A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kontur Réka öltözéktervező iparművész: Nagyon színesek vagyunk!

A kézművességnek azt a fajtáját műveli, amikor egy tervező minden munkafázist maga végez.

Fotó: Nemes Bálint

Kontur Réka a formákkal való játék, kísérletezés jegyében készít bőr ékszereket, táskákat, hétköznapi és alkalmi viseletre egyaránt alkalmas kiegészítőket. Élénk divatszínek váltakoznak mintás, pasztell, fémes hatású árnyalatokkal. A viselés szempontjából kellemes, tartós bőrből készült darabok a Prizma Designer Store-ban vásárolhatók meg. 

– A MOME-n bőrszakon végzett öltözéktervező iparművészként. Miért éppen a bőrben, egy nehezen megmunkálható anyagban látott kihívást?

– Eleinte a belsőépítészet foglalkoztatott, de amikor nyolcadikosként elmentem a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola nyílt napjára, az ott induló bútor szak elég száraznak tűnt a műszaki rajz miatt. A bőr szak kiállítása viszont nagyon megtetszett, egyből beleszerettem. Itt a négy év során megkaptam a szakmai alapokat. Táskát, apró árut, cipőt, sőt még bőrruhát is készítettem. A MOME-n már nem volt kétséges, hogy amikor az alapképzés után szakot kellett választani, melyik mellett döntsek.

– Kézművestechnikával készíti az egyedi tárgyakat. Áttört, fűzött, rojtozott, vágott felületek jellemzik a kollekcióit. Miben számít újítónak az anyagmegmunkálása?

– Számomra az ékszerek és táskák egyfajta formai kísérletek, játék az anyagokkal, színekkel és technikákkal. Izgalmas felületek kialakítása a célom, és mindig is nagyon izgatott az áttört technika. A mintákat kézzel, fémkiütők segítségével készítem el, ami nagyon aprólékos és pontos kivitelezést igényel. Szívesen állítok össze viszonylag kicsi geometriai formákból bonyolultabb és nagyobb, terülő mintákat. Készítettem már több olyan hálós díszítést táskákon, ahol a bőrfelület felvágásával kinyílik a minta, minél több mindent pakolunk a táskába, annál jobban kitágul a felület.

– Mi inspirálta az egyedi, kis szériás táskák és bőr ékszerek párosításában?

– A ruha és a táska után jutottam el az ékszerekhez. Három évig Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti ösztöndíjas voltam, ruhakollekciókat készítettem, az első évben táskákat is. Noha a diplomám és az ösztöndíjam is a bőrruhákról szólt, úgy éreztem váltani kell: a hordható, mégis egyedi, kis szériás bőrkiegészítők kerültek fókuszba. A ruhák motívumait, az áttört mintákat ültettem át táskákra, nyakékekre, karkötőkre, fülbevalókra. Az ékszerekhez juh- és kecskebőrt használok. A táskákat marha- és borjúbőrből szabom ki.

Fotó: Nemes Bálint

– Manapság az újrafeldolgozhatóság és a fenntarthatóság a cél. A környezet megóvása érdekében mit tehet?

– Munkám során szinte alig marad bőrhulladék, a szabás után keletkező kisebb darabokból fülbevalókat készítek. Kizárólag valódi bőrből dolgozom, a műbőrt nem szeretem, mert tartóssága nem hasonlítható össze a valódi bőrével. A bőr tartós, mutatós, évekig változatlanul szép marad. Egy bőr ékszer vagy -táska akár örök darab is lehet, ha kellőképpen vigyázunk rá.

– Az ékszerek közül melyik darabok számítanak favoritnak?

– A vevők körében a karkötők és a fülbevalók a legkeresettebbek. A karkötőket belül bőrrel bélelem, így minden évszakban kellemes viselet lehet. A kedvencek közé tartoznak a látványos, nagy méretű fülbevalók, melyek anyaguk miatt könnyűek. A metálfényű bőrből készült modellek állandóan megtalálhatók a kínálatban, ezeket főleg alkalmi viseletre vásárolják.

Ezenkívül szezonális, évszakok szerinti kollekciókat készítek az aktuális színtrendekhez alkalmazkodva. A vevőimnek általában azt javaslom, hogy vásároljanak szetteket, amelyek még a legegyszerűbb ruhákat is különlegessé, egyedivé teszik. Az arányokra, a mennyiségre természetesen ügyelni kell, de a karkötő és a fülbevaló, illetve a karkötő és a nyaklánc kombinációja nagyon jól működik együtt, ez a két legnépszerűbb párosítás.

A Kontur Fashion márka darabjai megvásárolhatók a PRIZMA Designer Store-ban és a WAMP designvásáron.

(x)

www.konturfashion.com

www.facebook.com/konturfashiondesign

www.instagram.com/konturreka/

Címkék: kontur réka, prizma design store, metáll fényű bőr szett

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!