A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kompromisszumot? Soha!

Lehet kompromisszumok nélkül élni? Tartós lesz-e egy párkapcsolat attól, hogy néha lemondunk az igazunkról, megnézünk egy focimeccset párunk kedvéért, s ő hajlandó elviselni kedvenc sorozatunkat? Lehet-e békességben élni akkor, ha nem találunk közös nevezőt az élet különböző területein? Az életkortól is függ, hogy ki mit gondol erről.

Fotó: Shutterstock.com

Kamaszkorban

A fiatalok hajlamosak elítélni a szüleiket, legtöbbször édesanyjukat, amiért a békesség kedvéért sokszor lemondanak a vágyaikról, céljaikról. Szerintük ez megalkuvás, s erre ők sohasem lennének hajlandóak.

A tizennyolc éves Dorka szerint a szülei házassága kívülről tökéletesnek látszik. Ennek azonban ára van.

– Anyám – magyarázza, s közben megigazítja az orrában a karikát – mindenben alkalmazkodik apámhoz. Mindig oda megyünk nyaralni, ahová az apu szeretne, mindig az van vasárnap ebédre, amit apám szeret. Vagy, amit én – mosolyodik el –, hiszen érzi mondataiban az ellentmondást.

Rá is kérdezek. – Szóval, ha az van, amit te szeretnél, az oké? Az nem megalkuvás, ha a szülők a gyerekek kedvében járva lemondanak saját vágyaikról, igényeikről? – Az más – bólint Dorka –, a gyerekeim kedvéért én is megteszem majd. De egy férfi kedvéért soha.

Én nem leszek cseléd, nem fogok egész nap dolgozni, aztán este odaállni a konyhapulthoz, és mosogatni, összeszedni a férjem koszos zoknijait az ágy alól, és kiteregetni meg hajtogatni, ahogyan anyám teszi. Szerintem egy jó kapcsolat alapja az egyenjogúság, a munkamegosztás, a közös döntések és persze a szabadság.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 11. számának 50. oldalán!)

Címkék: társkeresés, kompromisszum, kompromisszumkészség, megalkuvás, elvárások a párkapcsolatban

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!