetarianizmusnak, hogy megbocsátóak legyünk önmagunkkal is. Ne tegyünk magunkon erőszakot! Azt együk, amit kívánunk, és ha nem megy valami, legyünk türelmesek magunkhoz. Én is kísértésbe esem: annak ellenére, hogy vega vagyok, szívesen elfogyasztok egy-két üveg sört, vagy egy jó pálinkát.

Címkék: zöldség, jóga, táplálkozás, vegetariánizmus, életforma, bio, kowalsky meg a vega, vegetáriánus fesztivál, öko, makrobiotikus, vegán, természetgyógyászat, húsmentes

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!