A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kortalan szépség?

Hyaluronsav, kollagén, botoxhatás és a többi hangzatos szlogen: mégis, mi az igazság? Mit higgyünk el, és mi az, ami csak a reklámszövegírók fejéből pattant ki?

Fotó: Getty Images

A bőr természetes öregedésének folyamata, a ráncok kialakulásának okai, a korai megelőzés fontossága és a késői tűzoltás vélt vagy valós lehetőségei – ezekről kérdeztük a Ridikül kozmetikus szakértőjét, Buvár Krisztinát.

…korral jár

Az idő előrehaladtával a bőr mindhárom rétege, a felhám, az irha és a bőralja is elkezd vékonyodni. A csökkenő keratinmennyiség már nem köt meg annyi vizet, a faggyúmirigyek pedig kevesebb zsírt (olajat) termelnek, így bőrünk kiszárad. Ehhez adódik a kollagén- és elasztinrostok meggyengülése, megnyúlása, tartásuk elvesztése, ami ráncok kialakulásához vezet.

„A sok homlokráncolás, a jellegzetes mimikai mozgások folyamatosan alakítják arcunk formáját. Az ilyen típusú ráncok már korán megjelenhetnek, később aztán mélyebbé válnak, így sokkal jobban kirajzolódnak. Érdekes megfigyelni az idős emberek arcát: sokat elárul a habitusukról, hogy a szem körüli nevetőráncaik erősebbek, vagy a száj melletti izmok renyhültek el, és biggyedt lefelé az ajkuk” – mondja a kozmetikus.

…napsütéssel erősödik
A bőröregedés valamilyen szinten genetikailag kódolt: van, akinek megereszkedik a bőre, más inkább ráncosabb lesz az évek során, de legtöbb esetben úgy alakulnak a dolgok, mint az ember szüleinél. Nem szabad lebecsülni a külső hatások szerepét sem. Az elsődleges bűnbak például a napsugárzás, ami becslések szerint a bőröregedés látható jeleinek 80%-áért felelős.

„A napfény okozta károk a bőr felszínén és mélyén egyaránt megmutatkoznak: az UV-sugarzás hatására megnő a bőrben az irharéteg szerkezetét és funkcióit károsító szabad gyökök mennyisége, és a kollagénbontó enzimek is egyre aktívabbá válnak. Ezért nagyon fontos, hogy csak mértékkel napozzunk, szoláriumozzunk, és akkor is használjunk fényvédő krémeket, ha csak kimegyünk a lakásból.”

Az UV-sugarakon kívül komoly károkat okozhat a dohányzás, valamint a kevés víz- és a túlzott alkoholfogyasztás is.

…tudatossággal megelőzhető

Kriszti szerint az a baj, hogy a média teljesen torz képet fest az öregedésről és annak lassításáról. „A reklámok elültetik bennünk, hogy lehetsz te százhúsz éves is, ha ezzel vagy azzal bekened magad, ötvennek fogsz kinézni. Nem kalkulálnak az egyéni különbségekkel és az életmód szerepével. Radikális változások márpedig nincsenek a kozmetikában, maximum a plasztikai sebészetben.”

Ő a megelőzésben hisz: abban, hogy már huszonévesen el kell kezdeni a bőrápolást, és pótolni azt, ami az idő múlásával egyenes arányban csökken. „Figyeljünk rá, hogy ne legyen száraz a bőrünk, használjunk szemkörnyékápolót, és persze ne feledkezzünk meg a fényvédő krémekről se. Harmincöt-negyven felett pedig már ne várjunk nagy csodákat, hiszen legalább tíz évvel korábban kellett volna elkezdeni a prevenciót” – figyelmeztet a csúf igazságra.

…kozmetikai kezelésekkel lassítható

Persze léteznek olyan kozmetikai eljárások, amik bár csodát nem tesznek, enyhítik a bőr öregedésének látható jeleit.

„Én nagyon jónak találom a hyaluronsavas feltöltő kezeléseket. Ilyenkor természetes hyaluronsavat injekcióznak a bőrbe, majd elmasszírozzák, ezzel segítve a bőr vízmegkötő képességét. Ugyancsak hasznos a kollagénindukciós terápia.

Ez esetben egy dermaroller segítségével, kis tűszúrásokkal mikrosérüléseket okoznak, ami beindítja a bőr saját védekező mechanizmusát, és fokozza a természetes kollagéntermelést. Mindkét eljárást érdemes bizonyos időközönként megismételni. A botoxkezelésektől ugyanakkor mindenkit óva intek: a mesterségesen lebénított arcizmokra mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy esztétikus vagy természetes hatást keltenének.”

Címkék: anti-aging, bőrápolás, napozás, hidratálás, szépségápolás, ráncok, bőröregedés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!