A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kis haszontalanok!

Akad minden otthonban jó néhány haszontalan háztartási kütyü, segédeszköz, ami valamiért, valamikor, egy bizonyos pillanatban nagyon megtetszett nekünk, és megvásároltuk. Aztán miután hazavittük, egy ideig talán használtuk, majd kerülgettük, rakosgattuk ide-oda, végül megtaláltuk a végleges helyét a szekrény legmélyén, netán a szemetesben...

Fotó: Shutterstock.com

Az alábbiakban 10 tipikusan haszontalan háztartási eszközt mutatunk be. Egy részük eleve felesleges, néhány közülük pedig – mondjuk ki – nem is felel meg arra a célra, amiért megvásároltuk.

Azt azért szögezzük le, hogy listánk szubjektív, hiszen biztosan van olyan háziasszony, akinek egy-egy kedvenc eszköze kerül éppen pellengérre. Mi a funkcionalitást tartottuk szem előtt, s attól – mert ezen szempontok alapján nálunk elvérzett egy-egy kütyü – még lehet hasznos segítőtárs a te konyhádban. 

Üveg vágódeszka: Az elnevezést illető képzavar ellenére is csábítóan hangzik: végre egy vágófelület, amely könnyen tisztán tartható, akár mosogatógépbe is bedobható, ráadásul mennyivel elegánsabb, mint a bumszli, hamar viseltes benyomást keltő, fából készült vágódeszkák…

El kell keserítenünk mindenkit: ez az egyik legdurvább késgyilkos felület a konyhában. Ahogy a porcelántányéron való szeletelés is rövid időn belül életlenné teszi késünket, úgy az üveg vágódeszka is (hacsak nem recés kést használunk, ami azért nem minden esetben életszerű).

Ha már megvetted, használd valami egyébre – tálcának, vagy tálaláshoz egy nem túl elegáns vendégváró alkalommal.

Kenyérkiszúró: Tény, hogy cuki formákra alakíthatod a pirítósnakvalót, de ennek egyrészt a hétköznapokban (tehát az esetek 99 százalékában) semmi értelme, vagy jelentősége nincsen. Másrészt a formán kívül eső kenyérrel mit teszel? Kidobod?

Nem túl környezettudatos vagy takarékos dolog… Ha már mindenképpen szívecske formájú pirítóssal szeretnéd ünnepelni a reggelt, akkor a leeső kenyérdarabokat gyűjtsd össze, szárítsd meg, majd törd/daráld össze zsemlemorzsának.

Tükörtojásforma: Az élelmiszerdizájn kenyérkiszúróhoz igen hasonlatos formája, aminek a legnagyobb hibája talán a haszontalansága. A tükörtojás is tipikusan az az étel, melyet reggelire eszünk – ugyan kinek jut eszébe az ágyból kikelve, hogy de szívesen megenne egy szabályos kör (szívecske, virág és egyéb) alakúra sütött tükörtojást?

Pizzavágó olló: Ettől talán még az olaszok is a szívükhöz kapnak. Kinek van lelke egy friss, ropogósra sült ínyencséget olló közé fogni és vágni, akár egy papírlapot? Erre nagyon jól eltalált, hasznos és bevált célszerszámok kaphatók, a késtől a gördülő pizzavágóig. Amiket ráadásul még el is tudsz mosogatni rendesen, míg egy ollót – hogyan?

Fotó: Shutterstock.com

Tojásszétválasztó: A fantázia sem szab határt ennek az eszköznek, kapható szűrőkanál formájú, vákuumos-szippantós verzióban, számtalan színben és formában. Némelyikük – például a szippantós szilikonhalacska, amely a szájával tartja meg a tojássárgáját, amíg kiemeled – valóban nagyon eredeti és jópofa, de a tojás szétválasztása igazán nem egy akkora truváj, hogy külön eszköz foglalja emiatt a helyet a fiókodban.

Banántartó: Rendeltetését tekintve arra szolgál, hogy az „uzsonnára” becsomagolt banán ne nyomódjon szét szállítás közben. Ha belegondolunk, erre legfeljebb akkor kerülhet sor, ha azt a banánt meghámozva szeretnénk elcsomagolni. Ezzel kapcsolatban nyeljünk egy „de miért?”-et…

Ananászhámozó: ha már átkötöttünk a gyümölcshámozáshoz, lássuk ezt a kütyüt, melyet általában szeletelővel együtt árulnak. Arra szolgál, hogy a gyümölcsbe szúrva és elforgatva tulajdonképpen kivájja az ananász belsejét.

Méretét tekintve ez a gyümölcs is széles skálán mozog, könnyű elképzelni, hogy egy fix ananászvájó mekkora pazarlással dolgozik, mennyi ehető gyümölcsöt hagy egy nagyobbacska ananász „héjának” belső felén. Ezt a hiányosságot persze kiküszöbölhetné egy ananászhéjat belülről hámozó eszköz – tessék feltalálni azt is!

Vagy egyszerűen csak fogjunk egy zöldségpucoló kést, és vágjuk le az ananászról az ehetetlen részeket, aztán karikázzuk fel, és távolítsuk el a fás részeket középről.

Almamagház-eltávolító: Ez nem más, mint egy cső formájú, vékony lemezből készült eszköz, melyet az alma „szívébe” tolva használhatunk a csutka kiemelésére.

A csutkáéra, ami persze változatos formájú és méretű, így nagy a valószínűsége annak, hogy a cső által vájt lyuk körül az almában maradnak bőven el nem távolított magocskák és azok házai is. Alaposabb munkát végezhetsz egy késsel: vágd négyfelé az almát, és kanyarítsd ki a cikkekből a magházat.

Elektromos konzervnyitó: A motoros eszközzel nyiszatolás vagy tekerés nélkül el tudod távolítani a konzervdobozok fedelét. Nyilván fáradságot takarítasz meg, ha ilyet használsz, főleg ha egyszerre több tucat konzervet szeretnél felnyitni. De ha csak egyet-kettőt, akkor az igazán nem egy olyan nagy dolog, hogy motorizálni kellene. Nem?

Mosogatógép-illatosító: A végére hagytuk a lista ászát, amelyet nyugodtan minősíthetünk nem csak ostoba, de káros „találmánynak” is. A mosogatógép olyankor kezd szaglani, amikor nem megfelelően tisztítod, elhanyagolod a szűrő kitakarítását, és üzemen kívül is zárva tartod az ajtaját.

Ezen csak látszólag segít egy olyan termék, amely elfedi a szagokat, ráadásul ki tudja, milyen vegyi anyagok mosódnak belőle az evőeszközeid, az edényeid közé, miközben megy a program.

Fotó: Shutterstock.com

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!