A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Könnyen szülni, szépen születni

Az alternatív szülés megoldás lehet a fájdalomcsillapításra, mert már önmagában a helyzetváltoztatás is sokat segíthet. Ebbe beletartozik, hogy ha kedvet érzünk rá, akkor a vajúdás alatt sétálhatunk, ha jól esik, álldogálhatunk, vagy épp egy óriási labdán pihenhetjük ki magunkat.

Fotó: Thinkstock

Mivel a szülés mindenkinél másként zajlik le, így pontosan nem tudhatjuk, hogy a miénk milyen lesz. A vajúdást kísérő fájdalomnak van egy megjósolható mintázata, ami a méh izomzatának összehúzódásával van összefüggésben. Ennek következtében fájdalom sugározhat a combok, a hát környékére, és fájdalmat okozhat a baba súlya is, miközben ránehezedik a méhre, a derékra, a keresztcsontra.

A fájdalmak csökkentésére, illetve enyhítésére az egyik legjobb módszer az ellazulás, amit egy ilyen nem mindennapi helyzetben nehéznek gondolnánk, mégis érdemes megpróbálni. Hogy könnyebben menjen, már a várandóság ideje alatt, akár egy szülés-előkészítő tanfolyamon sajátítsuk el azokat a légzési technikákat, amelyek egyfelől megnyugtatnak, ellazítanak, másfelől épp a kitolási fázisban lesznek segítségünkre. A vajúdás során érdemes melodikus, esetleg relaxációs, meditációs zenét hallgatni – ha fülhallgatóval tesszük, még a szobatársakat sem zavarjuk vele.

Az alternatív szülés megoldás lehet a fájdalomcsillapításra, mert már önmagában a helyzetváltoztatás is sokat segíthet. Ebbe beletartozik, hogy ha kedvet érzünk rá, akkor a vajúdás alatt sétálhatunk, ha jól esik, álldogálhatunk, vagy épp egy óriási labdán pihenhetjük ki magunkat. A labdán való le-fel rugózás, oldalirányú mozgás, csípőkörzés eligazgatja a babát, lazítja az izmokat.

Érdemes kipróbálni a vajúdószobában lévő eszközöket, a bordásfalat, a mennyezetről lelógó kötelet. Jóleshet a csimpaszkodás, a kapaszkodás. Amikor éppen méhösszehúzódás történik, meg lehet állni, leguggolni, belekapaszkodni a párunkba. Ha van kád, akkor a meleg fürdő is lazítóan hathat. Sok esetben épp a vízben születik meg a baba, mert  az édesanya ott érzi magát biztonságban, kényelemben.

Léteznek természetes szerek, melyeket a szülés alatt használhatunk. Ilyenek a homeopátiás készítmények vagy a muskotályzsálya-illóolajos borogatás, esetleg az illóolajos párologtatás. Sokan pszichoterápiás módszereket, esetleg hipnózist javasolnak. De az érintésnek, a masszázsnak is nagy jelentősége van, akár olajjal, akár anélkül végezzük.

Amikor pedig a kitolási szakaszhoz érkezünk, alternatív megoldásokat is választhatunk: függőleges helyzetben könnyebb elviselni a fájdalmakat, a gravitáció pedig segít a baba fejét a méhnyak felé irányítani. Ideális póz a guggoló vagy ülő pozíció, de vannak, akik nagyon jól tudnak nyomni négykézláb is. 

Címkék: szülés, terhesség, homeopátia, vajúdás, szülési fájdalom, alternatív szülés, fájdalomcsillapítás, természetes szerek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!