A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kolozsi Kilián: Új karriert építettem Magyarországon

Két éve már, hogy a Duna Televízió Család-barát magazinja új műsorvezetőkkel egészült ki. Az egyik akkori, ismeretlen ismerős arc Kolozsi Kilián volt. A Gyergyószentmiklóson született műsorvezető Kolozsváron végzett színészként, de az élet úgy hozta, hogy egy másik országban másik karriert válasszon.

Fotó: Fejér Gábor

A székelyföldi születésű műsorvezetőt Magyarországon legtöbbször különleges hangzású nevéről kérdezik. Kilián Kilyénfalváról származik, ahol néhány száz évvel ezelőtt egy Szent Kilián névre keresztelt kápolna állt.

NÉVJEGY
- 1979. március 11-én született, Gyergyószentmiklóson;
- Kolozsváron végzett színészként;
- a Figura Stúdió Színház igazgatója volt;
- a Szegedi Nemzeti Színházban olyan előadásokban játszott, mint az Anconai szerelmesek vagy a Hamlet;
- nős, egy lánya van
A szüleinek annyira megtetszett ez a név, hogy úgy gondolták, jó lesz a gyereküknek is. Ők sem sejthették, hogy fiuk nem ott éli le az életét, ahol született.

„Én kicsit máshogy kerültem Magyarországra, mint ami megszokott” – meséli Kolozsi Kilián.

„Gyergyóban terveztem az életem, szerettem volna ott folytatni a karrierem, mert pont akkor egy viszonylag magasan ívelő színházi pályát tudhattam a magaménak.

Éppen igazgatója voltam a gyergyói színháznak, sok darabban játszottam, és minden nehézségével együtt élveztem. De közbejött a szerelem. Ennek már több mint 15 éve. A feleségem Budapesten élt és dolgozott, én pedig egy döntéshelyzetben találtam magam.

Választanom kellett, hogy karrier és a színház, vagy a család és egy új élet, sok-sok kilométerrel odébb. Utóbbi mellett döntöttem, és egy-két év után kezdett beindulni a dolog. Tudtam, hogy ha színészként akarok elhelyezkedni, akkor a nulláról kell kezdenem, hiszen itt senki nem ismert.

Szegedre kerültem a Nemzeti Színházhoz, és Székhelyi József igazgatása alatt nagyon jól éreztem magam. Tulajdonképpen a szerencsének köszönhetem azt a három évet. Az igazgató úr éppen kiosztotta a Dulszka asszony erkölcsei című darab szerepeit, és az egyik színész pont nem ért rá.

Kapóra jöttem, hogy ott álltam az ajtóban, és kopogtattam egy szerepért. Szép időszak volt, de amikor megszűnt a szerződésem, újabb színháznál már nem kaptam állást. El kellett gondolkodnom a váltáson: maradok színész, és vállalom a bizonytalanságot, vagy egy új szakma után nézek, ami azért kicsit hasonlít a színészethez.”

Kilián Budapesten elvégzett egy médiaiskolát, és szerkesztő-riporterként, egy online stúdióban kezdett ismerkedni a média világával.

„Megtetszett. Egyik nap azon kaptam magam, hogy élvezem. Kiderült, hogy vannak olyan, addig rejtett érdeklődéseim, amit a színház nem tudott kielégíteni. A színpadon nem tudok kérdezni, plusz „be voltam zárva” a díszletek közé.

Tévésként egyszeriben kinyílt előttem a világ. Interjúzhattam zenészekkel, színészekkel, orvosokkal; és a technikai része is nagyon érdekelt. Megtanultam vágni, olyannyira, hogy ma már egy 26 perces magazinműsor vágása sem okoz gondot.

Persze tudom, hogy a tévézés egyfajta társasjáték. Nem hiába van operatőr, rendező, szerkesztő, vágó, hangmérnök, műsorvezető stb. Ha mindenki külön-külön hozzáteszi azt, amihez ért, akkor nagyon jó végeredmény lehet belőle.”

Fotó: Zih Zsolt / MTVA

Az elmúlt tíz év alatt a Duna Televízión Kilián vezette a Zebra című közlekedésbiztonsági műsort. Később a Veszélyben című magazinban próbálhatta ki, hogy milyen a rendőrök vagy éppen a tűzoltók élete, majd a Gazdakör adásainak lett szerkesztő-műsorvezetője.

Jelenleg a Család-barát magazin mellett az M4 Sporton futó Kerékpártúra című sportműsort és a Szabadidő Magazint is ő vezeti és szerkeszti.

„Igazából mindegyik műsort nagyon szeretem. Szerencsés vagyok, hogy nem kell választanom közöttük. Mindegyik másért kihívás.

A Kerékpártúrát 5-6 éve csinálom, és az ország szinte minden pontjára eljutottam már. A Szabadidőben több mint 140-féle sportágat próbálhattam ki, és eddig csak a falmászásba tört bele a bicskám. De golfban kifejezetten tehetséges vagyok.

Amikor elvállaltam a Család-barát műsorvezetését, nem adtam vissza egyik műsort sem, mert akkor már kötődtek hozzám. A műsorvezetés is egyfajta szerepjáték, mint a színház, de itt teljesen más technikát kell alkalmazni ahhoz, hogy az ember végig tudjon csinálni egy másfél órás élő műsort.

Kevés olyan napom van, amelyik nyugis. Leginkább időhiánnyal küzdök, a családom sokat nem is lát otthon. Az elmúlt két évben nem sokat pihentem, pedig érzem, hogy kell annak is időt adnom, hogy fel tudjak töltődni.

Jókedvvel és sok energiával akarom csinálni az adásokat, hiszen a nézők is ezt értékelik” – mondja a műsorvezető, aki nem fordított teljesen hátat a színháznak sem. „Mindenre nyitott vagyok, ha jönne megkeresés, elgondolkoznék rajta.

Én egyszerre vagyok csapatjátékos és amolyan magányos harcos. Szeretem azt is, ha egyedül, a saját kis ritmusomban csinálom a dolgokat. Furcsa kettősség ez, de nekem valahogy működik, és így érzem jól magam.”

Címkék: család-barát, zebra, kolozsi kilián, duna televízió, veszélyben, krékpártúra

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!